Pardus gibi Linux işletim sistemi nasıl yapılır?

Sarpmanon

Hectopat
Katılım
9 Ocak 2021
Mesajlar
181
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, ben 6.sınıf öğrencisiyim. Az biraz Visual Basic.NET bilgim var, şu sıralar da gerçekten bir işletim sistemi geliştirmek istiyorum. Slax Linux ile yapmayı denedim ama tüm programları bozdum ve Boot animasyonunu değiştirmekten öteye gidemedim. Acaba Pardus gibi, Debian tabanlı, tasarımı macOS veya Windows'a benzeyen ya da normal Debian tasarımlı bir işletim sistemi yapmak istiyorum. Neler yapmam gerek? Nasıl yapmam gerek? Ve yapmam gerekenler için de VirtualBox ile kurup mu değiştirmem gerek yoksa ISO dosyasını PowerISO ile değiştirmem yeter mi? Bilen kişiler lütfen cevap versin. İyi günler :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Özelleştirilmiş ISO çalışması mı yapmak istiyorsunuz yoksa sıfırdan bir GNU/Linux dağıtımı mı geliştirmek istiyorsunuz? Eğer özelleştirilmiş ISO çalışması yapmak istiyorsanız şunlara göz atın ama lütfen buna "kendi işletim sistemimi yaptım" demeyin.
Eğer amacınız sıfırdan GNU/Linux tabanlı işletim sistemi yapmak ise Linux From Scratch'ı araştırın.

Not:
  • Bu işlemleri GNU/Linux kurulu bir bilgisayarda veya sanal makinede yapmanız gerekmektedir.
  • Visual Basic ve .NET GNU/Linux'da işinizi görmez. Eğer GNU/Linux'da program geliştirmek istiyorsanız Python, C, ve C türevlerini (C# hariç) öğrenmeniz gerekecek.
  • Eğer önceden GNU/Linux deneyiminiz olduysa bu işlemleri daha rahat yaparsınız.
  • Linux From Scratch için iyi bir İngilizceniz olması gerekebilir. Çeviri işlemlemleri çalıştırmanız gereken komutları da çevirebilir. Bu da hata almanıza neden olabilir.
 
Son düzenleme:
Aslında ilk fikrim sanal makineden Ubuntu kurup o Ubuntu'ya da çeşitli programlar yardımı ile macOS görünümü verecektim ve piyasaya sürecektim. Ondan sonra Ubuntu'nun ISO dosyasını buldum çalıştıracağım mor ekran geldi ondan sonra yazılar geldi Ubuntu'yu kur dedim ama siyah bir ms-dos ekranı verdi. Ondan sonra da özelleştirilmiş ISO yapmaya karar verdim.
 
Son düzenleme:

@Sarpmanon

İşletim sistemini kurun ve kendinize göre özelleştirin. En son systemback image oluşturma aracını kullanarak rahat bir şekilde ISO kalıbı hazırlayabilirsiniz. Live ve kurulabilir olarak kullanılabilir.
Buradaki makalemde farklı yöntemlerle ilgili detaylara yer verdim. İnceleyerek de işin mantığını anlayabilirsiniz. Zaman ve sabır isteyen aşamalarda olacak elbette. VirtualBox, VMware sanallaştırma uygulamaları üzerinden de her türlü işlemleri yapmak mümkün.
Systemback uygulamasını indirip sisteme kurmak ve geri kalan işlemleride kendinize göre yapmanız en önemlisi araştırmalar yaparak sonuç elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır.
Linux dağıtımları ile ilgili birçok yazılmış betikler mevcut aralarından en kolay kullanımlı olanları önerdim. Yoksa GUI arayüze sahip olmayan, komutlarla yürütülen Script'lerde mevcut GitHub üzerinden de bu hususlarla ilgili bir dünya belge, içerik ve makale yazı bulabilirsiniz.
Araştırma, deneme yanılma, testler, sabır ve azimle günün sonunda istediğiniz sonuç elde edilir.
 

Geri
Yukarı