Oyunlara para vermek aptallıktır algısı

Oyunlara para vermek aptallik ise yemin ederim ben gerizekaliyim. :)

11111111111111111.jpg

Bu algının oluşmasının tek sebebi korsana alıştırılmış olmamız, fiyatının pahalı olması o ürünün korsan kullanılması gerektiği anlamına gelmiyor. Kitap mı alacak gidiyor bir yerlerden buluyor 10 kağıda. Değer görmüyor ülkemizde sanat eserleri. Eğer evine tablo asmak istesen enayi yerine koyarlar.

Tamamen alım gücüne bağlı buluyorum bunu.

Yaşadığım bölge de ailelerin ortalama maaş aralığı 2000-3000 arası. Bu civarda aylık gelire sahip ailelerin, 70-80 saat oyun süresine sahip oyunlara kalkıp da 380 lira para vermesi pek olası bir durum değil doğal olarak.

Bu sorunun 2 önemli nedeni var. İlki ve daha önemlisi ülkemizdeki alım gücünün düşük olması. Örnek vermek gerekirse ABD'de öğretmenlikte 3. yılında olan biri 4000 Dolar'ın (California) üstünde para kazanıyor, pahalı oyunların fiyatı ise 60 Dolar. Türkiye'de ise oyunlar 200 TL barajını 2 yıl önce aştı, şu anda bazı oyunlar 300 TL'ye ulaşmış durumda ve benzer görevdeki birinin buradaki kazancı ABD'ye göre çok daha düşük. Kısacası arada kat kat alım gücü farkı var, insanlar da zor ve kısıtlı kazandığı parasını oyunlara vermek istemiyor.

Diğer nedeni ise Türkiye'de orijinal oyunların yaygınlaşmasının çok geç başlaması. Oyuna para verebilecek olanların çoğu yıllarca çarşı köşelerinde ya da dükkanların gizli zulalarından korsan oyun almaya alışmış oldukları için orijinale geçiş biraz zor oluyor. Artık CD / DVD ile oyun alınmasa bile internetten hazır olarak indirmek, oyunlara para vermeye alışmamış kişiler için daha kolay geliyor.
Devletin atacağı adımlarıda ekleyelim buraya, korsanla mücadele etmek önemli.
Çünkü alkolün korsanı yok, olsa emin ol onu tercih ederler. Gerçi var sahtesi ama onu bile gerçek fiyatına satıp, bir de öldürüyorlar insanı. Oyun da öldürse kimse yanaşmaz bakın.

Kardeş namuslu, ahlak bekçisi tiplere aldırmayın, insanın doğasında hatta hayvandan gelen bir içgüdü, çalma içgüdüsü genetiğinde var. Yani birbirimizden yiyecek çalarken, şimdi enerji, madenleri, herşeyi çalabiliyoruz ama bizi engelleyen yasalar var. Olmasa bak bakalım ne olur. Ha bir de oyunu çalmanın bir riski yok, hapis ceza gibi, o yüzden daha kolay.
İnsanı hayvandan ayıran ahlaktır, ahlak yoksa suçta olur, Neden eskiden bu tür olaylar azdı, çünkü ahlak vardı.
Başka bir açıdan bakarsak, belki ülkecek daha fazla kazanabilseydik, her şey pahalı gelmezdi Ha. Ne bileyim asgari ücret en az 800 dolar euro falan olsa mesela.

Örnek bulgar levasına bak, dolara karşı bize göre değerli. 1 dolar 1.6 leva mı ne. Peki yıllık kişi başı gelirleri ne kadar?
Japon yeninin de değeri yok ama kaldırıp ta 15000 yen vermiyor. 150000 yen asgari ücret veriyor.;)
Asgari ücreti verebilmek te önemli.
Önemli olan asgari ücret değil, önemli olan enflasyondur faizlerdir dövizdir, asgari ücret ne kadar yüksek olursa olsun, enflasyonist baskı varsa, faiz yüksekse, döviz yukarıdaysa asgari ücretin önemi yok, bunları düşük tutmaktır önemli olan.

Bazı görüşler alım gücüne ve yetiştirilme yöntemine göre şekilleniyor. Benim ailem kesinlikle korsan kitap bile almama izin vermezdi ki bahsetiğim kitaplar roman vs değil. Ekonomik olarak çok zorlandığımız bir dönemde bile 250 doları ödeyip o ders kitaplarını hep aldık hem de sadece 2 ay için. Babama biriktirdiğim parayla lisanssız bir bilgisayar almıştım. Sadece wordde yazı yazdığı için önemsemedim lisansı çünkü internet bile kullanmaz pek. Bir baktım ki bir o kadar para verip windows ve ofis lisansı satın almış hiç haber vermeden. İnsanlar emek vermiş, emeklerini çalma diye öğütler bana. Ben de parasız kalacağımı bile bile gidip her seferinde lisanslı almaya çalıştım.
ama bir kitaba 200 dolar, yazılımlara da bilgisayar parası verince arkadaşlarım tarafından enayi muamelesi de görmedim değil. Kaldı ki 15 yıldır antivirüse para veriyor olmamı eleştirirler hep. Eee ilk bilgisayarım yandı benim daha senesi bitmeden ücretsiz antivirüs yüzünden. Yılda 100 liraya evdeki tüm bilgisayarlarımı koruyorum çok mu? Ya da CS go oyununa verdiğim 24 lirayı eleştirip hiç işine yaramayacak ölü bir arsaya 70bin lira ödeyen arkadaşımın bana aptal demesi.. Milletçe elde bir ürün görmeye alıştırılmışız. Sanala para yatırınca enayilik olarak görülmesini anlıyorum da bir de bu ürünü oluşturan insanların emeğini unutmasak keşke...

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı