Okul insanları köleleştirmek için vardır

Sanmıyorum, sansam öyle bir mesaj mı yazarım? :D İyi bir doktor ya da mühendis hayat kalitesini arttırır, refah içinde yaşar sadece. Bu zenginlik olmuyor işte. Bunu kast ediyorum.

Okul her yerde olduğu gibi bu ülkede de önemli. Ki okul dediğin şey somut bile değil. Okul var okul var, sistem var sistem var. İnsanların okuldan beklentilerine girmiyorum bile. Ben en başından beri lisesinden üniversitesine, saçma sistemin içinde yetiştim, eğitim gördüm. Hala da insanlar bu saçma sistemin içinde eğitim görüyor ancak buna rağmen bir şeyler başarabiliyorlar zira okul, çevre ve kişinin azmi, imkanları gibi faktörler büyük rol oynuyor.

12 senedir İngilizce öğrenememen senin de sorunun, 1 senede öğretilebilecek şeyi 12 seneye yayarak öğretebileceğini zanneden ve bunu dayatan sistemin de sorunu. Düzgün bir üniversite hazırlıkta, çok temel düzeyde İngilizce bilen birisi B2 seviyesine hatta üstünde dil öğrenebilir. Ancak sistem bunu kullanmak yerine İngilizceyi zorla dayatıyor. Bak, bir sistem sorunu, okul değil.

Direkt okul denen kavramı hedef tahtasına oturtup sonra da "Yok biz sistemi eleştiriyoruz, yok biz sadece ülkemizi eleştiriyoruz, yok şu yok bu..." diye kusura bakmayın ama kıvırmazsınız. Sistemin dandik olduğu zaten apaçık ortada. Ancak okul olmadan adam akıllı ne doktor ne de mühendis olabilirsin. Ne öğretmen ne de ressam olabilirsin.

Doğru ülke mühendislik fakültesi kaynıyor ancak çok güzel okulların çok güzel bölümleri var ve AR-GE'ye, projelere destek veren okulların sayıları da bir hayli fazla. Doğal olarak da bu imkanlardan herkes değil, hak eden ve çabalayan faydalanıyor. Adam akıllı teknoloji yok demen ise seninle alakalı açıkçası. Burada uzun uzun sayamam.

Siz direkt okulu eleştiriyorsunuz. Sistemi ya da müfredatı ya da zihniyeti değil. Ki daha neyi eleştirdiğinizi bile bilmiyorsunuz. Kusura bakmayın, sistemi siz değil o eleştirdiğiniz okullardan mezun olan insanlar, düzgün noktalara getirecek.
Sanmıyorum umrumda da değil artık her şey ortada mezun sayısı ortada çürük elmaların içinde sağlam elmalar da çürüdü o okullarda. İnsanın kişiliğine ve bildiklerine sadece 3-5 soru ile kimse karar veremez bunu okullar yapıyor dersleri iyi olan insan da zeki değildir çalışıyordur veya okulu sevmiştir zeka doğuştan gelen bir şeydir şu algıyı da kaldıralım. Okullar hakkında ise ben bu sistemi bu okullarda gördüğüm için eleştirdim. Yani gidip de mağara adamı olsun herkes demiyorum eğitim şart ama bilmiyorum. İsteyen okusun isteyen okumasın ne dersem diyeyim gene değişen bir şey olmaz. Slayt ile oturdukları yerden egolarını kasmaya devam edebilir mağlum kişilikler. Okul elbette olmalı ama bu tarz neyse..

Son düzenleme:
İnsanın kişiliğine ve bildiklerine sadece 3-5 soru ile kimse karar veremez bunu okullar yapıyor dersleri iyi olan insan da zeki değildir çalışıyordur veya okulu sevmiştir zeka doğuştan gelen bir şeydir şu algıyı da kaldıralım.

Ben böyle bir şey bile demedim. :D Bence aklında kurduğun ve uzun zamandır tartıştığın, düşündüğün fikirleri, monolog olarak tartışıyorsun şu an. :)

Kimse zeka ile okul kazanmaz. Proje yapmaz, başarı elde etmez, insanlığa faydalı olmaz. Bu değişmeyen bir gerçek. Ülkemizdeki eğitim anlayışının da çalışana çalıştığının hakkının verildiği ve çalışmak isteyene de uygun ortamın sağlandığı şekilde değişmesi gerek. Benim tek savunduğum gerçek budur.

Konuyu fazla uzatmaya gerek yok diye düşünüyorum. Büyük sistemleri eleştirirken tutarlı davranmak gerekir. Yoksa sistemi değiştiremezsiniz. Hiçbir yanlış ya da hiçbir bozuk sistem, içi boş eleştiri ile düzelmez. Aksine bu tür eleştiriler, bu sistemleri koruyan kalıplaşmış kafaları daha da fazla biler.

Saat 9-5 özel sektörde çalışarak zengin olamazsınız. Maaşlı çalışan birisi zengin olamaz. Maaşlı birisi para biriktirerek zengin olabilir veya okul bitirip meslek edinirsem zengin olurum düşüncesi de kapitalizmin beyinlere okullar aracılığıyla yerleştirdiği bir düşüncedir.

Bu tarz konularda sürekli ortaya çıkan, kapitalizmi yerden yere vuran ama kapitalizm olmadan sahip olduğu şeylere sahip olamıyacağını bilmeyen arkadaş. Okul okuduktan sonra maaşlı işçi olacaksın diye bir zorunluluk yok, zaten okul sana sadece bir şeyler öğretmek için yoktur, sırf sosyalleşmek için alakası olmamasına rağmen giden insanlar var. Okulu sadece bir eğitim alanı gibi görmeyin ama bizim ülkemizdeki kötü sistem buna çok elverişli değil.

Meslek lisesine giden insan değil mi? Onada Allah akıl fikir vermiş meslek lisesine gitmesi başarılı olmasına engel mi bu nasıl bir düşünce🤔
Başarı ile alakası yok demek istediğimi anlamadın meslek lisesi okuyam iş yeri açma belgesi alabiliyor meslek lisesi okuyup iş yeri açanlar parayı kırarken okuyup mühendis olanlar 10 bin TL yi zar zor alıyorlar kendi dayım 2012 de bir iş yeri kurdu kredi çekti kredinin altından zor kalktı ama şuan çok zengin.

Sert tahta sıralar da kıl dönmesi olup, sabahın körün de daha millet yeni yeni uyanırken kalkıp buz gibi sıralara oturup 12 yılını müebbet hapis cezasıyla geçirip her gün azar işitip 12 yılını 2 kağıt parçası için harcayıp ve kağıdı alıp mutlu olan kişiye öğrenci denir.

• Okul hem yıl olarak, hem saat olarak gereksiz uzun. Gereksiz derslerden arındırarak süresi kısaltılabilir.
  • Okullar A, B, C kalite olarak ayrılmalı. Öğrenciler ders ve davranış notuna göre A, B, C kalitedeki okullardan birine gönderilmeli. İlkokul 1. sınıfta herkesi aynı okula yazdıracaklardır büyük ihtimalle ama 2. sınıfa geçince uygulanabilir. Öğrencinin ders ve davranış notu yükselir/düşerse, dönem sonu veya yarıyılda farklı kalitedeki bir okula gitmeli.
  • Eğitimle ilişiği olmayan öğrenciler direkt okullardan aforoz edilmeli. Belki direkt meslek eğitimi verilebilir. Orda da sorun çıkarırsa geleceğini ailesi düşünsün. Bunlar aforoz edilsin ki, öğrenci yoğunluğu azalıp eğitim daha kaliteli verilebilsin.
  • Beden eğitimi gibi dersler direkt kaldırılmalı. Vakit kaybından başka bir şey değil. A, B, C kalitedeki okullardan bazıları ekstra olarak spora, sanata, teknolojiye vs. yönelik okullar olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı