Oyunlarda FPS Düşüşleri

pcgurme1

Hectopat
Katılım
26 Nisan 2013
Mesajlar
145
Burada 2 3 kez ekran kartımın sorunuyla ilgili konu açtım. Ben Yeni bir HDD alıp sorun devam ediyorsa garantiye vermeye karar verimişken ben ekran kartındaki sorunu test etmeye şu olayı iyice anlamak için derinlemesine testler yapmaya devam ettim. Gerçekten bu konuya öylesine kafayı takmıştım ki sonunda net bir biçimde gerçek hatayı buldum :

İlk olarak sorunu ekran kartını aldığım günden beri ''kalabalıkta kasıyor'' sansamda asıl sorun tam olarak bu değilmiş. Birçok oyun testi yaptım Shogun 2 Total War, Battlefield kalabalık haritalarda Multiplayer testleri felan derken artık sorunun kesinkes kalabalık sorunu olduğunu sanıyordum ki işin aslı hiç dikkat etmediğim bir detayı düşününce aydınlığa çıktı.

Oyunlarda gece olduğu zaman FPS düşüşleri alıyordum, bunu gece modu biraz daha zorlayıcıdır kasar tabi diyordum. Tabi bazen Fps öle bir düşüyorduki bunuda Hard Disk geç yüklüyor diye geçiştiriyordum. Ama oyunlarda karanlık bölgelerden gölgelendirme olan heryerde acayip düşüşler görüyordum ve artık iyiden iyiye Shadow ekran kartını bitiriyor bunu görüyordum. Ama tabi Gölgelendirme bildiğim kadarıyla GPU'yu zorlayan ayarlar listesinde başları çeken bir ayar. Ama işin ilginç kısmını en son fark etmemle ip uçları yavaş yavaş birleşiyordu.

Shadow konusunda test yapmak için bilgisayara yükleyebildiğim kadar orjinal/orjinal olmayan nekadar oyun varsa yükledim.
Ve her oyunda dikkatlice testler yaptım Bencmark Testi olan oyunlarda denemeler yaptım.

İşin ilginç yanı şuydu Gölgelendirme tamamen kapanmadıkça Shadow ayarındaki değişiklikler hiçbir fayda etmiyordu düşüşler yüksek düzeyde ve aynıydı. Yani ben Shadow'u Low ayarınada alsam hatta bazı oyunlarda Very Low, High/Very High/Ultra'dan hiçbir farkı yoktu sadece Shadow'un açık olması oyunlara balta vurması için yeterli olduğunu gördüm.

Gelelim kalabalıkta kasma olayına etraftaki hareketli her nesne yada gölge yansıtan ne varsa çevrede nekadar çoksa Gölgelendirmeleri kasıyor bense bunu kalabalıkta kasıyor sanıyordum halbuki oyundaki botların pedlerin kastığı yokmuş bunuda Battlefield 3 oyununda anladım darmadağın olmuş biyere yansıma gölge vurunca FPS 'nin bayağı indiğini gördüm.

Need For Speed oyunlarında bu sorun gün yüzü gibi ortaya çıktı adeta :

Most Wanted'da Low ile High arasında hiçbir fark olmazken Shadow OFF yani kapatınca FPS yükseliyor ve inişler olmuyordu.
İşin ilginci Shadow Kapalı olsa bile gece karanlıkta yine düşüşler yaşıyor. Köprülerin altı otoparktaki karanlık yerler bu tarz düşüşler yaşamama sebep oluyor.
Shift Oyununda ise 28 - 40 FPS arası oynarken Shadow'u tamamen kapattığımda 45 - 67 FPS arası oynayınca artık herşey meydanda olduğu gözüküyordu.
GTA 4 oyununda Night Shadow ayarı FPS'yi yerden yere vurması Shadow ayarlarının Low ile Very High arasında hiçbirşey fark ettirmemesi vs...
Denediğim birçok oyuna bir örnek.

Özet

Uzun lafın kısası Oyunlarda gece modu, karanlık yerler ve Shadow Detayı ekran kartını gereğinden fazla zorluyor ve ayarın düşük veya yüksek olması farketmeksizin aynı performans düşüşüne sebep oluyor kapatmadıkçada bu düşüş son bulmuyor. Tabi kalabalık yerler yansıma olan yerler köprü tünellerin altı oyunlarda gece modları oyunlardaki karanlık yerler vs... Bu gibi alanlardada aynı FPS düşüşü alıyorum ve oyundaki Stabil oynanış keyfini yok ediyor bu mekanlardaki düşüşler oynanabilirliği büyük ölçüde zedeliyor. Her oyundada Shadow Detayı tamamen kapatılamadığı için bazı oyunları oynamak imkansız hale geliyor.

Sorun artık tam anlamıyla bulunmuştur umarım bu sefer derdimi tam anlamıyla anlatmışımdır.
Bu son konuyu uzunca anlattım çünkü çok konu açtım bu olayı anlamak için artık kesinkes netleştiğini söylemek ve size soracağım 3 soruyu yöneltmek için detaya indim :

1-Ekran kartını alalı 2.5 3 ay oldu ama bu sorun aldığımdan beri var ve ben tam olarak anlamadan vermek istemediğim için ve sorunu Hard Disk'te veya diğer bileşenlerde sandığım için bukadar geç vereceğim için ekran kartının değişme şansı kalmışmıdır ?

2-Fiziksel olarak yani tamirle bu sorun çözülebilir mi ? Bu konuyu nasıl anlatmalıyım nasıl bir not bırakmalıyım ? Power Color Marka Ekran Kartım Vatan Üzerinden vereceğim garantiye siz nasıl bir yol izlerdiniz.

3-Bu sorun garantiden geldikten sonrada düzelmezse ne yapmalıyım ? Ayrıca verdiğim para yüzünden okadar nazik davrandımki benden kaynaklanan bir problem olmadığına adım gibi eminim ve hep güncel tuttum benden sorunun düzelmesi için para isteme şansları yoktur değil mi ?

Teşekkürler.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı