Oyun ve günlük kullanım için Linux distro önerisi

%1 performans farkı için uğraşa değmez.
Kaldı ki sözde "Çok daha iyi performans." vermesi gereken Cachy OS'i kendi çapımdaki testlere soktum ve dediğinin aksine iyi olmaktan çok uzak ve berbat idi. Resimleri eklere koyuyorum.
Sistemden sisteme değişecek bir durum olduğunu siz de biliyorsunuz. Sadece Zen kernelle bile AAA oyunlarda normalden 20-30 FPS'e kadar daha yüksek FPS aldığım oyunlar bulunuyor. Oyun söz konusuyken her şey ufak da olsa katkı sağlar burada da söz konusu olan şey oyun için dağıtım önermek. Fedora önerirken bile düz Fedora yerine Fedora tabanlı, oyun amaçlı bir dağıtım olan Bazzite önerdiğimi fark etmişsindir.

Sistemden sisteme değişecek bir durum olduğunu siz de biliyorsunuz. Sadece zen kernelle bile AAA oyunlarda normalden 20-30 FPS'e kadar daha yüksek FPS aldığım oyunlar bulunuyor.

Aynı donanım farklı işletim sistemi olduğunu ayrı olarak belirmem mi gerekiyor?

Agresif gibi duruyor çünkü gayet basit şeyleri ya büyütüyorsunuz ya da daha zor olması için uğraşıyorsunuz.

Sadece zen kernelle bile AAA oyunlarda normalden 20-30 FPS'e kadar daha yüksek FPS aldığım oyunlar bulunuyor.

Yeter ki göster.
Ayrıca 20-30 FPS demek duruma göre yüksek bir değer. Hangi oyun? FPS artışı % kaç?

Oyun söz konusuyken her şey ufak da olsa katkı sağlar burada da söz konusu olan şey oyun için dağıtım önermek. Fedora önerirken bile düz Fedora yerine Fedora tabanlı, oyun amaçlı bir dağıtım olan bazzite önerdiğimi fark etmişsindir.

Bazzite önermek durumu daha karmaşık yapıyor yine bu forum üstünde yeni başlayan kullanıcılara immutable dağıtım önermek üstüne bir konu açtım.
Ve cevaplar beklentimi karşılıyordu.

Kaldı ki Bazzite gibi projeler OpenSUSE ve Ubuntu gibi projelerden daha amatördür.

Yeter ki göster.
Ayrıca 20-30 FPS demek duruma göre yüksek bir değer. Hangi oyun? FPS artışı % kaç?
GTA 5 Enhanced, Detroit: Become Human 90-100 FPS aldığım oyunlar, Arch Linux'ta Zen kernelle 140 FPS'lere çıkmasını sağlayabildim, başka ayarları da unutmamak lazım ama çok fazla uğraşmamıştım. Oyunları yükleyecek olursam neden göstermeyeyim?

Bazzite önermek durumu daha karmaşık yapıyor yine bu forum üstünde yeni başlayan kullanıcılara immutable dağıtım önermek üstüne bir konu açtım.
Ve cevaplar beklentimi karşılıyordu.
Değiştirilemez dağıtımlar yapısı gereği zaten yeni kullanıcılara yönelik. Görmeye alıştığımız GNU/Linux dağıtımlarından farklı yanları olsa da yeni bir kullanıcı ikisi arasındaki farkı bilmeyeceği için direkt onu öğrenmeyi daha kolay bulacaktır.

Kaldı ki Bazzite gibi projeler OpenSUSE ve Ubuntu gibi projelerden daha amatördür.
Amatörlük ve yenilik arasındaki farkı karıştırmayınız. Değiştirilemez dağıtımlar sözde hâlâ tam olarak sistem oturtmamış olmasa da pratikte (Denerseniz göreceksiniz.) gayet iyi durumdalar. Vanilla gibi çöp dağıtımlardan bahsetmiyorum. Fedora ve Arch tabanlı değiştirilemez dağıtımlar işlerinde mükemmeller. Tek sorun değiştirilemez dağıtımlarda Plasma'nın yapısı gereği tema kurulumunda kullanıcının önünde engel olması ki bu da Plasma'dan dolayıdır. 5 yıllık bir GNU/Linux kullanıcısı olarak geçtiğimiz aylarda ben bile Bazzite'yi yeniden denediğimde geçmişe göre ne kadar gelişmiş olduklarını gördüm. Yeniliklere kapalı olmayınız.

OpenSUSE'de bu kadar ısrarcıysanız son yanıtı konu sahibine bırakalım. 2 hafta sonra "GNU/Linux'ta Windows ISO dosyası nasıl yazdırılır?" konusunda görüşürüz.

GTA 5 Enhanced, Detroit: Become Human 90-100 FPS aldığım oyunlar, Arch Linux'ta zen kernelle 140 FPS'lere çıkmasını sağlayabildim, başka ayarları da unutmamak lazım ama çok fazla uğraşmamıştım. Oyunları yükleyecek olursam neden göstermeyeyim?
Mantıklı değil saydığın oyunlar hep ekran kartı gereksinimi yüksek oyunlar.
Olsa varsa GPU sürücüsü ve çekirdek uyumsuzluğu arasında bir düzelme yaşanmış olabilir.

Değiştirilemez dağıtımlar yapısı gereği zaten yeni kullanıcılara yönelik. Görmeye alıştığımız GNU/Linux dağıtımlarından farklı yanları olsa da yeni bir kullanıcı ikisi arasındaki farkı bilmeyeceği için direkt onu öğrenmeyi daha kolay bulacaktır.

Amatörlük ve yenilik arasındaki farkı karıştırmayınız. Değiştirilemez dağıtımlar sözde hâlâ tam olarak sistem oturtmamış olmasa da pratikte (denerseniz göreceksiniz.) Gayet iyi durumdalar. Fedora ve Arch tabanlı değiştirilemez dağıtımlar işlerinde mükemmeller. Tek sorun değiştirilemez dağıtımlarda Plasma'nın yapısı gereği tema kurulumunda kullanıcının önünde engel olması ki bu da Plasma'dan dolayıdır. 5 yıllık bir GNU/Linux kullanıcısı olarak geçtiğimiz aylarda ben bile Bazzite'yi yeniden denediğimde geçmişe göre ne kadar gelişmiş olduklarını gördüm. Yeniliklere kapalı olmayınız.
Daha 1 hafta öncesine kadar ben de immutable dağıtım kullanıyordum ve şahsen değiştirilemez dağıtımları daha çok seviyorum ve Android gibi son kullanıcı seviyesine inmesini isterim.
Ama bunun için yeterli bir noktada değiliz hala yazılımları immutable dağıtımlar için uygun şekilde kurmuyor ve dağıtmıyoruz.
Destek sağlamaktan bahsettiğin noktada değiştirilemez dağıtımlar bu sefer gerçekten yardım sağlamayı zorlaştırılabilir.
Daha kolay demekte doğru değil. Yine mağazayı açıp uygulama kuruyoruz sonuçta.

OpenSUSE'de bu kadar ısrarcıysanız son yanıtı konu sahibine bırakalım. 2 hafta sonra "GNU/Linux'ta Windows ISO dosyası nasıl yazdırılır?" konusunda görüşürüz.

Kullanıcı eğer Linux'u beğenmez ise Linux'un yetersizliğidir. Kendisi için daha iyi olanı kullanmak onun hakkı.
Ve şimdiden ISO dosyası yazma derdinden kurtarayım Ventoy kullanırsa ISO dosyası yazdırmasına gerek kalmadan kolaylıkla ISO dosyasını sadece USB belleğe sürükleyip bırakarak belleği hazırlayabilir.

Daha 1 hafta öncesine kadar ben de immutable dağıtım kullanıyordum ve şahsen değiştirilemez dağıtımları daha çok seviyorum ve Android gibi son kullanıcı seviyesine inmesini isterim.
Ama bunun için yeterli bir noktada değiliz hala yazılımları immutable dağıtımlar için uygun şekilde kurmuyor ve dağıtmıyoruz.
Destek sağlamaktan bahsettiğin noktada değiştirilemez dağıtımlar bu sefer gerçekten yardım sağlamayı zorlaştırılabilir.
Daha kolay demekte doğru değil. Yine mağazayı açıp uygulama kuruyoruz sonuçta.
Sadece oyun oynayacak birinin Flathub'un sunduğu uygulamalardan fazlasına ihtiyacı olmayacaktır. Yeni bir kullanıcı olmamama ve GNU/Linux'u oyun için kullanmıyor olmama rağmen gayet yeterli. AppImage paketleri için aynı şeyi söylemeyecek olsam da Flathub mükemmel durumde, deneyselliğini aşalı çok oldu.

Destek kısmında yine Fedora tabanlı olması, Bazzite'de yardım sağlamayı kolaylaştırır.

Sadece oyun oynayacak birinin Flathub'un sunduğu uygulamalardan fazlasına ihtiyacı olmayacaktır. Yeni bir kullanıcı olmamama ve GNU/Linux'u oyun için kullanmıyor olmama rağmen gayet yeterli. AppImage paketleri için aynı şeyi söylemeyecek olsam da flathub mükemmel durumde, deneyselliğini aşalı çok oldu.

Güncellenmeyen yazılımlar, şarkı oynatırken takılan oynatıcılar, sisteme müdahale gerektiren yazılımlar ve bulabileceğim daha fazla sebepten Flatpak'ler yetersiz.
Ve bazı Flathub'a eklenemeyen yazılımlar nedeniyle işler daha da tatsızlaşabiliyor.

Destek kısmında yine Fedora tabanlı olması, Bazzite'de yardım sağlamayı kolaylaştırır.

İmmutable olduğu için destek sağlamak zorlaşıyor bu durumda.
Yoksa basit Proton-GE'ye geç gibi durumlar dediğim gibi herkes tarafından çözülebilir.

Güncellenmeyen yazılımlar, şarkı oynatırken takılan oynatıcılar,
Kullandığım hiçbir yazılımda benzer duruma denk gelmedim, varsa da çok düşük ihtimaldir.

sisteme müdahale gerektiren yazılımlar
Yetki verip geçersin, zor değil. TLP-UI en basitinden örnek.

Ve bazı Flathub'a eklenemeyen yazılımlar nedeniyle işler daha da tatsızlaşabiliyor.
Sadece oyun oynayan bir kullanıcının ihtiyacı olan her şey bulunuyor.

İmmutable olduğu için destek sağlamak zorlaşıyor bu durumda.
Peki, sizin önerdiğiniz OpenSUSE'de de bana göre destek sağlamak zorlaşıyor.

Uzlaşamayacağız, konu sahibine kalsın sonuç. 20 mesaja uzattık karşılaştırmayı. Konu sahibi hem OpenSUSE hem Bazzite tarafında okuyacağını okudu mesajlardan. Umarım kendisi için doğru olanı seçer.

Kullandığım hiçbir yazılımda benzer duruma denk gelmedim, varsa da çok düşük ihtimaldir.
"Senin kullandığın". Sadece oyun oynayacak diyip duruyorsun başlıkta bile yazıyor "Günlük kullanım" diye, belli ki işletim sistemini Linux dağıtımı ile değiştirecek.

Yetki verip geçersin, zor değil. TLP-UI en basitinden örnek.
System tipi kurulum isteyen yazılım için de bir çözüm bulursun ileride.

Sadece oyun oynayan bir kullanıcının ihtiyacı olan her şey bulunuyor.

Peki, sizin önerdiğiniz OpenSUSE'de de bana göre destek sağlamak zorlaşıyor.
Bu iki kanıya nasıl vardığını gerçekten çok merak ediyorum ama uzamasını da istemiyorum.

Yaşayacağın en büyük zorluk OBS'ten bi haber olup farklı yöntemler aramak olabilir.
Bana çok fazla girdisi olan Ubuntu sayfasından kaç farklı tip konu sayabilirsin Allah aşkına. Hepsi aynı örüntünün parçası.

Uzlaşamayacağız, konu sahibine kalsın sonuç. 20 mesaja uzattık karşılaştırmayı. Konu sahibi hem OpenSUSE hem Bazzite tarafında okuyacağını okudu mesajlardan. Umarım kendisi için doğru olanı seçer.
Agresif gibi duruyor çünkü gayet basit şeyleri ya büyütüyorsunuz ya da daha zor olması için uğraşıyorsunuz.

Son düzenleme:
Hikaye oyunları ve günlük kullanım için Linux distrosu arıyorum, Ubuntu ve Mint beğenmedim. Önerileriniz nedir?
Pop!OS kullan.
Oyun ve günlük kullanım için optimize bir dağıtımdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı