Oturarak para kazanmak

BilgisiZz

Centipat
Evet arkadaşlar şu anda çalıştığım iş hakkında can sıkıntısından bilgi vermek istiyorum çünkü yapacak başka bir işim yok :)
öncelikle yaptığım iş nedir ondan başlayayım, "ultrasonic testing" olarak adlandırılan doğalgaz ve basınçlı boruların spiral hale getirilirken kaynatılmasının ardından o kaynağa "ses dalgası" göndererek kaynakta hata olup olmadığını ve hatanın ne olduğunu görmek.
Bu iş için genelde ön lisans mezunu istiyorlar ama adamını bulursanız lise mezunu dahi olsa yapabilirsiniz. Gerçi iş Türkiye ortalamasında kafası çalışan herkesin yapabileceği iş ama oraya sonra geleceğim. 2021 yılı itibari ile ortalama maaş 3.500₺ - 4500₺ arasında değişiyor. Tabi ki kaç yıldır çalıştığınız aylık aldığınız % zam orası bu fiyatı etkiler.

Şimdi detaya inmeden önce basit bir şekilde işi anlatayım. Genelde fabrika tarzı ortamlarda yapıyorsunuz bu işi çünkü boru üretiyorsunuz sonuç olarak.

Linkte de gördüğünüz gibi hazır halde gelen ruloların düz bir bantta açılıp kıvrılarak boru haline getirilmesine ve boru haline getirilirken kaynatılması sonucu borular üretiliyor. Boru üretimi başladıktan sonra yaklaşık 5M ilerlemesinin ardından sizin çalışma alanınıza geliyor.

Bu fotoğraf internet üzerinden alıntıdır fakat kafanızda bir fikir oluşması için en uygun olanı bu. Fotoğrafta gördüğünüz gibi boru üretimi başladıktan ve sizin alanınıza geldikten sonra borunun kaynağının sağına ve soluna ses dalgası yollayacak cihazları konumlandırıyoruz. (hepsinin formülü var) konumlandırma işlemi resimdeki gibi bir kuleye sahip olduğunuz için ya kumanda yardımı ile ya da panel kullanarak yapılıyor. Konumlandırılan cihazlara probe diyoruz.

Bu cihazlar içerisinde kristal bulunduruyor ve kristalin titreşime girmesi ile ses dalgası oluşturup bu ses dalgasını kaynağa gönderiyor. Kaynağa giden ses dalgası gittiği şekilde geri geldiğinde kaynakta hata olmadığını anlıyoruz. Bu cihazlar kablo yardımı ile bir monitöre grafik olarak aktarılıyor. A noktasından b noktasına bir ses demeti yolladığınızı düşünün eğer giderken bir şeye çarparsa normalden daha erken şekilde ses dalgalarının bazıları geri dönüyor. Biz bu geri dönen ses dalgalarını grafik yardımı ile ekrana bakarak anlıyoruz ve hatayı yorumluyoruz. Ekrana bakarak dediğime bakmayın ekrana baktığımız falan yok :) sebebini ise anlatayım.

Gelelim işin sizi yoracak tek kısmına. Cihazları mesafeleri formül ile ayarlayıp kaynağın sağına ve soluna konumlandırdıktan sonra cihazların ortasındaki kaynağın tam ortasına matkap yardımı ile 1 adet delik açıyoruz. Bu açtığımız delik bize hatanın ekranda grafik olarak nerede görüneceğini belirtiyor. Deliğimizi deldikten sonra cihazları sağa sola yukarı aşağı gibi hafif hareketlerle açtığımız deliği ekranda net bir şekilde görmesini sağlıyoruz ve sabitliyoruz. Bu işlem yaklaşık 30 dakika sürüyor ve bu işlemi sadece borunun boyu ve kalınlığı değiştiğinde yapıyorsunuz. Mesela 1000 adet 12mt boru siparişi geldi ve siz bu ayarı yaptınız.

Günde 15 boru ürettiğinizi hesaplarsak günlerce sadece gelip ekrana bakıyorsunuz demek isterim ama ekrana da bakmıyoruz demiştim :) açtığımız delik hatanın nereden çıkacağını gösterdiğin için tam o bölgeye bir "gate" kapı dediğimiz grafiksel bir çizgi yerleştiriyoruz ve bırakıyoruz. Daha sonra boru üretilmeye başlandığından hata varsa daha önce delik açtığımız yerden çıkacağı için ekrana bakmaya gerek yok :) Borudaki hatalardan geri dönen ses dalgaları yerleştirdiğimiz o çizgiye denk geliyor ve o çizgi bir boya tabancasına bağlı ve otomatik boya atıyor. Boya hatalı bölgenin paralel şekilde 1-2 metre sağına soluna belirli bir kısmı boyayarak oranın hatalı olduğunu belirtiyor. Daha sonra başkaları tarafından hatalı bölge tamir ediliyor vs. vs.

Peki şimdi diyeceksiniz her şey otomatik sen ne yapıyorsun tüm işin 30 dakikada ayar yapmak mı? Tabiide hayır, bazen borular çok hatalı üretilir bu gibi durumda grafikte görünen hatayı yorumlamalısınız tüm olay aslında bu grafik yorumlamak. Hatanın cinsini büyüklüğünü borunun üretimini durdurup durdurulmayacağına sizin karar vermeniz gerekiyor. Beden yorgunluğu olarak hafif ama sorumluluk olarak ağır bir iş.
Çalışma ortamınıza gelince küçükte olsa kendinize ait bir odanız var odada klima olmak zorunda çünkü cihazlar ısınıyor :) ayrıca hatalı giden boruları rapor halinde mail atmanız gerektiğinden 1 adet bilgisayar kesinlikle mevcut. Her şey yolunda giderse benim gibi artık gelir bilgisayarın başına oturur forumlarda konu oluşturursunuz. 25+15 GB internet alıyorum her ay bitiyor :)

Evet gelelim konuyu açma nedenime bel fıtığı rahatsızlığı olan birisiyim ve ağır işlerde çalışamıyorum. Lisans mezunuyum malum işsizlik çok fazla kendi işimi yapamıyorum. Sağlık problemi olan ve biraz zekası olan arkadaşlar kesinlikle hepinize tavsiye ediyorum. Yorgunluk denen şey %0 tek sorununuz 8 saati sıkılmadan nasıl oturacağınız. Maaş bakımından da asgari ücretten her zaman fazla alırsınız ve her yıl ortalama %10 - 15 arası zam alırsınız. Tabii ki bu söylediklerim firmadan firmaya değişiklik gösterir ama ortalaması bu şekilde.

Final: Can sıkıntısından açtığım bu konu 1 kişiye bile iş imkanı için fikir sağlarsa ne mutlu bana :) herkese iyi forumlar.
Moderatör bey fotoğrafları kaldırmış :(
Fotoğraflar yorumda mevcut.

Son düzenleme:
Güzel yazmışsınız, elinize sağlık.
Fotoğrafları direkt foruma yükleyin, başka bir yere yükleyip linkini bırakmayın. Yoksa kaldırılırlar.
Teşekkürler, yoruma ekleyeyim bari kaldırmasınlar :)

Dosya Ekleri

• Cihazlar.png
    Cihazlar.png
    308,5 KB · Görüntüleme: 57
  • Çalışma ortamı.png
    Çalışma ortamı.png
    764,1 KB · Görüntüleme: 72
  • Rulo.png
    Rulo.png
    195,5 KB · Görüntüleme: 68
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı