Otomatik vs manuel vites

@Nomrukan bende 10 yılı aşkın süredir sürüyorum. Son zamanlar hariç hep manuel kullandım ve bence manuel daha iyi değil. Size basit bir senaryodan örnek vereyim dağ yolunda yokuştasınız güçsüz bir aracınız var önünüzde de kamyon. Şimdi bunu geçmek için hızlıca vites değiştir doğru zamanı bekle sonra tekrar yükselt gibi yorucu oluyor. Diyeceksiniz ki bunda ne var yada iyi sürücü zorlanmaz. Burada anlatmaya çalıştığım gereksiz bir zahmet olması. Otomatik de ise gaza basıyorsun gidiyorsun. Piste gitsen evet daha zevklidir ancak trafikte, uzun yolda bence gereksiz yorucu. İşten yorgun argın çıkıp bir de trafikte debriyaj tokatlayarak nasıl zevk alınır bilmiyorum? Eğer alıyorsanız anlatın bende almaya çalışayım.

@Nomrukan bende 10 yılı aşkın süredir sürüyorum. Son zamanlar hariç hep manuel kullandım ve bence manuel daha iyi değil. Size basit bir senaryodan örnek vereyim dağ yolunda yokuştasınız güçsüz bir aracınız var önünüzde de kamyon. Şimdi bunu geçmek için hızlıca vites değiştir doğru zamanı bekle sonra tekrar yükselt gibi yorucu oluyor. Diyeceksiniz ki bunda ne var yada iyi sürücü zorlanmaz. Burada anlatmaya çalıştığım gereksiz bir zahmet olması. Otomatik de ise gaza basıyorsun gidiyorsun. Piste gitsen evet daha zevklidir ancak trafikte, uzun yolda bence gereksiz yorucu. İşten yorgun argın çıkıp bir de trafikte debriyaj tokatlayarak nasıl zevk alınır bilmiyorum? Eğer alıyorsanız anlatın bende almaya çalışayım.
Güçsüz araba da kullandım ama bu konuda da yine benim tercihim manuelden yana olurdu. Zira otomatik vitesin vites düşürme süresi uzun. Her ne kadar çift kavramalı vitesler çok hızlı vites büyütse de düşürme konusunda o kadar hızlı değiller. Tek kavramalar ve tork konvertörlüler zaten hızlı değil. Hele bir de dipgaz yapıp çok vites düşürürse araba, o kavramayı yapana kadar epey zaman geçiyor. Hal böyle olunca güce ihtiyacınız olduğunda dipgaz yapıyorsunuz, motor bağırıyor ama arabanın gitmesi epey sürüyor.
Manuel bu konuda çok daha kontrollü oluyor. Hatta bazen sollama kararını alınca vitesi erkenden düşürüp motoru 4000 devirde fırlamaya hazır halde bekletme şansım da oluyor. Gerçi çift kavrama otomatiklerde vitesi manuel olarak ayarlamak mümkün.
Benim esas alışamadığım ve sevmediğim nokta ilk hareket. Düz yolda sorun yok freni bırakınca yürüyor ama hafif yokuş yukarı ise gaza basıyorum basıyorum ha kavradı ha kavrayacak ne zaman kalkacağını kestiremiyorum. O yüzden yokuş yerlerde park etmekten nefret eder hale geldim. Halbuki manuel arabada bütün kontrol benim sol ayağımda. Ne zaman yürüyecek ne kadar yürüyecek ben karar verebiliyorum. Burada şanzımanın robotunun keyfine kaldık. :D
Uzun yolda zaten 500 km yolda 5 kere vitese elim gitmiyor. Şehir içinde de günümüz pamuk gibi debriyajı ile kalkan arabalarda frene bas bırak yapmakla, debriyajı kaldır bas yapmak arasında çok böyle dağlar kadar fark yok. Zevk kısmı zaten trafikte dur kalk yaparken de değil ama mesela EDC şanzıman kavramalı da olsa tekerlerle gaz pedalı arasında sünger varmış gibi bir his alıyorum. Oysa Volvo S40'da gaz pedalındaki en ufak hareketimi bile hissederdim.

@Nomrukan hocam şu an kullandığınız şanzıman nedir? Ben dip gaz yapmasam bile vitesi çok hızlı düşürüyor. Yokuşta yaşadığınız problemi biraz anlar gibi oldum. Ben kendim DSG kullanıyorum babamda tork konvertörlü vardı onda böyle güç birikiyordu sonra birden salıyor gibi bir his veriyordu. Öyle bir şey mi?

@Nomrukan hocam şu an kullandığınız şanzıman nedir? Ben dip gaz yapmasam bile vitesi çok hızlı düşürüyor. Yokuşta yaşadığınız problemi biraz anlar gibi oldum. Ben kendim DSG kullanıyorum babamda tork konvertörlü vardı onda böyle güç birikiyordu sonra birden salıyor gibi bir his veriyordu. Öyle bir şey mi?
EDC şanzıman çift kavramalı yine. Aynen öyle devir yükseliyor sanki böyle birikip birikip birden salıyor gibi. Ha bu çok büyük bir sorun değil ben artık şanzımanın huyunu öğrendim dediğim gibi seyir halinde gaz pedalı ile şanzımana hükmedebiliyorum ama kalkışlar 1 sene oldu alışamadım. :D Yürümüyor yürümüyor birden bir yürüyor ondan sonra bir yere bindirmeden ani fren :D Resmen acemi gibi hissediyorum kendimi, sonraki arabamda manuele dönüş yaparım diye düşünüyorum.

@Nomrukan ben anladım sizi. Bende babamın arabasını sürerken öyle oluyor. Bir kaç kere geri geri çok hızlı çıktım ani fren yapmak zorunda kaldım. Tavsiyem DSG'yi denemeniz. Dediğiniz problemleri yaşamazsınız. EDC kullanmadım yorum yapmayacağım ancak DSG kesinlikle öyle değil. Aşırı hızlı ve kalkışlar tamamen sizin kontrolünüzde.

Şu an DSG kullanıyorum CVT'den geçtim dünya varmış dersiniz çok seri çok hızlı bir şanzıman aktarması çok iyi edc eat yanında halt eder. Sorun olarak da düzgün kullanıldığı takdirde bir şey yaşamazsınız.

Şu an DSG kullanıyorum CVT'den geçtim dünya varmış dersiniz çok seri çok hızlı bir şanzıman aktarması çok iyi edc eat yanında halt eder. Sorun olarak da düzgün kullanıldığı takdirde bir şey yaşamazsınız.
CVT benim için cehennem resmen. O gaz tepkisi öldürüyor beni. Kendi aracıma geçince o kadar rahatlıyorum ki anlatamam.

Otomatik alacaksanız iyi araştırın. Özellikle Japon araçları daha az arıza yapar. Peugeot tarzı araçlar(5 yaşından fazla alacaksanız) sıkıntı oluyor. Bizde 208 2013 var araba masraftan çıkmıyor.
Hocam Mercedes C180 5-G Tronic 2010 kasa Allah'a sukur 1 kere sorun yaratmadi. Tupte bile gaz tepkileri cok iyi , gecisler cok yumusak ve seri. Bu sanziman nasildir baska bilgi olarak.

@Nomrukan ben anladım sizi. Bende babamın arabasını sürerken öyle oluyor. Bir kaç kere geri geri çok hızlı çıktım ani fren yapmak zorunda kaldım. Tavsiyem DSG'yi denemeniz. Dediğiniz problemleri yaşamazsınız. EDC kullanmadım yorum yapmayacağım ancak DSG kesinlikle öyle değil. Aşırı hızlı ve kalkışlar tamamen sizin kontrolünüzde.
Dediğim gibi bir sonraki arabamda manuel düşünüyorum. Sanırım manuel vites en azından C sınıfında tedavülden kalkana kadar pek otomatiğe ilişeceğimi sanmıyorum.
Hani EDC kötü bir şanzıman asla değil ama ben biraz eski kafalıyım o konuda.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı