OpenCore Dual boot için en iyi yöntem?

anilcaliskan

Megapat
Makaleler
1
Merhaba.

Cihazımda 2 adet SSD takılı. 1 adet M.2 512 GB var, bu SSD'de Windows 11 kurulu ve iş için aktif olarak kullanıyorum birçok program ve dosya mevcut. 1 adette SATA SSD mevcut, bunu yeni aldım içine macOS kurmak istiyorum.

Amacım W11'i koruyarak dualboot yapmak. Yani W11 kurulumumu kaybetmeden yeni aldığım boş SSD'ye macOS kurmam gerekiyor.

Evimde farklı bir bilgisayar yok, OpenCore ile kurulum yaparken bir problem olursa gerekli düzenlemeleri yapabilmem için bilgisayarı Windows olarak başlatabilmem gerekiyor.

Kurulum aşamasında Windows tarafına erişimi kaybetme ihtimalim ve MacOS'u başarılı bir şekilde kursam bile Windows tarafına erişememe ihtimalim nedir?
Bu işlem için yani 2 ayrı SSD'de Windows tarafını kaybetmeden macOS kurulum işlemlerini tamamlamak için en uygun yöntem nedir?

Teşekkürler.

Windows'a erişememe şansın yok. Tek diskte kullanıyorum, Windows masaüstündeki dosyalarıma erişiyorum. Önceki cihazlarımda kurduğumda da erişiyordum.

Merhaba.

Cihazımda 2 adet SSD takılı. 1 adet M.2 512 GB var, bu SSD'de Windows 11 kurulu ve iş için aktif olarak kullanıyorum birçok program ve dosya mevcut. 1 adette SATA SSD mevcut, bunu yeni aldım içine macOS kurmak istiyorum.

Amacım W11'i koruyarak dualboot yapmak. Yani W11 kurulumumu kaybetmeden yeni aldığım boş SSD'ye macOS kurmam gerekiyor.

Evimde farklı bir bilgisayar yok, OpenCore ile kurulum yaparken bir problem olursa gerekli düzenlemeleri yapabilmem için bilgisayarı Windows olarak başlatabilmem gerekiyor.

Kurulum aşamasında Windows tarafına erişimi kaybetme ihtimalim ve MacOS'u başarılı bir şekilde kursam bile Windows tarafına erişememe ihtimalim nedir?
Bu işlem için yani 2 ayrı SSD'de Windows tarafını kaybetmeden macOS kurulum işlemlerini tamamlamak için en uygun yöntem nedir?

Teşekkürler.
Biçimlendirmeyi yanlış yapmadığınız sürece Windows'u silememeniz gerekiyor. Disk izlencesinde doğru diski biçimlendiremeniz yeterli olacaktır. Ekstra olarak bir şekilde Windows'u silerseniz diye yedek bir Windows kurulum diski de oluşturabilirsiniz.

Windows'a erişememe şansın yok. Tek diskte kullanıyorum, Windows masaüstündeki dosyalarıma erişiyorum. Önceki cihazlarımda kurduğumda da erişiyordum.
Zaten diğer konuda verdiğiniz rehberden gidiyorum. Aslında tam olarak bunu demek istemedim. Bilgisayar açılırken Windows mu boot edilsin, macOS mu boot edilsin diye soruyor ya. İzlediğim bazı videolarda boot ederken, Windows'un harddisk iconu üzerinde yuvarlak girilemez iconu oluyor ve tıklanamıyor. Mac kurarken bir aşamada problem çıkarsa istediğim zaman bilgisayarımı Windows olarak boot edebilir miyim bunu anlayamadım.
Biçimlendirmeyi yanlış yapmadığınız sürece Windows'u silememeniz gerekiyor. Disk izlencesinde doğru diski biçimlendiremeniz yeterli olacaktır. Ekstra olarak bir şekilde Windows'u silerseniz diye yedek bir Windows kurulum diski de oluşturabilirsiniz.
Kendim hatalı diski biçimlendirerek Windows'u yanlışlıkla silmem buna eminim. Mac kurulum işlemleri sırasında Windows tarafını boot edemeyeceğim bir senaryoya girebilir miyim bunu araştırıyorum.

Yani W11 kurulu harddiski hatalı bir şekilde silmediğim sürece kurulum aşamasında istediğim zaman bilgisayarı yeniden başlatarak Windows olarak bilgisayarımı boot edebilirim, değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şöyle izah edeyim. Öğrenmek istediğiniz bilgiler kafanızı karıştırmış. Kurulum aşamasında, APFS formatında disk bölümü olmadığı sürece zaten seçme şansınız da yok, kurma şansınız da. Bölümü biçimlendirmek biraz tricky olduğu için, yeni başlayan kullanıcılara Paragon'dan önce HFS ile bölüm oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede yanlış bölümü biçimlendirip, Windows'larından olmalarını önlüyoruz. Başarılı kurulum ardından, OpenCore menüsünde sırasıyla Windows, macOS Installer(USB'den bootluyorsanız), macOS kurduğunuz diskin adı, ek dosyalar(Clean NVRAM, OpenShell vb.) ve Reset NVRAM, Re-Boot tarzı seçenekler oluyor. macOS kurarken bir problem yaşarsanız, Windows'a erişimiz hiçbir şekilde kaybolmaz. Yeter ki kurulumu yaparken, yanlış disk bölümünü biçimlendirmeyin.

Ayrıca ekleyeyim. Windows Bootloader ve OpenCore Bootloader olacak. Windows Bootloader, Windows kurduğunuz diskin içerisinde mevcut ve BIOS'ta da öyle görünür. Siz USB'den bootlarken de OpenCore Bootloader seçeneği gelir fakat BIOS'ta USB'nin adı görünür. Bu, sizin kesinlikle Windows erişiminizi kısıtlamaz. Belleği çıkarttığınız anda zaten tek seçeneğiniz olan Windows Bootloader geriye kalıyor. Ek olarak, OpenCore üzerinden de Windows'u bootlayabilirsiniz fakat yapmayın. Zira OpenCore'dan, Windows'u bootladığınız zaman sistem tanımı vb. şeyler değişiyor. Yani SMBIOS dediğimiz şey, Windows'a da işleniyor. Zararlı mı, sistem bozulur mu, kalıcı mı? Hayır, değil. Tekrar Windows ile açarsanız düzelir. Belki Skype, Outlook veya anakartın bilgisini alan(MSI Dragon Center vb.) uygulamalar sapıtır, o kadar.

Şöyle izah edeyim. Öğrenmek istediğiniz bilgiler kafanızı karıştırmış. Kurulum aşamasında, APFS formatında disk bölümü olmadığı sürece zaten seçme şansınız da yok, kurma şansınız da. Bölümü biçimlendirmek biraz tricky olduğu için, yeni başlayan kullanıcılara Paragon'dan önce hfs ile bölüm oluşturmalarını tavsiye ediyoruz. Bu sayede yanlış bölümü biçimlendirip, Windows'larından olmalarını önlüyoruz. Başarılı kurulum ardından, OpenCore menüsünde sırasıyla Windows, macOS ınstaller(USB'den bootluyorsanız), macOS kurduğunuz diskin adı, ek dosyalar(clean NVRAM, openshell vb.) Ve reset NVRAM, re-boot tarzı seçenekler oluyor. macOS kurarken bir problem yaşarsanız, Windows'a erişimiz hiçbir şekilde kaybolmaz. Yeter ki kurulumu yaparken, yanlış disk bölümünü biçimlendirmeyin.

Tamamdır, şimdi anladım. Detaylı açıklamanız için teşekkürler, dediğiniz gibi birçok farklı başarılı kurulum incelediğimde ve video izlediğimden aldığım bilgiler biraz kafamı karıştırdı. Ama bu noktada soru işareti kalmadı yanıtınızdan sonra.

Son düzenleme:
Videoda anlattığım şekilde kurulum yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek bir nokta var. O da Windows 11 yüklü depolama biriminini silmemeniz :)
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı