Okumak mı çalışmak mı?

LittleFluffy

Femtopat
Katılım
2 Ekim 2022
Mesajlar
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
11. sınıf sayısal öğrencisiyim şu anda OBP puanım 80 ama TYT netlerim düşük en son girdiğim denemeden 30 net anca çıktı. Sınavlara hep son gün çalışıp yüksek alıyorum ama bu iş böyle yürümez artık bunu anladım. Üstüne okuyup işsiz olan bir sürü kuzenim var ne yapacağımı bilmiyorum. Eniştelerimden biri sanayiye digeri tesisatçılığa çağırdı ve çok kararsız kaldım. Nasıl günlük ders çalışacağımı bile bilmiyorum ve okumaya hevesim kalmadı. 8 yıl özel okula gönderdiler LGS'de %12'lik dilime girdim yine başarısız oldum. Bu sefer YKS de de başarısız olursam babamın hayal kırıklığını görmek istemiyorum. Kafam çok karmaşık ne yapacağımı bilmiyorum. En azından meslek sahibi olurum diye düşünüyorum. Ek yandan sporla da uğraşıyorum lisanslı sporcuyum BESYO da düşündüm ama atanması zor dediler. Kendimi açıkta kalmış gibi hissediyorum. Gönlüm çalışmaktan yana ama babam okumamı istiyor. Benim yapabildiklerim ortada en fazla 100K'ya girebilirim. Yani kısacası okumak mı çalışmak mı bunlardan birine karar vermek istiyorum. Birilerinin rehberliğine ihtiyacım var.
 
11. sınıf sayısal öğrencisiyim şu anda OBP puanım 80 ama TYT netlerim düşük en son girdiğim denemeden 30 net anca çıktı. Sınavlara hep son gün çalışıp yüksek alıyorum ama bu iş böyle yürümez artık bunu anladım. Üstüne okuyup işsiz olan bir sürü kuzenim var ne yapacağımı bilmiyorum. Eniştelerimden biri sanayiye digeri tesisatçılığa çağırdı ve çok kararsız kaldım. Nasıl günlük ders çalışacağımı bile bilmiyorum ve okumaya hevesim kalmadı. 8 yıl özel okula gönderdiler LGS'de %12'lik dilime girdim yine başarısız oldum. Bu sefer YKS de de başarısız olursam babamın hayal kırıklığını görmek istemiyorum. Kafam çok karmaşık ne yapacağımı bilmiyorum. En azından meslek sahibi olurum diye düşünüyorum. Ek yandan sporla da uğraşıyorum lisanslı sporcuyum besyo da düşündüm ama atanması zor dediler. Kendimi açıkta kalmış gibi hissediyorum. Gönlüm çalışmaktan yana ama babam okumamı istiyor. Benim yapabildiklerim ortada en fazla 100K'ya girebilirim. Yani kısacası okumak mı çalışmak mı bunlardan birine karar vermek istiyorum. Birilerinin rehberliğine ihtiyacım var.

Meslek öğren bence, tesisat zor iş berber olabilirsin.
 
Okumayı herkes okuyor diye okursan sadece diploman olur. Biraz ilgi alanlarını ve yapacağın mesleğin ilerde nasıl bir hayata sahip olduğunu araştır istersen. Ölene kadar hayatının büyük bir kısmını yapacağın mesleğe harcayacaksın. İşte mutlu olmazsan hayatında da olamazsın. Eğer ilgi alanın için okumaya gerek yoksa direkt bir işe girip deneyebilirsin. Sayısaldaki bölümlere bakıp yapmak istediğin bir meslek var mı bir bak. Eğer varsa bu sana motivasyon kaynağı olur, güzelce çalışırsın. Daha 11.sınıfsın. 1 yıl mezuna da kalırsan önünde 3 yıllık bir çalışma zamanı var. Gerçekten yapılmayacak bir şey değil, 3 yılda 0 net ile bile başlasan bir şeyler yaparsın. Kısacası hayatta ne yapmak istiyorsun biraz onu düşün derim kanka. O iş bulmuş bu bulamamış en iyisi gidip berber, tesisatçı olayım demek mutsuz bir hayat demek.
 
Hocam insanlar düşük puanlı üniversitelere girip güzel bir gelecek bekliyorlar. Böyle bir şeyin mümkün olmadığını anladıklarında iş işten geçmiş oluyor. Örneğin hukuk için konuşayım. Kırıkkale Hukuk ike Ankara Hukuk bir olur mu? Ankara hukuk ile Galatasaray Hukuk bir olur mu?

Daha 11. Sınıftasın 30 netin olabilir. Sen yüksek net yapan öğrencilerin netlerinin hep yükseldiğini mi düşünüyorsun? Ben şu an TYT'de 33-35 matematik neti yapıyorum. 11. Sınıfta tyt mat netim 4-6 arasıydı.
Mesela hiç unutamadığım iki tane anım vardır. TEOG için bir dershaneye gidiyordum. Bir gün dershanenin müdürü ailemi çağırdı. Aileme ne dedi biliyor musun? "Bu çocuk matematik yapamaz. Uğraşmaya gerek yok"
Bir diğer anım da bunun devamı aslında. O günden sonra söz ettiğim dershaneye gitmedim. Ailem beni farklı bir dershaneye yazdırdı. Aradan 2 ay geçti. Deneme sınavına girdim. Kağıttaki sorulara odaklanamadım. Olmadı yani. 18 boş 2 doğrum vardı. Bu durum matematik hocamın dikkatini çekmiş olacak ki babamı aramış. Ama sonra ne oldu. TEOG'da herkesi şaşırttım. Yıllar geçti üzerinden. Geçmişte matematikte bölme işlemini yapamayan ben, şu an 33-35 net arası yapabiliyorum. Ben de senin gibi düşünseydim şu an bu başarıya erişemezdim.
Kendine bir hedef belirle ve o hedef için çalış. Kendine güven!. Hedefleri büyük olan insanının adımları da büyük olur.
Başarısız olur muyum diye düşünme. Başaracağım de. Ama başarmaya cesaretin yoksa yapacak bir şey yok.
 
Son düzenleme:
Zamanında sanayiye gidip bir meslek öğrenmediğime pişmanım. Ama şu anda okuduğuma da pişman değilim. Yazın fırsatın olursa bir meslek edinmeye çalış. Baktın hoşuna gidiyor ve bu alanda kendine bir gelecek görürsen dünya sana güzel. Ondan sonra ister okursun ister çalışırsın. Ama okursan ve ondan önce bir meslek edinirsen en azından mezun olacağın sıra Üniversite de bitti şimdi ne yapacağım telaşına daha az kapılırsın. Belki hiç hoşuna gitmeyecek ve dersine asılacaksın. Yani kısacası meslek edinme yolunu denemekte fayda olabilir her iki yandan bakınca da.
 
Türkiye'de çok büyük bir yanlış anlaşılma var. Çok değerli arkadaşlarım, Türkiye'de kaliteli üniversiteden mezun olup kendini geliştiren bir kişi kolay kolay işsiz kalmaz. Hatta yurt dışında yüksek lisans yapıp orada çalışırsınız.
İstisnalar olabilir ama genel anlamda istisnalar kaideyi bozmaz.

Ayrıca başarısız olmaktan da korkmayın. Başarının sırrı başarısız olduğundaki davranışlarındadır. Kişi "Ben başarısız oldum. Yapamam ben. Kazanamam" diyorsa zaten yapacak bir şey yok. Başarıyı istiyorsan pes etmemen lazım. Yapamadığın matematik sorusunun üstüne gitmezsen olmaz.
 
Benim kendi görüşüm okumaktır. Bir işe 4 sene önceden başlarsan bile tek kaybın 4 sene olur. Fakat okur isen kazançlarının çok yüksek olma ihtimali var. Mesela bir doktor, hakim, savcı olmak için okumak gerekir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı