Oyunlardaki doku kalitesini RAM mi işler yoksa ekran kartı mı?

Drop dediğiniz anlık takılma gibi mi yoksa belli alanlara girince FPS'in düşüp o alan(lar) dan çıkıncaya kadar bu düşük FPS'in devam etmesi şeklinde mi? Çünkü herkes dropu farklı tanımlıyor bu forumda, anlamak lazım.

Otlak alanlarsa genelde yüksek grafikli oyunlarda ekran kartının hem belleğini doldurur hem de grafik işlemcisine yük bindirir. FPS düşüşleri bu gibi bölgelerde normaldir. Far Cry 4 de zaten performans noktasında biraz da olsa optimizasyon sorunları olan bir oyun, bu noktada ekran kartını güçlendirebilir veya çözünürlük/kalite düşürerek son duruma bir daha bakabilirsiniz. Tabii ortada stutter şeklinde bir takılma söz konusuysa olay VRAM yetersizliği veya HDD kullanıyorsanız depolama alanıyla da ilgili olabilir.
anlık fps düşmesi.
Basitçe anlatmak gerekirse;
Sen oyunun bir doku yüklemesini istediğinde, oyun bunu öncelikle diskin içerisinde bulmak zorunda, normalde sabit dosya lokasyonu olduğu için burası kolay kısım. Bulduktan sonra bu veriyi okuyup, daha sonrasında dokuyu işleyeceği yere yazmalı. Bu durumda iki ram'e de veri yazmak zorunda. İşlemci fonksiyonları çalıştırırken, ekran kartı dokuyu işleyecek. Bu süreçte diskin hızı önemli. Normalde yükleme ekranları oyun içerisinde dokuların yüklenmesi olayını kısaltmak için varlar. Sen bir bölüme girdiğinde önce ekran kartı ve bilgisayarın kendi ramine yüklemeyi yapar, daha sonrasında işler. Fakat bazı oyunlar çok büyük haritalara sahip olduğu için yada gerçek zamanlı olarak grafiklerde değişim yaşadığı için (rekabetçi çevrimiçi oyunlar buna bir örnektir) disk, ram arasında sürekli bir etkileşime ihtiyaç duyar. Eğer disk tepkime süreleri yavaşlarsa, oyunda donmalar olur. Bu durum ram içinde geçerli. Eğer ramin üzerindeki veri yollarının birinde sorun varsa, buda tepkime süresinde yavaşlamaya, ulaşılamayan veriyi tekrar yazmaya sebep olacağı için drop'a sebep olur.

Yani oyununuzun HDD'de olması, arka planda çalışan çok fazla uygulama olması, ramlerde sorun olması drop için ayrı ayrı yeterli sebeplerdir. Kesinlikle şundandır demek için tek tek bütün parçalarınızı test etmelisiniz.
vakit ayırdığınız için teşekkürler verdiğiniz bilgiler çok yardımcı oldu . :) :)
 

Geri
Yukarı