Çözüldü Oyunlarda Yüksek CPU, GPU Kullanımı ve Sıcaklığı Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Redwire

Megapat
Daha fazla  
GTA 5 vb. oyunlar oynarken GPU kullanımı %100, sıcaklık ise 60-70 arası geziniyor. CPU kullanımı %60-85 arası geziniyor, sıcaklığı ise 45-50 arası geziniyor. Bilgisayarımı alalı 7-8 ay oldu ve sadece birkaç kere tozlarını alıp ufak temizliğini yaptım. Bu değerler normal midir? Çünkü bazı oyunlarda gözle görülür performans düşüklüğü var. İşlemcimin kendi fanını kullanıyorum ve termal macununu hiç yenilemedim.

İşlemcim: Intel i5 6402p
Ekran Kartı: ASUS R9 380 4GB

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ekran kartı sıcaklığının en fazla kaç dereceye çıktığını defalarca sorduk gerçi :) Fanları %100'e sabitleyip gir, sıcaklıklardan ötürü oluşuyorsa da bu şekilde anlaşılır demiştik.
FPS droplarına neden olan çok etken var ancak kullanıcı tarafından 1 tanesi bile düzgün anlaşılmadığı zaman sorunu kaçırabiliyoruz gördüğün üzre :)
Çok haklısınız fakat tekrar yaşayınca ben de tedirgin oluyorum bir şey olur diye. Tekrar deneyeceğim.

En sonunda temizinden bir format attım ve düzeldi.
Sizde mobil bir ekran kartı var, dizüstü sistemlerin ısınması daha kolay oluyor. Çoğu zaman da ısınma problemleri yüzünden frekans düşüşlerine şahit oluyoruz, bu testi 30 dakika gerçekleştirip sonuçları konu içerisinde belirtildiği gibi aktarır mısın : AIDA64 Stability Test Rehberi
3o dakika derken bu arada 3 hafta önce filan kasmıuordy oyunlarda

Sizde mobil bir ekran kartı var, dizüstü sistemlerin ısınması daha kolay oluyor. Çoğu zaman da ısınma problemleri yüzünden frekans düşüşlerine şahit oluyoruz, bu testi 30 dakika gerçekleştirip sonuçları konu içerisinde belirtildiği gibi aktarır mısın : AIDA64 Stability Test Rehberi
dediklerinizi yaptım 30 dakika boyunca ısı testi yaptım buyrun sonuçlar
stabilitytest.png
stabilitytest2.png

3o dakika derken bu arada 3 hafta önce filan kasmıuordy oyunlarda

dediklerinizi yaptım 30 dakika boyunca ısı testi yaptım buyrun sonuçlar Eki Görüntüle 232262 Eki Görüntüle 232263
İstenilen bilgileri güzelce ulaştırdığın için sağol :) Tahmin edildiği üzere sizin problem sıcaklıklar ile alakalı. İşlemci ısındığı taktirde frekans düşürme yoluyla biraz olsun nefes aldırmaya çalışır sisteme.
Bu da ekran karına darboğaz olarak yansır size. Zaten çoğu dizüstü sistemde GPU ve GPU aynı soğutma bloğu sayesinde soğutulu, CPU 92 dereceyse GPU da bir o kadar yükselmiştir eş zamanlı olarak.

Yapmanız gereken ; Eğer termal macun bakımı kısa bir süre önce yapılmamışsa bu bakımının bilinçli biri tarafından güzelce yapılması gerek. Bu şekilde sıcaklıkları en azından sorun yaratmayacak seviyelere çekebilirsin. Ek olarak soğutucu da kullanabilirsin, elbette bakımı yaptıktan sonra, yoksa soğutucunun da çok bir faydası olmayacaktır.
Size gelirsek yaptırdığım testler hep iyi netice veriyor :) Üşenmedim kendi sistemimde de test ettim, GTX1070 ile test ettim, min - max FPS ve ortalama değerler seninle aynı olmasa da aynı orantıda hep.
  • Son olarak kaç GB kullanılabilir RAM bellek miktarının bulunduğunu
  • Ekran kartı sıcaklığının yük altında en fazla kaç dereceye çıktığını
  • Görev yöneticisinden oyun esnasında işlemler sekmesinden bir görüntü aktarmanı isteyeceğim.
Bunları hemen aktar, ardından ekran kartı fan ayarını %100'e sabitleyip oyuna tekrar gir, iddia ettiğin o takılmaları yine yaşıyor musun bir gözlemle.

İstenilen bilgileri güzelce ulaştırdığın için sağol :) Tahmin edildiği üzere sizin problem sıcaklıklar ile alakalı. İşlemci ısındığı taktirde frekans düşürme yoluyla biraz olsun nefes aldırmaya çalışır sisteme.
Bu da ekran karına darboğaz olarak yansır size. Zaten çoğu dizüstü sistemde GPU ve GPU aynı soğutma bloğu sayesinde soğutulu, CPU 92 dereceyse GPU da bir o kadar yükselmiştir eş zamanlı olarak.

Yapmanız gereken ; Eğer termal macun bakımı kısa bir süre önce yapılmamışsa bu bakımının bilinçli biri tarafından güzelce yapılması gerek. Bu şekilde sıcaklıkları en azından sorun yaratmayacak seviyelere çekebilirsin. Ek olarak soğutucu da kullanabilirsin, elbette bakımı yaptıktan sonra, yoksa soğutucunun da çok bir faydası olmayacaktır.

Size gelirsek yaptırdığım testler hep iyi netice veriyor :) Üşenmedim kendi sistemimde de test ettim, GTX1070 ile test ettim, min - max FPS ve ortalama değerler seninle aynı olmasa da aynı orantıda hep.
  • Son olarak kaç GB kullanılabilir RAM bellek miktarının bulunduğunu
  • Ekran kartı sıcaklığının yük altında en fazla kaç dereceye çıktığını
  • Görev yöneticisinden oyun esnasında işlemler sekmesinden bir görüntü aktarmanı isteyeceğim.
Bunları hemen aktar, ardından ekran kartı fan ayarını %100'e sabitleyip oyuna tekrar gir, iddia ettiğin o takılmaları yine yaşıyor musun bir gözlemle.
Ekran Alıntısı.PNG

ekran kartı sıcaklıgımı oyunda msi afterburner ile test ettim 70 ile 99 arası derece filan oluyor
bide fan ayarımı nasıl %100 e sabitleyebilirim
oyun2.PNG

Son düzenleme:
ram.PNG gfgfhjk.PNG hghgjj.PNG
Yük altında iken en fazla 71 dereceyi gördüm ve iki oyunda da test ettim. Fan hızını %100 yapıp tekrar denedim Witcher 3' de yine yaşadım takılmaları oyunla alakalı bir sorun galiba. Silip orjinalini almakta fayda var :)

1. olarak kullanılabilir ram miktarı yazmıyor
2.olarak msi afterburner la oyun edğerleni test ediyorum oda 92 derecelerde filan ortalama 1050 mhz gibi değerlerle çalışıyor
3. olarakda resim olarak atıyorum.Eki Görüntüle 232282

bide son olarak bios etki olurmu çünki bir yerde bios update kısmında bios updatemin oldugunu soyledi buyrun resmi.Eki Görüntüle 232283
Diğer arkadaş için söylediğim kısmı da üstünüze alınmışsınız :) Size söylediklerim yalnızca sizi alıntıladığım yerden ibaret :) Sizin sorun ısınma ile alakalı, net. BIOS güncel değilse AIDA64 Extreme Edition indirip anakart marka modelini - BIOS sürümünü öğrenebilirsin.
Dizüstü markanın sitesine girip en son çıkan BIOS sürümünü kontrol edebilir, gerekirse indirebilirsin.
Onun için ayrı konu açman gerekecek Türkçe Kurallarına uyaraktan.
Eki Görüntüle 232292Eki Görüntüle 232293 Eki Görüntüle 232294
Yük altında iken en fazla 71 dereceyi gördüm ve iki oyunda da test ettim. Fan hızını %100 yapıp tekrar denedim Witcher 3' de yine yaşadım takılmaları oyunla alakalı bir sorun galiba. Silip orjinalini almakta fayda var :)
Korsan oyunlarda yaşadığın problemler için bir şey söyleyemeyeceğim, nereden indirdiğine bağlı olarak bile farklı sorunlarla karşılaşabilirsin. Elbette korsanı önermiyoruz ancak kullanacaksan da tüm güncellemelerini elden yükle gerekirse :)

Senin sistemde açıkçası bir sorun göremiyorum ben :) Aklıma gelmişken GPU'nuzun sürücüsünü mümkün olan en güncel sürüme yükseltmenizde de fayda var, yeni kart her an güncelleme alabiliyor, gelmiştir belkide.

Tüm güncellemeler yüklüydü ama korsan sonuçta sorunsuz olmuyor. Bu konuyu açmayıp da yanlış olabilecek bilgileri araştırsaydım daha kötü olabilirdi. Kendi başıma öğrenmeye çalışmaktansa bilene sormak en iyisi oldu. Çözüm sayfalarca sürse de bir sonuca vardım ve açıkcası beni tatmin etti çünkü öğrenmiş oldum (y)

Diğer arkadaş için söylediğim kısmı da üstünüze alınmışsınız :) Size söylediklerim yalnızca sizi alıntıladığım yerden ibaret :) Sizin sorun ısınma ile alakalı, net. BIOS güncel değilse AIDA64 Extreme Edition indirip anakart marka modelini - BIOS sürümünü öğrenebilirsin.
Dizüstü markanın sitesine girip en son çıkan BIOS sürümünü kontrol edebilir, gerekirse indirebilirsin.
Onun için ayrı konu açman gerekecek Türkçe Kurallarına uyaraktan.

Korsan oyunlarda yaşadığın problemler için bir şey söyleyemeyeceğim, nereden indirdiğine bağlı olarak bile farklı sorunlarla karşılaşabilirsin. Elbette korsanı önermiyoruz ancak kullanacaksan da tüm güncellemelerini elden yükle gerekirse :)

Senin sistemde açıkçası bir sorun göremiyorum ben :) Aklıma gelmişken GPU'nuzun sürücüsünü mümkün olan en güncel sürüme yükseltmenizde de fayda var, yeni kart her an güncelleme alabiliyor, gelmiştir belkide.
son 1 sorum olarak bios sıkıntı çıkarabilirmi ?

birde benim 8 gb ramimin sadece 4 gb sini kullanabiliyormuşum o nasıl oluyor ?

Tüm güncellemeler yüklüydü ama korsan sonuçta sorunsuz olmuyor. Bu konuyu açmayıp da yanlış olabilecek bilgileri araştırsaydım daha kötü olabilirdi. Kendi başıma öğrenmeye çalışmaktansa bilene sormak en iyisi oldu. Çözüm sayfalarca sürse de bir sonuca vardım ve açıkçası beni tatmin etti çünkü öğrenmiş oldum (y)
Youtube'da ekran görüntüsü + yazı şeklinde yönlendirmelerde bulunan tipleri kast ediyorsan elbette daha kötüsü olurdu :) Zaten konu başında meseleyi bile daha doğru düzgün anlamadan "Format at" önerisinde bulunan kişilere de bu yüzden kızıp sitem ediyoruz. Meseleyi anlamadan, incelemeden kimseye bir öneride bulunmuyoruz, senin sisteminin başına bir şey gelse dosyalarının başına bir şey gelse sorumlusu biz sayılırız bir noktada. Ve hani yıllardır bu ortamdayız, bir yere de kaçamayacağımız için sıkı dokuyoruz.

Konu başındaki uzun yazıları da dert etme :) Sürekli soran olduğu için alıntılayarak başkalarının önüne koyuyoruz, kolaylık oluyor bizim açımızdan da.
Son 1 sorum olarak BIOS sıkıntı çıkarabilir mi ?
Birde benim 8 GB RAM belleğin sadece 4 GB'lık kısmını kullanabiliyorum o nasıl oluyor ?

Tabloyu yanlış yorumlamışsın, 4,2GB kullanılabilir bellek o esnada boş yani kullanılmayı bekleyen bellek.
Senin hali hazırda kullanılan 3,7GB belleğin de mevcut. 8GB belleği kullanıyorsun problem yok o tarafta.

BIOS sorun çıkarabilir mi dersen elbette çıkarabilir. Çeşitli optimizasyon sorunlarını çok defa BIOS güncelleme ile aştığımızı hatırlıyorum. Aklına gelmeyecek hatalara bile sebep olabiliyor.
BIOS güncellemesi yüzünden format esnasında yükleme ekranına geçerken kitlenen sistemlere bile şahit oldum :) BIOS her daim güncel olmak zorunda ki kafanız rahat olsun, sorunu başka yerlerde aramayasınız. Ancak söylediğim üzre sizin problem sıcaklıklardan ötürü meydana geliyor.

Son olarak Technopat Sosyal'e hoşgeldin :) Ancak kuralları biraz sıkıdır buranın, istersen halen daha aktifken "Düzenle" butonunu kullan. Yeni açacağın konularda da Türkçe Kurallarına dikkat et ki sorun yaşamayasın.

Youtube'da ekran görüntüsü + yazı şeklinde yönlendirmelerde bulunan tipleri kast ediyorsan elbette daha kötüsü olurdu :) Zaten konu başında meseleyi bile daha doğru düzgün anlamadan "Format at" önerisinde bulunan kişilere de bu yüzden kızıp sitem ediyoruz. Meseleyi anlamadan, incelemeden kimseye bir öneride bulunmuyoruz, senin sisteminin başına bir şey gelse dosyalarının başına bir şey gelse sorumlusu biz sayılırız bir noktada. Ve hani yıllardır bu ortamdayız, bir yere de kaçamayacağımız için sıkı dokuyoruz.

Konu başındaki uzun yazıları da dert etme :) Sürekli soran olduğu için alıntılayarak başkalarının önüne koyuyoruz, kolaylık oluyor bizim açımızdan da.

Tabloyu yanlış yorumlamışsın, 4,2GB kullanılabilir bellek o esnada boş yani kullanılmayı bekleyen bellek.
Senin hali hazırda kullanılan 3,7GB belleğin de mevcut. 8GB belleği kullanıyorsun problem yok o tarafta.

BIOS sorun çıkarabilir mi dersen elbette çıkarabilir. Çeşitli optimizasyon sorunlarını çok defa BIOS güncelleme ile aştığımızı hatırlıyorum. Aklına gelmeyecek hatalara bile sebep olabiliyor.
BIOS güncellemesi yüzünden format esnasında yükleme ekranına geçerken kitlenen sistemlere bile şahit oldum :) BIOS her daim güncel olmak zorunda ki kafanız rahat olsun, sorunu başka yerlerde aramayasınız. Ancak söylediğim üzre sizin problem sıcaklıklardan ötürü meydana geliyor.
cok sağolun sayenizde ısıyı çözemesem bile birşeyler öğrenmiş oldum çok sağolun

Çok sağ olun, sayenizde ısıyı çözemesem bile bir şeyler öğrenmiş oldum, çok sağ olun.
Technopat'ın termal macun değişimi anlatan sayısız, gerçekten sayısız videosu var.
Leptobun kapakları açıldıktan sonra mantık birebir aynı, 9:40'dan itibaren izleyebilirsin :
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Deneyimsiz olduğun için güvenilir birine yaptırman daha mantıklı olur. 35-40TL'den fazla fiyat çeken olursa asla verme :)

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı