encopanco

Hectopat
Daha fazla  
  • GPU: MSI Gaming X RX 580 8 GB OC'suz
  • CPU: Ryzen 5 1600
  • Driver: 17.6.2 Crimson(En günceli)
  • Ekran: ASUS VG248QE 144Hz 1080P Dual Link DVI
  • MOBO: MSI B350 Tomahawk
  • PSU: FSP HD600 Hydro 600W 80+
  • RAM: Corsair Vengeance 16 GB DDR4-2400MHz
Evet başlıkta da bahsettiğim gibi oynadığım her oyunda(GTA 5, CS:GO, Witcher3, Doom, Dishonored2, Metro Redux, BioShock Infinite, Fallout4, Prey, KF2, RotTR) en yüksek anti aliasing ayarlarını kullansam dahi(8XMSAA, SSAA2X, 8XTXAA, TAA) köşelerde tırtıklar var ve hareket ettiğim zaman etraftaki gölge ve texturelarda flicker(objelerin yerinden oynaması) denilen nalet meydana geliyor. İnternetten videolu karşılaştırma yapıyorum başka 1080P oynayanlar da öyle bir sorun göremiyorum videolarda bile görüntü kalitesi düşmesine rağmen insanlarda öyle bir sorun yok. Gayet pürüzsüz kenarlar ve objeler harket ettikleri zaman oynamıyor(özellikle gölgeler)
GTA 5'te aynen bu videodaki sorun var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

GTA 5'te ve geriye kalan bütün oyunlarda bu sorun var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

(Pencerenin altına dikkat edin.)

Deneyip sonuca varamadığım;

ReShade, SMAA injector kullandım.
HDMI, Display Port ile monitörü kullandım.(Aynı zamanda fraps gibi programlarla kayıt aldığımda sorun videolarda da vardı yani monitörün bir sıkıntısı olmadığına eminim desktopta falan böyle sorunlar yok.)
BIOS güncelledim.
VSR kullanıp çözünürlüğü 4K yaptım yine aynı sorunlar devam etti çok şaşırtıcı.
AMD Softwareden MSAA 8X yaptım.
Bütün driverları DDU ile silip güvenli modda yeniden kurdum.

Biraz yardım çok iyi olur sağ olun.

Bizi çok mutlu ettiniz Recep bey, çok teşekkürler,
Bende her gün konuya bakıyordum çözüm bulundu mu diye,
Eğer sorunu çözerseniz sayenizde birçok insan gereksiz yere masraf yapmaktan kurtulacak, sonucu merakla bekliyorum teşekkürler tekrardan.

Son olarak bende araştırmalarım sonucu bu sorunun işlemci veya monitörün İnç veya Aspect Ratiosundan kaynaklanabileceğini düşünüyorum ama test etme imkanım olmadı fikir olarak bulunsun isterim.

Son olarak bende araştırmalarım sonucu bu sorunun işlemci veya monitörün İnç veya Aspect Ratiosundan kaynaklanabileceğini düşünüyorum ama test etme imkanım olmadı fikir olarak bulunsun isterim.
Monitörden veya işlemciden kaynaklı bir sorun değil. Bu sorun donanımsal değil kesinlikle. 3 adet monitör değiştirdim. Tamamen yazılımsal. Bir uyuşmazlık veya bir noktada sorun var. Kesin çok basit birşey ve biz göremiyoruz.. Arkadaşım ile aynı oyunda aynı yere bakıyoruz mesela onda hiç birşey yok bende tırtıklanma var. Yani bir şey grafikte kenar yumuşatma'yı devre dışı bırakıyor. Normalde düşük grafikte de olsa bir kenar yumuşatmanın olması gerek. Bende 0 kenar yumuşatma. Oyunun içinde var ise sona alıyorum yok ise AMD ayarlarından da ayarlansa olmuyor.

2080 Ti olan arkadaşa Discord'dan yayın açtırdım benim tırtıklı gördüğüm yerleri gösterdim onda da aynı sorun vardı. İşin ilginç tarafı ise sorunun gözüne batmamasıydı. O günden sonra oyunlardan zevk almamaya başladı. Bunla yaşamayı öğrenmemiz lazım artık yapacak bir şey yok.

Monitörden veya işlemciden kaynaklı bir sorun değil. Bu sorun donanımsal değil kesinlikle. 3 adet monitör değiştirdim. Tamamen yazılımsal. Bir uyuşmazlık veya bir noktada sorun var. Kesin çok basit birşey ve biz göremiyoruz.. Arkadaşım ile aynı oyunda aynı yere bakıyoruz mesela onda hiç birşey yok bende tırtıklanma var. Yani bir şey grafikte kenar yumuşatma'yı devre dışı bırakıyor. Normalde düşük grafikte de olsa bir kenar yumuşatmanın olması gerek. Bende 0 kenar yumuşatma. Oyunun içinde var ise sona alıyorum yok ise AMD ayarlarından da ayarlansa olmuyor.

Sorun yazılımsal ise yazılımsal çözüm önerilerim şu şekilde:
Sonra da Image Sharpening ayarını devreye alın:

Image sharpening.png

Son düzenleme:
AMD'nin de WDDM 2.7 sürücüsü çıktı, deneyebilirsiniz.

AMD'de ayrıca VSR açıp denemenizi öneririm.

• Windows 10 2004 sürümüne geçiş yaptım.
  • DDU ile temiz driver kurulumu yaptım.
  • AMD Görüntü keskinleştirme ayarı %100'de.
  • VSR ayarı açık konumda.
Çok az şekilde iyileşme farkettim ama sorun devam etmekte.
Bu sorunun en belirgin olduğu oyun GTA V.
1440p çözünürlüklü monitör kullanıyorum. Önceleri MSAA ayarı kapalı iken 1080p'de daha iyi görüntü elde ettiğimi söyleyebilirim. :)

Tekrardan öneriniz için teşekkür ederim. İyi ki varsınız.

AMD'nin de WDDM 2.7 sürücüsü çıktı, deneyebilirsiniz.

AMD'de ayrıca VSR açıp denemenizi öneririm.

Recep bey 2 gün önce Windows 2004'e geçiş yaptım. Siz yazdıktan sonra da DDU ile yeni AMD sürücüsünü yükledim. Bir takım yenilik gelmiş evet, belki bir tık düzelme var diyebilirim ama maalesef durum aynı. Yani size şöyle anlatayım Windows 10 temiz kurulum yapıyorum ve kurulum biter bitmez karşıma gelen ekranda her şey güzel ama yeniden başlattığım an kenar yumuşatma kalkıyor. Bunu nasıl gözlemleyebiliriz? Mesele tekrar kurulum yapsam yapar yapmaz olay yöneticisinden Windows'un attığı her adımı görebilir miyim? En ufak değişikliği?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı