Çözüldü Pasif öğrenci askerlik tecili düşer mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
1
Daha fazla  
Bu yıl tekrar sınava girmek istiyorum bu yüzden de ders kaydı yaptırmamaya karar verdim. İlk baş donduracaktım fakat ona da gerekli bir mazeret lazımmış bende de o mazeret yok donduramıyorum. Eğer ders kaydı yaptırmazsam ve pasif öğrenci durumuna düşersem askerlik tecilim düşer mi? Askere gitmek zorunda kalır myım? Liseden sonra direk üniversiteye yerleştim lise diplomam ile askerliğimi hiç ertelemedim, normalde internetten baktığımda lise diploması ile 3 yıl ertelenebiliyormuş. 2019'da mezun oldum 2022 sonuna kadar tecil hakkım var şeklinde anladım olayı. Sizce pasif öğrenci iken askerlik tecilim bozulsa dahi lise diplomam ile erteleyebilir miyim? İnternette konuyla alakalı bilgi bulmak neredeyse imkansız. Bir forumda birileri demiş pasifken de öğrencisin askerlik teciline bir şey olmaz. Başka bir forumda birisi demiş pasif olduğun an askerlik tecilin düşer kafayı yemek üzereyim açıkçası. E devletten baktığım zaman 31/12/2029'a kadar askerlik ile bir ilişkimin bulunmadığı yazmakta. Mantıken pasifken bir şey olmaması lazım ama doğru bilgiye ulaşamadım. Öğrenci işlerini arasam bir şey öğrenebilir miyim? Ona bakacağım.

Çözüm
Kanka durum ne? Ben de ayni durumdayim.
Konuyu açtığımı unutmuşum iyi oldu yazdığın. Konuya açıklık getiriyorum hemen, pasif öğrenci olunca askerlik tecilin bozulmuyor. Eğer azami süreyi doldurmadıysan yani mesela 4 yıllık bölümler için 7 yıl gibi bir süresi vardı sanırım o süreyi doldurmadığın sürece askerlik tecilin bozulmuyor. Askerlik şubesi ile konuştum ve bu bilgiyi aldım. Fakat ben ders kaydımı çoktan yaptığım için okulu mecburen dondurmak zorunda kaldım. Ders kaydı yapmayınca alttan devam ediyorsun sınıfın üst sınıf gözüküyor ama dondurunca böyle bir şey olmuyor. Dediğim gibi ben mecburi dondurmak zorunda kaldım. İnternetten biraz araştırdım ve en kolay yöntemin muhtardan fakirlik belgesi almak olduğunu gördüm. Sonrasında şöyle yaptım: Mahalle muhtarına gittim ve okul dondurmak istediğimi bundan dolayı ''fakirlik belgesine'' ihtiyacım olduğunu söyledim, kendisi o belgenin kaldırıldığnı söyledi sonrasında ben biraz tatlı dille ısrar edince kaymakamlıktan bir arkadaşı ile konuştu, ''Burada bir öğrenci arkadaş var böyle böyle yapacakmış'' dedi, oda belgeyi almamda bir sakınca olmadığını söyledi ve gerekli kısımları doldurdum muhtar altına mührü bastı aldım yanında dondurma dilekçem ile okula kargo vasıtasıyla yolladım. Olayı aradan çıkarttım böylece. Ders kaydı yaptırmamayı düşünenler veya en basit yoldan nasıl dondururum diye düşünenler için baya yardımcı olur bu anlattıklarım.
@ahmetözdanakkk Benim bildiğim hazırlıkta olsan ders kaydın yapılıyor sadece sen yapmıyorsun kendileri yapıyor otomatik. Derslere girmezsende sadece kalmış olacaksın yani kısacası sadece sınıfta kalacaksın öğrenciliğine bir şey olmayacak askerlik sıkıntıya düşmez bence. Gene de kapsamlı bir araştırma yap.

MSB sitesinden çözdüm
Yükümlülerin askerlikleri istekleri halinde mezuniyet veya ilişik kesme tarihinden itibaren yoklamaları yapılmadan;

A. Lise veya dengi okuldan mezun olanların üç yıl,

B. Mesleki ve teknik liselerden mezun olanların altı yıl,

C. Fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından ilişikleri kesilenler ile meslek yüksekokulundan mezun olanların iki yıl,

Ç. Dört yıl ve daha uzun süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanların mezuniyet tarihinden itibaren iki yıl,

D. Yüksek lisans eğitimini tamamlayanların bir yıl, süreyle ertelenir. İlişkin kesilse dahi 2 yıl yani

@ahmetözdanakkk benim bildiğim hazırlıkta olsan ders kaydın yapılıyor sadece sen yapmıyorsun kendileri yapıyor otomatik. Derslere girmezsende sadece kalmış olacaksın yani kısacası sadece sınıfta kalacaksın öğrenciliğine bir şey olmayacak askerlik sıkıntıya düşmez bence. Gene de kapsamlı bir araştırma yap.

Hocam ben bir şey soracaktım. Ben önlisans okuyorum örgün 1.sınıf. Seneye ders kaydı yapmayıp tekrar sınava hazırlanacağım askerliğe çağırırlar mı sanırım çağırmıyolar ama emin olmak için sormak istedim. Bir de diyelim 2024 YKS'de bir lisans programı kazandım. Aklıma takılan şey şu: Yerleşme sonuçları belli olduğunda önlisansdan kaydı sildirsem, kayıtlar başlayınca da Lisans'a kayıt olsam, askerlik için bir sıkıntı olur mu? Tecil eder mi yani ya da asker yoklamasına takılıp kayıtta bir sıkıntı olur mu? Sanırım siz de bir yükseköğretim programı bitirmeden başka bir programa kaydolmayı düşünüyorsunuz. Bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?

@oguzsasihayranı hocam, ders kaydı yaptırıp gitmeyince tecil düşmüyor yani çağırılmazsın. 2. soru için de yeni kaydoldugun lisans programı sana yeni tecil yapacak. Bazen yapmıyor ve sıkıntıya giriyor diye duydum, e-Devlet'ten bakarsın yapmamış ise kendin kayıtlı olduğun askerlik birimine gidip öğrenci belgeni gösterir isen onlar yapar. En kotu bir çevirmede falan yakalanirsin öğrenci belgeni gösterince salarlar. Bir sıkıntı olmaz.

@oguzsasihayranı hocam, ders kaydı yaptırıp gitmeyince tecil düşmüyor yani çağırılmazsın. 2. soru için de yeni kaydoldugun lisans programı sana yeni tecil yapacak. Bazen yapmıyor ve sıkıntıya giriyor diye duydum, e-Devlet'ten bakarsın yapmamış ise kendin kayıtlı olduğun askerlik birimine gidip öğrenci belgeni gösterir isen onlar yapar. En kotu bir çevirmede falan yakalanirsin öğrenci belgeni gösterince salarlar. Bir sıkıntı olmaz.

Hocam ben okulu dondurma dilekçemi ve fakirlik belgemi yolladım ama hala pasif öğrenci yazıyor, okulun dondurulduğunu nereden görebilirim?

@AreYouOkey Hocam selamlar malum sizin durumunuzdan biraz vakit geçmiş belki daha fazla bilgi sahibisinizdir. Bu sene ek yerleştirme ile Açıköğretim fakültesi önlisans kazandım. Fakat amacım diploma almak değil askerliği tecil ettirmek.

Bu durumda sadece kayıt yaptırmam yeterli olurmu yoksa ders seçimi vesaire de mi yapmam lazım.

Diğer sorum siz zaten yazmışsınız ama doğrulamak adına öğrenciliğim pasif duruma düşürse nolur?

Kaydın silinirse nolur? Veya üniversiteyi dondurursam nolur?

Nasıl bir yol izlemem lazım.

Aynı şekilde 2 dönemdir ders kaydım yok pasif öğrenci olarak gözüküyorum fakat tecilde herhangi bir sıkıntı olmadı, umarım olmaz, diğer dönem kaydımı yaptırım devam etmeyi düşünüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı