Çözüldü Oyunlarda Yüksek CPU, GPU Kullanımı ve Sıcaklığı Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Redwire

Megapat
Daha fazla  
GTA 5 vb. oyunlar oynarken GPU kullanımı %100, sıcaklık ise 60-70 arası geziniyor. CPU kullanımı %60-85 arası geziniyor, sıcaklığı ise 45-50 arası geziniyor. Bilgisayarımı alalı 7-8 ay oldu ve sadece birkaç kere tozlarını alıp ufak temizliğini yaptım. Bu değerler normal midir? Çünkü bazı oyunlarda gözle görülür performans düşüklüğü var. İşlemcimin kendi fanını kullanıyorum ve termal macununu hiç yenilemedim.

İşlemcim: Intel i5 6402p
Ekran Kartı: ASUS R9 380 4GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ekran kartı sıcaklığının en fazla kaç dereceye çıktığını defalarca sorduk gerçi :) Fanları %100'e sabitleyip gir, sıcaklıklardan ötürü oluşuyorsa da bu şekilde anlaşılır demiştik.
FPS droplarına neden olan çok etken var ancak kullanıcı tarafından 1 tanesi bile düzgün anlaşılmadığı zaman sorunu kaçırabiliyoruz gördüğün üzre :)
Çok haklısınız fakat tekrar yaşayınca ben de tedirgin oluyorum bir şey olur diye. Tekrar deneyeceğim.

En sonunda temizinden bir format attım ve düzeldi.
Evet unutmuşum performans düşüklüğünden kastımı yazmayı. Şöyle anlatabilirim, eskiden sabit 60 FPS aldığım oyunlardan durduk yere sık sık FPS droplamaları yaşıyorum. Az da bi drop değil 60 dan 30'a bazen 20'lere kadar düşebiliyor. Tabii ki böyle diyerek genelleme yapmayayım, sadece birkaç oyunda oluyor bu ve neden oluyor çözemedim ve sıcaklık değerlerine vs. baktığımda dropladığı anda sıcaklık adeta tavan yapıyor.

Sıcaklıklar tavan yapıyordan kastın kaç derece? Konu başında belirttiğinden de öte değerler ise görmek lazım. Şu rehberi kullanarak, rehber içerisinde belirtilen görseli Sosyal'e yükler misin? :AIDA64 Stability Test Rehberi

Sıcaklıklarda bir sorun yoksa kaynak kullanım değerlerine bakarız, kim neler çeviriyor arka planda ona bir bakarız.

@FurkanEmir41 'in de söylediği üzre sürücülerin güncel olması şart. BIOS güncellemeleri bile ciddi farklar yaratıyor. Sen istediklerimi yap, sorularımı cevapla. Sırayla gider sorun varsa o sorunu buluruz.
Sorun yoksa kuruntu yapıyorsun demektir :) Çünkü oyun içerisinde her anın farklı grafik yükü vardır.
İç mekandan dış mekanlara geçişte bilhassa grafik yükü önemli ölçüde artıyor. Haliyle anlık droplara sebebiyet verebiliyor. Yüksek alman gereken yerde kesintisiz yüksek alıyor musun buna özellikle dikkat et.

kkjkjk.PNG

Sonuçlar normal galiba. Oynadığım oyuna gelen güncellemeden vs. oluşan bir sorun olabilir.

İşlemci tarafında ne sıcaklık ne de kullanım oranı noktasında bir sorun yok.
Ekran kartını ASUS GPU Tweak programını kullanarak kontrol edebilirsin.
Hiç zannetmiyorum ancak sıcaklıkları kontrol etmek lazım yinede.
Yine AIDA64 programı da oyun içerisinde anlık sıcaklık değerlerini gösterebiliyor.

Sorması ayıptır oyun orjinal mi? Çünkü diğer türlü olan çoğu oyun özellikle de güncel bir oyun ise güncellemeleri doğru düzgün alamıyor, kullanıcı tarafından elle yüklenmek zorunda olduğu için eğer oyunun çıktığı aylarda varsa bir sıkıntı, o sıkıntılara doğrudan maruz kalıyorsunuz.
Oyun orjinal ve güncel olsa bile bizzat oyunun kendisinde sorunlar olabiliyor.

Unutmadan :
  • Dropları sabit olduğun mekanlarda da yaşıyor musun? Bir evin içerisinde gezerken drop oluyor mu? Dışarıda düz yolda araba sürerken de drop yaşıyor musun? Yoksa kapalı alandan açık alanlara geçişte falan mı yalnızca?
  • Bu durum hangi oyunda ve oyunlarda oluyor yaz, korsan ise de korsan demekten çekinme :) Yoksa olmayan sorunu arar dururuz.

Çoğunlukla ASUS GPU Tweak kullanarak oyun içerisinde kontrol ediyorum ve sıcaklıklar normal. Bütün Oyunlarım orjinal sadece Witcher 3 korsan, maalesef :( Droplar heryer de olabiliyor. Gta 5, Mad Max, Spec Ops The Line bu oyunlarda yaşıyorum fakat Witcher 3'de bariz belli büyük ihtimal korsan olduğu için oluyor.

Takılma hissi yaratıyor mu size? Yoksa FPS'ye bakıp da drop oluyor diye mi şikayetçi oluyorsunuz?

Eğer takıntı ise bunu bilelim :) Donma - takılma yaratıyor mu? Yok yaratnıyorsa o anki grafik yüküne bağlı olarak FPS düşüşü çok doğal.

Rahatsız edici şekilde takıntılar oluyor. Birden bire düşünce o akıcılık felan kayboluyor halbuki daha önce hiç olmuyordu.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı