encopanco

Hectopat
Daha fazla  
  • GPU: MSI Gaming X RX 580 8 GB OC'suz
  • CPU: Ryzen 5 1600
  • Driver: 17.6.2 Crimson(En günceli)
  • Ekran: ASUS VG248QE 144Hz 1080P Dual Link DVI
  • MOBO: MSI B350 Tomahawk
  • PSU: FSP HD600 Hydro 600W 80+
  • RAM: Corsair Vengeance 16 GB DDR4-2400MHz
Evet başlıkta da bahsettiğim gibi oynadığım her oyunda(GTA 5, CS:GO, Witcher3, Doom, Dishonored2, Metro Redux, BioShock Infinite, Fallout4, Prey, KF2, RotTR) en yüksek anti aliasing ayarlarını kullansam dahi(8XMSAA, SSAA2X, 8XTXAA, TAA) köşelerde tırtıklar var ve hareket ettiğim zaman etraftaki gölge ve texturelarda flicker(objelerin yerinden oynaması) denilen nalet meydana geliyor. İnternetten videolu karşılaştırma yapıyorum başka 1080P oynayanlar da öyle bir sorun göremiyorum videolarda bile görüntü kalitesi düşmesine rağmen insanlarda öyle bir sorun yok. Gayet pürüzsüz kenarlar ve objeler harket ettikleri zaman oynamıyor(özellikle gölgeler)
GTA 5'te aynen bu videodaki sorun var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

GTA 5'te ve geriye kalan bütün oyunlarda bu sorun var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

(Pencerenin altına dikkat edin.)

Deneyip sonuca varamadığım;

ReShade, SMAA injector kullandım.
HDMI, Display Port ile monitörü kullandım.(Aynı zamanda fraps gibi programlarla kayıt aldığımda sorun videolarda da vardı yani monitörün bir sıkıntısı olmadığına eminim desktopta falan böyle sorunlar yok.)
BIOS güncelledim.
VSR kullanıp çözünürlüğü 4K yaptım yine aynı sorunlar devam etti çok şaşırtıcı.
AMD Softwareden MSAA 8X yaptım.
Bütün driverları DDU ile silip güvenli modda yeniden kurdum.

Biraz yardım çok iyi olur sağ olun.

4K monitör gerçekten çok fark ediyor mu hocam? Arkadaşınızın monitörü neydi?

1080p idi. 2K bile fark ediyor, dediğim gibi ilk monitörüm 2K olduğu için sorunun geç farkına varmıştım. Ha ama 2K ve 4K arası çok çok daha ciddi fark ediyor. 2K da gene göze çarpıyor fakat 4K da DLSS Quality gibi bir etki yaratıyor. Bu sorunun halihazırda 3 çözümü var. 1: Kafaya takmamayı öğrenip alışmak. 2: Kafayı bozup, ben PC'den şaşmam 35.000 TL gözden çıkarırım 3: Mantıklı davranıp neredeyse piyasadaki oyunların %90'nını 4K60 FPS de oynatabilen Next gen bir konsol almak.

Son düzenleyen: Moderatör:
1080p idi. 2K bile fark ediyor, dediğim gibi ilk monitörüm 2K olduğu için sorunun geç farkına varmıştım. Ha ama 2K ve 4K arası çok çok daha ciddi fark ediyor. 2K da gene göze çarpıyor fakat 4K da DLSS Quality gibi bir etki yaratıyor. Bu sorunun halihazırda 3 çözümü var. 1: Kafaya takmamayı öğrenip alışmak. 2: Kafayı bozup, ben PC'den şaşmam 35.000 TL gözden çıkarırım 3: Mantıklı davranıp neredeyse piyasadaki oyunların %90'nını 4K60 FPS de oynatabilen Next gen bir konsol almak.

1 en kolayı, bir aralar kafayı yemek üzereydim. PC'yi aldıktan sonra 4-5 ay doğru düzgün zevk alamadım kenarları izlemekten.
Şu anda umurumda değil isterse halay çeksin pixeller, görmezden geliyorum.

Hocam sistemim Gaming X 5700, 16 GB RAM, Ryzen 5 3600, bu sistemde dün 4kya ayarladım oyunu VSR açıp ve gerçekten çok fark etti, sizce bu sistemle tüm oyunları 4K ayarlarsam sorun olur mu? Yoksa 2K veya 4K monitör mü alayım sizce? 2K 23 inch monitör alırsa ne olur?

Hocam sistemim Gaming X 5700, 16 GB RAM, Ryzen 5 3600, bu sistemde dün 4kya ayarladım oyunu VSR açıp ve gerçekten çok fark etti, sizce bu sistemle tüm oyunları 4K ayarlarsam sorun olur mu? Yoksa 2K veya 4K monitör mü alayım sizce? 2K 23 inch monitör alırsa ne olur?
Soruna takıntın ne derece bilmiyorum. Ben aşırı takıntılığı olduğum için 4k'ya zorladım fakat sen aşırı takıntılı değilsen 2k rahatlatabilir. Kaldı ki o sistem ile 4k da oyun oynamak çok zor. Ha ama yeter ki o pikselleşmeleri ve sirtaki yapan kenarları görmeyeyim grafik de fps de çok mühim değil diyorsan sistemin buna elverişli yeni çıkan oyunları medium 4k da 30fps oynatabilir diye düşünüyorum tabii performans testi yapman lazım. Dediğim gibi ne DSR ne de VSR sanal oldukları için piksel kalitesi asla aynı olmuyor fakat performans aynı. FPS testlerini yap eğer 30fps medium grafik uygunsa bence 4k monitör alabilirsin.

Inch'e gelirsek boyut daraldığı için aynı oranda piksellerde daralıyor ve daha sık daha pürüzsüz bir görüntü elde ediliyor fakat bunu deneyimlemediğim için yorum yapmam sanırım çok doğru olmaz ama itiraf etmem gerekirse mantığa yatıyor. Pikseller daha kaliteli olacağı için ve sorunun piksel sıklığı dolayısıyla görüntü kalitesi yükselince azaldığını ele alırsak 27'' 1440p bir monitördense 23'' 1440p monitörde daha düzgün olabileceği ihtimalini düşünmek çok yanlış olmaz sanırım. Fakat yönlendirmek istemem eğer gücün varsa dene açıkçası benim aklıma gelmemişti ve sorunu artık hiç kafama takmadığım için denemeye de pek gönüllü değilim :D

Galiba ben de kervana katıldım. Bir çözüm bulabilen olmadı heralde. @Recep Baltaş kurtar bizi hocam :)

Soruna takıntın ne derece bilmiyorum. Ben aşırı takıntılığı olduğum için 4K'ya zorladım fakat sen aşırı takıntılı değilsen 2K rahatlatabilir. Kaldı ki o sistem ile 4K da oyun oynamak çok zor. Ha ama yeter ki o pikselleşmeleri ve sirtaki yapan kenarları görmeyeyim grafik de FPS de çok mühim değil diyorsan sistemin buna elverişli yeni çıkan oyunları medium 4K da 30FPS oynatabilir diye düşünüyorum tabii performans testi yapman lazım. Dediğim gibi ne DSR ne de VSR sanal oldukları için piksel kalitesi asla aynı olmuyor fakat performans aynı. FPS testlerini yap eğer 30FPS medium grafik uygunsa bence 4K monitör alabilirsin.

Inch'e gelirsek boyut daraldığı için aynı oranda piksellerde daralıyor ve daha sık daha pürüzsüz bir görüntü elde ediliyor fakat bunu deneyimlemediğim için yorum yapmam sanırım çok doğru olmaz ama itiraf etmem gerekirse mantığa yatıyor. Pikseller daha kaliteli olacağı için ve sorunun piksel sıklığı dolayısıyla görüntü kalitesi yükselince azaldığını ele alırsak 27" 1440p bir monitördense 23" 1440p monitörde daha düzgün olabileceği ihtimalini düşünmek çok yanlış olmaz sanırım. Fakat yönlendirmek istemem eğer gücün varsa dene açıkçası benim aklıma gelmemişti ve sorunu artık hiç kafama takmadığım için denemeye de pek gönüllü değilim :D

Hocam şu an Rise of Tomb Raider oynuyorum aman Allah'ım tüm nesneler abartmıyorum bakın tüm nesneler oynuyor, bütün bitkiler çamur gibi oyundan 10 dakikada soğudum... Şimdi ben genelde hikaye oyunları oynuyorum öyle Online oyunlar umurumda değil, FPS'te umurumda değil, ben akıcı ve pürüzsüz oynayayım kafi öyle 1 ms 144Hz falan umurumda değil yeter ki bu sorundan uygun fiyatla kurtulayım, oyunu 4kya aldım ve evet gözle görülür derecede fark etti galiba 23 inch 4K monitör alırsam sorundan büyük ölçüde kurtulmuş olacağım bana ne tavsiye edersiniz?

@HAYNA

Hocam şu an Rise of Tomb Raider oynuyorum aman Allah'ım tüm nesneler abartmıyorum bakın tüm nesneler oynuyor, bütün bitkiler çamur gibi oyundan 10 dakikada soğudum... Şimdi ben genelde hikaye oyunları oynuyorum öyle Online oyunlar umurumda değil, FPS'te umurumda değil, ben akıcı ve pürüzsüz oynayayım kafi öyle 1 ms 144Hz falan umurumda değil yeter ki bu sorundan uygun fiyatla kurtulayım, oyunu 4kya aldım ve evet gözle görülür derecede fark etti galiba 23 inch 4K monitör alırsam sorundan büyük ölçüde kurtulmuş olacağım bana ne tavsiye edersiniz?

Öncelikle şunu belirteyim: Bu sorun her takdirde olacaktır. Bir tanıdık ile beraber ekran kartı alım satımı yapıyoruz. Cihaza öncelikle RTX 3070 taktım. Sorun zaten önceki 1080'imde de vardı ya da ben yeni fark etmiştim. Zaman geçti 3070'i satıp 3080'e geçtim. Halen aynı sorun. İşlemci ile anakartı değiştirdim, değişen bir şey halen yok. Ve son olarak bendeki 3080 LHR'siz idi o yüzden onu da sattım ve yine bir 3080 aldım. Daha sonrasında SSD M.2 980 Pro ve HDD'i yeniledim. Ardından sıvı soğutucu(tabii ki bunların hepsini bu sorun yüzünden yapmadım) ve sorun halen var. Samsung Oddsey 27 inch 1440p 240Hz 1ms monitörünü kullanıyorum ve sorunun çözünürlük ile geçmeyeceğini de düşünüyorum. Aslında sorun hep ortada olabilir. Birkaç PC oynanış videosu izle YouTube'dan sorun yaşadığın oyun ile alakalı ve büyük bir ihtimalle çoğunda da aynı problem olacaktır. Konsollarda bilgisayara kıyasla daha az bu sorun çünkü oyunlar ayrıyeten özel olarak optimize ediliyor konsollar için gerek grafik olsun gerek performans olsun vs. Ama işin komik tarafı onlarda da bu "sorun" var. Aradan 1.5 sene geçti yaklaşık olarak. Artık takmıyorum o kadar fazla. He tabii ki de görüyorum fakat olabildiğince takmamaya ve oyunun zevkini çıkarmaya çalışıyorum.

@HAYNA

Öncelikle şunu belirteyim: Bu sorun her takdirde olacaktır. Bir tanıdık ile beraber ekran kartı alım satımı yapıyoruz. Cihaza öncelikle RTX 3070 taktım. Sorun zaten önceki 1080'imde de vardı ya da ben yeni fark etmiştim. Zaman geçti 3070'i satıp 3080'e geçtim. Halen aynı sorun. İşlemci ile anakartı değiştirdim, değişen bir şey halen yok. Ve son olarak bendeki 3080 LHR'siz idi o yüzden onu da sattım ve yine bir 3080 aldım. Daha sonrasında SSD M.2 980 Pro ve HDD'i yeniledim. Ardından sıvı soğutucu(tabii ki bunların hepsini bu sorun yüzünden yapmadım) ve sorun halen var. Samsung Oddsey 27 inch 1440p 240Hz 1ms monitörünü kullanıyorum ve sorunun çözünürlük ile geçmeyeceğini de düşünüyorum. Aslında sorun hep ortada olabilir. Birkaç PC oynanış videosu izle YouTube'dan sorun yaşadığın oyun ile alakalı ve büyük bir ihtimalle çoğunda da aynı problem olacaktır. Konsollarda bilgisayara kıyasla daha az bu sorun çünkü oyunlar ayrıyeten özel olarak optimize ediliyor konsollar için gerek grafik olsun gerek performans olsun vs. Ama işin komik tarafı onlarda da bu "sorun" var. Aradan 1.5 sene geçti yaklaşık olarak. Artık takmıyorum o kadar fazla. He tabii ki de görüyorum fakat olabildiğince takmamaya ve oyunun zevkini çıkarmaya çalışıyorum.

Aynen öyle hocam. Bu PC'nin handikapı bence boşuna kartlarda bahane aramaya gerek yok. Bu kadar optimize ediliyor demek ki. Ben akabinde PS5'te Rocket League oynamak istedim ve bu oyunda da bariz anti alasing sorunu var görülüyor. Sonra kendi kendime dedim ki bas geç oyna :D

@HAYNA

İşte bu bir sorun değil çünkü oyun böyle. Bunu anlatmaya çalışıyoruz ama yok sorun da sorun..

Nüfus fazla arttığı için CIA bazı insanların gözlerinin çözünürlüğünü kısmış, yapacak bir şey yok. Şaka bir yana eski Windows sürümlerinde veya Linux dağıtımlarında sorun oluyor mu?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı