Oyunlara Neden Türkçe Dil Eklenmiyor?

Hesabınız çok saçma bence bende 100 oyun var 4 üne yorum yaptım. 2020 yılındayız artık Türkiye'de insanlar oyun alıyorlar. Ayrıca kırılan oyunların yüzde 70 i Ruslar tarafından kırılıyor. Crack kullanımında da Ruslardan ileride olduğumuzu sanmıyorum ama kiyasladigimiz zaman Rusça oyunlarda seçenek olarak daha fazla yer alan bir dil her oyunda var. Dilimiz ise dünya genelinde en çok konuşulan ilk 5 6 dile kesinlikle girer. Yani bunun crack ile dilin yayginligiyla ya da satışla yüzde yüz korelasyonel ilişkisi yok. Bu firmalarin yürüttükleri stratejilerle ilgili bence yavaş yavaş özellikle konsol kanadında işler değisiyor birkaç yıl içinde tüm oyunlarda Türkçeyi göreceğimizi düşünüyorum ben.
 
@anilclk55, Rusya crack oyunların anavatanı olduğu doğru ancak oyun firmalarının en çok kar yaptıkları pazarlardan da biri. Korsan kullanıldığı kadar da orijinal oyun satışları, oyun içi satışlar da gerçekleşiyor. Oyun fiyatlarının yüksek olduğu ülkemizde oyunlar satılmıyor ve crack çok yaygın. Türkçe(herhangi bir dil de olabilir) dil getirmek ciddi bir masraf ve satışlar masrafları karşılamayınca da firmalar topun altına girmek istemiyorlar. Konsol satışlarını arttırmak isteyen Microsoft ve Sony'nin birinci parti oyunları dışında Türkçe oyunlar göremeyeceğiz. Bu arada Türkçe en çok konuşulan 17. dil.
 
Bu soruyu birçok kişi soruyor. Ben de size bunun neden olduğunu kendimce açıklamak istiyorum. Son zamanlarda RDR2'nin Türkçe yamasının iptal olması nedeniyle bu konuyu açıklamak için RDR2'den yola çıkacağım. Oyun üreticilerinin tek amacının para olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Bir şirket olarak en yüksek karı yapmak onlar için önemlidir. En yüksek satış yaptıkları pazarlara daha fazla odaklanırlar. Türkiye'de korsan kullanım çok yaygın ve oyunların fiyatları yüksek olduğundan oyunlar pek fazla satılmıyor. Şirketler de Türkiye'ye yatırım yapmak istemiyor. Şimdi bir hesap yapalım ve Rockstar Games'in RDR2'den ne kadar para kazandığını hesaplayalım. Maalesef Türkiye'deki satış adetlerini öğrenemediğimizden biraz doğaçlama yaparak bir rakam elde etmeye çalışacağım.

Öncelikle Steam satışlarından başlayalım:

Steam'da oyunlara yorum yapabilmek için oyunu satın almanız gerekir. RDR2'ye 95.605 adet yorum yapılmış. Türkçe filtreleme eklediğimizde bu rakam 1.311 kişi oluyor.
1.311 kişinin de Türkiye'den oyunu satın aldığını düşünelim. Oyun Steam'da 300 lira.

1311 X 300 = 393300 TL = bu konunun açıldığı tarihteki dolar kuruyla 57.000 dolar ediyor. Yorum yapmayan kişi sayısını bilmiyoruz. Ondan dolayı ben 4 kat pay bırakacağım. 57.000 X 4 = 228 bin dolar ediyor.

Rockstar Launcher'den devam edelim:

Rockstar resmi bir rakam vermediğinden Steam ile aynı satış adedinde olduğunu düşünüyorum ve buna da 228 bin dolar diyorum.

Türkiye'de PC pahalı ve herkesin evinde yok, Xbox desen ortalıkta yok. Oyunun en çok sattığı platform Türkiye'de PS4 olacaktır. Fiyatları şu anda pahalı olsa da 2013'den beri azımsanmayacak kitlenin evine PS4 girmiştir.

PS4'den devam edelim:

Türkiye'de oyunlar internet kalitesinin kötü olması sebebiyle hala disk olarak tercih ediliyor. PS4'de en çok satılan konsollardan birisidir. PS4'de RDR2 469 lira ve 200 bin kişi bu fiyattan satın alsa 469 X 200.000= 9.380.000 TL = bu konunun açıldığı tarihteki dolar kuruyla 1.367. 886 dolar ediyor. Biz gene bilinmeyenler için kendi koyduğumuz 4 kat pay koyalım. 1.387. 886 X 4 = 5. 551.544 dolar.

Xbox One için hesap yapalım:

Xbox One, PS4'e göre daha az satıyor. Ondan dolayı PS4 için bulduğumuz fiyatın yarısını Xbox One için satılan miktar diyelim. 5. 551.544 / 2 = 2.775.772 dolar.

Hepsini toplayalım:

2.775.772 ==> Xbox One.
5. 551.544 ==> PS4.
228.000 ===> Steam.
228.000 ===> Rockstar Launcher.

Hepsini toplarsak 8.783.316 dolar yapıyor. Rockstar Games'in RDR2'yi geliştirmek için harcadığı toplam para 944 milyon dolar.

Hepsi 8.783.316 dolar ediyor. Bir de Red Dead Redemption 2'nin her şey ile birlikte yapım maliyetine bakalım. O miktar da 944 milyon dolar. Yüzde hesaplaması yapacak olursak toplam hesapladığımız satışlar oyunun maliyetinin 0.93%'ünü karşılayabiliyor. 1% bile değil.

O kadar kendimiz 4 kat pay eklesek bile toplam satışlarımız oyunun maliyetinin 1%'ini bile çıkarmıyor. Şimdi milliyetçi duygularınızı kullanmadan kendinize şu soruyu sorun: Oyunu yapan firma ben olsam, toplam satışlar oyunun maliyetinin ancak 1%'ini karşılayan bir ülke için Türkçe için ayrı çaba gösterir miyim? Benim cevabım hayır olurdu. Kılımı bile kıpırdatmazdım. Diğer büyük bütçeli oyunlarda da bu hesabı yaparsak hemen hemen aynı sonuçlar çıkacağına eminim. Bundan dolayı özellikle büyük bütçeli oyunlarda Türkçe dil desteği göremiyoruz. Türkçe oyunların çoğunu sadece Xbox ve PlayStation cephesinde görebiliyoruz. Bunlar ise istisna. Bu firmalar oyunun değil konsolun satması için bunu yapıyorlar. Konsol üreticileri haricinde sadece Türk yapımcılar kendi oyunlarına Türkçe dil ekliyor. Minecraft ve Witcher gibi çok sınırlı sayıda ucuz ve fazla satan yapımlarda Türkçe görebiliyoruz. Umarım anlatabilmişimdir. Firmaların gözünde değerimiz yok maalesef. Ne zaman herkes düzgünce korsan kullanmayıp gerçekten oyunu aldığında Türkçe yapımları görebiliriz. Eğer resmi verilere sahipseniz ve yazarsanız bu hesaplamaları tekrar yapabilirim. Okuduğunuz için teşekkürler.

Reis bu sorunun cevabını multiplayer vermişti ben özet geçeyim.

Çünkü onlarda türçe dil bilen birisi yok yanbi bilen birisi olmasdığı için onun dil çevirisinin doğru olup olmadığını bilen birisi olmuyacak yaakın zamandan örnek vereyim Cyberpunk da istiklal g! tlerdedir diye hata vardı türkler buna karşı çıktı hem de bayağı bir çıktı diğer firmalar bu riske girmek istemiyorlar.

Onlar Türkiye'de çeviri firmalarını araştırıyor ama belli başlı firma yok onun bunun tarihine bakmaktansa hiç o işlere girişmiyorlar bir firma olsa güvenilir de olsa tümm oyunlara ürkçe seslendirme bile yaparlar ben sana link vereyyim.

Reis al bak istersen.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Bu soruyu birçok kişi soruyor. Ben de size bunun neden olduğunu kendimce açıklamak istiyorum. Son zamanlarda RDR2'nin Türkçe Yamasının iptal olması nedeniyle bu konuyu açıklamak için RDR2'den yola çıkacağım. Oyun üreticilerinin tek amacının para olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım. Bir şirket olarak en yüksek karı yapmak onlar için önemlidir. En yüksek satış yaptıkları pazarlara daha fazla odaklanırlar. Türkiye'de korsan kullanım çok yaygın ve oyunların fiyatları yüksek olduğundan oyunlar pek fazla satılmıyor. Şirketler de Türkiye'ye yatırım yapmak istemiyor. Şimdi bir hesap yapalım ve Rockstar Games'in RDR2'den ne kadar para kazandığını hesaplayalım. Maalesef Türkiye'deki satış adetlerini öğrenemediğimizden biraz doğaçlama yaparak bir rakam elde etmeye çalışacağım.

Öncelikle Steam Satışlarından Başlayalım:

Steam'da oyunlara yorum yapabilmek için oyunu satın almanız gerekir. RDR2'ye 95.605 adet yorum yapılmış. Türkçe filtreleme eklediğimizde bu rakam 1.311 kişi oluyor.
1.311 kişinin de Türkiye'den oyunu satın aldığını düşünelim. Oyun Steam'da 300 lira.

1311 x 300 = 393300 TL = Bu konunun açıldığı tarihteki dolar kuruyla 57.000 Dolar ediyor. Yorum yapmayan kişi sayısını bilmiyoruz. Ondan dolayı ben 4 kat pay bırakacağım. 57.000 x 4 = 228 bin dolar ediyor.

Rockstar Launcher'den devam edelim:

Rockstar resmi bir rakam vermediğinden Steam ile aynı satış adedinde olduğunu düşünüyorum ve buna da 228 bin dolar diyorum.

Türkiye'de PC pahalı ve herkesin evinde yok, Xbox desen ortalıkta yok. Oyunun en çok sattığı platform Türkiye'de PS4 olacaktır. Fiyatları şu anda pahalı olsa da 2013'den beri azımsanmayacak kitlenin evine PS4 girmiştir.

PS4'den devam edelim:

Türkiye'de oyunlar internet kalitesinin kötü olması sebebiyle hala disk olarak tercih ediliyor. PS4'de en çok satılan konsollardan birisidir. PS4'de RDR2 469 lira ve 200 bin kişi bu fiyattan satın alsa 469 x 200.000= 9.380.000 TL = Bu konunun açıldığı tarihteki dolar kuruyla 1.367.886 Dolar ediyor. Biz gene bilinmeyenler için kendi koyduğumuz 4 kat pay koyalım. 1.387.886 x 4 = 5.551.544 Dolar

Xbox One için hesap yapalım:

Xbox One, PS4'e göre daha az satıyor. Ondan dolayı PS4 için bulduğumuz fiyatın yarısını Xbox One için satılan miktar diyelim. 5.551.544 / 2 = 2.775.772 Dolar

Hepsini toplayalım:

2.775.772 ==> Xbox One
5.551.544 ==> PS4
228.000 ===> Steam
228.000 ===> Rockstar Launcher

Hepsini toplarsak 8.783.316 Dolar yapıyor. Rockstar Games'in RDR2'yi geliştirmek için harcadığı toplam para 944 milyon Dolar.

Hepsi 8.783.316 Dolar ediyor. Bir de Red Dead Redemption 2'nin her şey ile birlikte yapım maliyetine bakalım. O miktar da 944 Milyon Dolar. Yüzde hesaplaması yapacak olursak toplam hesapladığımız satışlar oyunun maliyetinin 0.93%'ünü karşılayabiliyor. 1% bile değil.

O kadar kendimiz 4 kat pay eklesek bile toplam satışlarımız oyunun maliyetinin 1%'ini bile çıkarmıyor. Şimdi milliyetçi duygularınızı kullanmadan kendinize şu soruyu sorun: Oyunu yapan firma ben olsam, toplam satışlar oyunun maliyetinin ancak 1%'ini karşılayan bir ülke için Türkçe için ayrı çaba gösterir miyim? Benim cevabım hayır olurdu. Kılımı bile kıpırdatmazdım. Diğer büyük bütçeli oyunlarda da bu hesabı yaparsak hemen hemen aynı sonuçlar çıkacağına eminim. Bundan dolayı özellikle büyük bütçeli oyunlarda Türkçe dil desteği göremiyoruz. Türkçe oyunların çoğunu sadece Xbox ve Playstation cephesinde görebiliyoruz. Bunlar ise istisna. Bu firmalar oyunun değil konsolun satması için bunu yapıyorlar. Konsol üreticileri haricinde sadece Türk yapımcılar kendi oyunlarına Türkçe dil ekliyor. Minecraft ve Witcher gibi çok sınırlı sayıda ucuz ve fazla satan yapımlarda Türkçe görebiliyoruz. Umarım anlatabilmişimdir. Firmaların gözünde değerimiz yok maalesef. Ne zaman herkes düzgünce korsan kullanmayıp gerçekten oyunu aldığında Türkçe yapımları görebiliriz. Eğer resmi verilere sahipseniz ve yazarsanız bu hesaplamaları tekrar yapabilirim. Okuduğunuz için teşekkürler.
Kusura bakma ama çok boş yapmışsın tek sebep korsan değil. En basitinden korsan kullanımı bizden fazla neredeyse tek şehrimiz kadar ülkelerin neden dil desteği var?
 
Kusura bakma ama çok boş yapmışsın tek sebep korsan değil. En basitinden korsan kullanımı bizden fazla neredeyse tek şehrimiz kadar ülkelerin neden dil desteği var?
Şehir kadar dediğin ülkede senin ülkenden kat ve kat orijinal oyun satılıyor olmasın?
 
Korsan kullanımı fazla yalnız dikkat çekerim.
Şehir kadar dediğiniz ülkeleri Polonya gibi ülkeler olarak varsayacağım. Kopya oyun oynandığı kadar orijinal oyun kapış kapış satılıyor. Türkiye'de hem kopya oyun oynanıyor hem de oyun orijinal neredeyse hiç satılmıyor. Bir PS4 oyununun alım gücünün düşüklüğünden 20 kere el değiştirdiği bir ülkede yaşıyoruz.
 
Ha yanlış anlamış olabilirsin (anlatamamis da olabilirim) korsan kullanımı da bir sebep ama neden korsan kullanılıyor? ekonomiden. Oyunlar neden pahalı? yine ekonomiden. Ama biraz da Türk sevmemezligi var. Ve bir kaç sebep daha onları saymayacagim demek istediğim tek neden korsan kullanımı değil.
 
Ha yanlış anlamış olabilirsin (anlatamamis da olabilirim) korsan kullanımı da bir sebep ama neden korsan kullanılıyor? ekonomiden. Oyunlar neden pahalı? yine ekonomiden. Ama biraz da Türk sevmemezligi var. Ve bir kaç sebep daha onları saymayacagim demek istediğim tek neden korsan kullanımı değil.
Tek sebep para ve bu ülkede orijinal oyun satmıyor. Oyunların pahalı olması şirketlerin suçu değil. Doğal olarak konsol üreticileri dışında kimse elini taşın altına koymaz. Bu kadar basit.
 
Tek sebep para ve bu ülkede orijinal oyun satmıyor. Oyunların pahalı olması şirketlerin suçu değil. Doğal olarak konsol üreticileri dışında kimse elini taşın altına koymaz. Bu kadar basit.
Hocam çok küçük düşünüyorsunuz biraz sorgulayın ve elinizden geldiğince objektif bakın o zaman beni anlayacaksınız.
 

Geri
Yukarı