Oyunlarda grafik ayarını yükseltince CPU derecesi düşüyor

Ekranda bir görüntü oluşturulurken bütün işi GPU yapmaz, FPS arttırmak için CPU ile iş bölümü yapılır. Görüş alanındaki objelerin takibini vs CPU yapar, misal hareketli bir obje var onun hareketlerini CPU hesaplar ve GPU'ya bildirir. Ultra ayarlarda 100 FPS ile oynanırken bu işlemi CPU saniyede 100 kere yapar, Low ayarlarda 400 FPS ile oynanırken saniyede 400 kere yapması gerekir yani CPU yükü ciddi oranda artar. FPS limitlemedikçe ayar kısmak yükü azaltmaz yani aksine arttırır.

Anladım hocam ben zaten ayarları ultraya almama rağmen niye ekran kartı sıcaklığı artmadı diye düşünüyorum onu pek anlayamadım üstüne bir de laptap o yüzden.

Birçok sebebi olabilir. Kasa içerisinde yeteri kadar soğutma ve düzgün bir hava akışı varsa GPU ısısı çok fark etmiyordur. CPU için ek soğutma gerekiyor stok fan varsa bile eğer. Bu 2 bileşenin ısı eşikleri ve yük tepkileri farklı halihazırda. GPU'nun ek olarak kendi fanı.

Laptap ekran kartının kendine ait bir fani olduğunu bile bilmiyordum😁 teşekkürler bu 1-2 derece oynuyor o zaman işlemci için oyunları ultrada oynamak daha mantıklı gib😀

Ekranda bir görüntü oluşturulurken bütün işi GPU yapmaz, FPS arttırmak için CPU ile iş bölümü yapılır. Görüş alanındaki objelerin takibini vs CPU yapar, misal hareketli bir obje var onun hareketlerini CPU hesaplar ve GPU'ya bildirir. Ultra ayarlarda 100 FPS ile oynanırken bu işlemi CPU saniyede 100 kere yapar, Low ayarlarda 400 FPS ile oynanırken saniyede 400 kere yapması gerekir yani CPU yükü ciddi oranda artar. FPS limitlemedikçe ayar kısmak yükü azaltmaz yani aksine arttırır.

Bu şekildeyse ultrada oynamak daha mantıklı oyunları hem işlemci daha düşük derece hem ekran kartı 1 2 derece fark ediyor.

Peki hocam demek Metro Exodus da Low ayarlarda 90 95 derece iken ultrada 75 85 derece olmalı bundan peki hocam FPS limitlemek 90 dereceden 80'e falan düşürür mü?

Son düzenleme:
FPS limiti olmadıkça ekran kartı hep tam performans çalışır. Low ayarlarda daha çok frame üretmeye çalışır yine yük biner, o yüzden GPU sıcaklık değişimi olmuyor. Ekranın yenileme hızına ona göre FPS limiti koy, boşuna üstüne çıkıp ısınmasın sistem. Ekran yenileme hızın yüksekse Nvidia control panel ile düşürebilirsin 75 civarı offline oyunları hem akıcı oynamak hemde sistemi çok zorlamamak için ideal.

FPS limiti olmadıkça ekran kartı hep tam performans çalışır. Low ayarlarda daha çok frame üretmeye çalışır yine yük biner, o yüzden GPU sıcaklık değişimi olmuyor. Ekranın yenileme hızına ona göre FPS limiti koy, boşuna üstüne çıkıp ısınmasın sistem. Ekran yenileme hızın yüksekse NVIDIA Control panel ile düşürebilirsin 75 civarı offline oyunları hem akıcı oynamak hem de sistemi çok zorlamamak için ideal.

144Hz laptapım hikayeli oyunlarda oynuyorum 60FPS yeterli gibi hocam RTX 4050 100watt ve i5 12450H ile 60 FPS alabilirim değil mi?

144Hz laptapım hikayeli oyunlarda oynuyorum 60FPS yeterli gibi hocam RTX 4050 100watt ve i5 12450H ile 60 FPS alabilirim değil mi? Metro Exodus'ta.

Son düzenleme:
Rahat alabilmen lazım, 3060la Ultra 60+ FPS oynuyorum her şeyi. Ama DLSS 3 olmadan 4050 biraz daha zayıf.

Zaten DLSS açık oynuyorum oyunlarımı.

Alabilirsin. Yine de YouTube'dan benchmark videolarına bak.

Bir IDE ayrı konu açmadan sorayım laptap için kaç dereceler normal.

Kusura bakmayın dediğim gibi forumda yeniyim aynı şeyi birkaç defa yazmışım pardon silebiliyor muyum bunalrı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı