Opel Astra J 1.3 CDTI rölantide dalgalanma yapıyor

• Konuyu başlatan Zenvoy
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 14
  • Görüntüleme 252
Dalgalanma konusu hariç diğer tüm belirtiler bizimle aynıydı. İnşallah ufak bir problemdir de fazla masraf çıkarmaz. 2 kere bu partikül filtresi sorunu yaşadık.
1.3 CDTI aslında FIAT grubunun 1.3 Multijet motoruyla neredeyse aynı motor. Bunların ne yazık ki partikülü erken tıkama gibi bir hastalıkları var. Egzoz sistemi yeteri kadar ısınamadığı için boşaltamıyor. Şehir içi kullanım da yoğunsa maalesef başa gelen çekiliyor.

1.3 CDTI aslında FIAT grubunun 1.3 Multijet motoruyla neredeyse aynı motor. Bunların ne yazık ki partikülü erken tıkama gibi bir hastalıkları var. Egzoz sistemi yeteri kadar ısınamadığı için boşaltamıyor. Şehir içi kullanım da yoğunsa maalesef başa gelen çekiliyor.
Bizim full şehir içi kullanımdı. 2012-2024 arası kullandık, sıfır almıştık zaten. 100 bin km'de falan satıp 1.5 Grandland aldık. Hem bizim 15 senelik Opel ustamız olsun hem de Astra'da olan sıkıntısızlık olsun aynı devam edelim dedik.

Aynı araç bizde de vardı. Sanırım sürekli şehir içi kullanıldığından partikül filtresi dolmuştu. Hatta dik bir yokuşta arabanın çekiş o kadar düştü ki çıkamamıştık. O dönem uzun yolda partikül filtresi temizlemek için 3000 devirde ve mümkün oldukça düşük viteste bir süre yol gitmiştik. Bir süre sonra öyle pis bir duman attı ki sürerken biz fark ettik ve arabanın çekişinde inanılmaz bir artma hissettik. Bazen bizde düz yolda bile araba çekişi inanılmaz düşüyordu. Sanki araba sırtında gidiyor gibiydi. Bu durumu bir araştırın isterseniz. DPF temizleme gibi internetten bakarsanız görürsünüz.
Hocam biz de başta partikülden şüphelendik ama 3. Vites 3000-3500 devirde ayda 4-5 kere baya yol yapıyoruz sırf temizlemek için. Hala değişen bir şey yok. Bu dediklerimi yaptıktan sonra bir süre dalgalanma geçiyor sorun kalmıyor sonra yine yapmaya başlıyor.

Oksijen sensörü olabilir, başıma gelmişti. Araç arıza kodu gösteriyor mu?
Araç arıza kodu göstermiyor hocam bir sürü cihaza bağlattık.

Partikül filtresi tıkanıklığı genelde dalgalanma yapmaz ama kontrol edilmesinde fayda var. MAF, MAP ve oksijen sensörünün de temizlenmesinde fayda var. Ayrıca yakıtı da farklı bir yerden alıp gözlem yapmanızı öneririm.
Bu sensörleri temizletmek için sanayiye gittim usta “ondan yapmaz temizlense de işe yaramaz kaç derecede çalışıyor kirlenince mi sorun çıkartacak” falan dedi çıktım gittim ben de. Yakıtı da uzun süredir Shell’den alıyorum.

H kasa aynı motora sahip aracımızda başımıza gelmişti bu durum, hava akışmetre veya oksijen sensörü arızası nedeniyle oluyor muhtemelen. Bizdeki hava akışmetre değişimi sonrası düzelmişti.

Düşük devirde torku düşük bu motorların, biraz devirli kullanmak lazım.

Eki Görüntüle 2593315

Kesik çizgiler stok motorun verdiği beygir ve tork eğrileri. 1800-2500 devir aralığında çekiş olarak en iyi performansı verecektir.
Hocam aracı aslında ben çoğu zaman sıkıştırıyorum ve devirli kullanıyorum. Bir kaç ustaya daha sordum enjektörden dolayı olabilir diyorlar. Bahsettiğiniz sensörleri de sordum onlardan yapmaz dediler. Herkes farklı bir şey söylüyor hangisine inanacağımı nereden başlayacağımı şaşırdım.

Ayrıca 3. viteste 2000 devir civarı gaza bastığımda devir 2800 civarına yükseliyor ama araç gitmiyor sonra 2300 civarına düşüp gitmeye başlıyor.
Motor rölantide çalışırken devir dalgalanmaya başladı ve son zamanlarda bu daha çok arttı.
Bunları görünce aklıma direkt hava akışmetre geliyor şahsen. Gaz kelebeği temizliği, sensör değişimi ve yakıt pompası kontrolü ile çözülecektir diye düşünüyorum.

ondan yapmaz temizlense de işe yaramaz kaç derecede çalışıyor kirlenince mi sorun çıkartacak
Sensörler zaten motorda olduğu için sıcak çalışmaya uygun şekilde tasarlanır. Kir ile sıcak çalışma arasında nasıl bir bağ var anlamadım. Sensörlerin üstü kapkara iken nasıl doğru veri okumasını bekliyormuş ustanız?

Örneğin MAF sensörü dediğimiz hava akışmetre motorun ne kadar hava aldığını ölçüyor ve yakıt /hava oranı buna göre ayarlanıyor. Zamanla toz, yağ buharı, kurum derken kirleniyor. Bozulmamış bile olsa yanlış okuma yapıyor. ECU da hava az veya fazla geldi sanıp yakıtı veya havayı kısmaya çalışıyor, motor boğuluyor, devir dalgalanıyor.

Enjektörler eğer zamanla püskürtme desenini bozduysa, yüksek devirde bile yakıtın atomizasyonu kötüleşir. Bu da hem rölantide dalgalanma hem de "gaz yiyorum ama gitmiyor" hissi yaratır evet, yani enjektör de olabilir ama fiyatı nedeniyle son çaredir. Önce sensör temizliği gibi düşük maliyetli işlemler denenir.

Hocam biz de başta partikülden şüphelendik ama 3. Vites 3000-3500 devirde ayda 4-5 kere baya yol yapıyoruz sırf temizlemek için. Hala değişen bir şey yok. Bu dediklerimi yaptıktan sonra bir süre dalgalanma geçiyor sorun kalmıyor sonra yine yapmaya başlıyor.
Partikül tamamen tıkanma noktasına geldiyse bu yöntem artık maalesef kurtarmıyor. Bunu araç bayiden çıkar çıkmaz arada yapmak gerekiyor, tabi aralıklı olarak uzun yol yapılmıyorsa. Ben de dizel üniteli FC5 Civic kullanıyorum. Çoğunlukla şehir içi kullanıyorum ama aralıklı olarak uzun yol yaptığım için henüz bir sorun yaşamadım. Uzun yolda da düşük devirde kalmamak lazım sürekli. Otoban gibi sürate uygun noktalarda biraz aracı sıkıştırmak lazım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı