Pegasus Pilotunun İfadesi

denizsevim

Kilopat
Makaleler
4
Yer
İstanbul
Pilotun İfadesi:
Pilot*Sorumlu kaptan pilot olarak ben görevliydim.

Pilot*Yalova hizalarında kuvvetli bir yıldırım çarptı. (Uçakta cihaz kaybına ve uçağın sisteminin bozulmasına sebep olabilir.)

Pilot*Hava şartlarından dolayı 06AILS başlangıç noktasında direkt rota istedik. Muhtemelen karşıdaki kişi ses tonumdan stresimi anlayarak talebi kabul etti. (Pilotların her koşulda sakin kalması gerek ancak uçağa yıldırım çarptığı için sakinliğini koruyamamış.)

Pilot*İniş hazırlıklarına başladık ve alçaldık. Yardımcı pilot İngilizce olarak uçağa yıldırım çarptığını teknik departmana bildirdi. İniş sırasında 06 AILS sinyallerini kurduk, Sabiha Gökçen’e iniş için Yeşilköy Sabiha Gökçen kuleye aktardı.

Pilot*Kule önümüzdeki trafiğin pisti pas geçtiğini söyledi. Bizim inmememiz için bir sebep değildi. Kule hiçbir şekilde ‘inmeyin’ diye talimat vermez. Biz almış olduğumuz verilere göre, inip inmeme hususunda değerlendirme yaparız.(Şayet olay böyleyse; Hata tamamen SHGM'nin oluyor)

Pilotun iddiası "Pistin periyodik bakımı yapılmamıştır" yönünde oldu.
(Ben de buna katılıyorum, tek bir pist olduğu için böyle şeylerin aksaması mümkün. Normal koşullarda, pistin geceyarısında kapatılıp bakımının yapılması gerekir ancak bu işlem havayoluna ve havalimanına maddi anlamda zarar verir.)

Pilot sorgusunda şöyle dedi;

Pilot*Pegasus 15 knot’dan yüksek kuyruk rüzgarlarında inmememizi belirtmiştir. Olay günü uçağımın kuyruk rüzgarı 14 knot’tur ve inmememiz için bir engel teşkil etmez.(Bu konuda pilot katılıyorum çünkü: Önündeki ekran, rüzgarın hızını ve yönünü belirten bir ekran.)

Pilot*Emniyetli bir şekilde inişimi yaptım. Sert bir iniş olmadı. Uçakta yavaşlamayı hissettim. (Tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşmaya neden olur. Pilot, olay günü uçağımın bundan dolayı kaydığını düşünüyorum.)

Pilot*Ağır bir şekilde yaralandım. Benim buradaki kusurum yıldırım nedeniyle iniş hususunda emniyetli bir şekilde yere inmektir.

Pilot*Hızım normal sınırındaydı. Bu kazanın meydana gelmesinde Sabiha Gökçen Meydan İşletmesi AIP yayınında belirttiği kurala uymamıştır.(İşte bu konuda pilota tamamen katılıyorum. @painkiller Hocamın açtığı konuda da bunu dile getirmiştim; kazanın nedeninin tek sorumlu Sabiha Gökçen'dir.[Benim fikrim bu yönde])

Pilot*Pistin gerekli periyodik temizliği yapılmamıştır ve kaygan zemin oluşmuştur. Ayrıca pistlerde suyun drenajı için gerekli asfalt düzeni bulunmamaktadır.(Dreanaj: Drenaj, herhangi bir yerdeki suyun uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalardır. Bunu bilmemiz için pisti bizzat incelememiz gerekir; ancak pistin üstünde bulunan su birikintilerinden de bunu anlamak mümkün.)

Pilot*Pistin sonunda stopway alanının bulunmaması ve uçurumun bulunması bu kazanın meydana gelmesindeki hatalar zinciridir.(http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/yayinlar/Havaalani_Pistleri.pdf / 3.bölüm ve 4.bölümü okuyarak ne demek istediğimi anlayabilirsiniz; ayrıca bu kural ulusal bir kural değil global bir kural. Bu kural RSA(Pist Güvenlik Alanı) olarak geçer.)

Pilotun ifadesi havahaber'den alınmıştır.

Elimden geldiğince açıklık getirmeye çalıştım. Son olarak şunu söylemek isterim ki; Pegasus kötü uçak yapmıyor (!)

Pilot*Yalova hizalarında kuvvetli bir yıldırım çarptı. (Uçakta cihaz kaybına ve uçağın sisteminin bozulmasına sebep olabilir.)
Oldu mu peki? Bunun kontrolünü yaptın mı? Bunu sormuşlardır mutlaka.
Pilot*Hava şartlarından dolayı 06AILS başlangıç noktasında direkt rota istedik. Muhtemelen karşıdaki kişi ses tonumdan stresimi anlayarak talebi kabul etti. (Pilotların her koşulda sakin kalması gerek ancak uçağa yıldırım çarptığı için sakinliğini koruyamamış.)
Böyle bir şey olabilir mi hiç? "Yazık zor durumda, rüzgar da kötü ama insin bari bak stres olmuş" mu demiş yani? Havacılıkta böyle bir şey yok kimse kusura bakmasın.
Bizim inmememiz için bir sebep değildi. Kule hiçbir şekilde ‘inmeyin’ diye talimat vermez.
Doğru, son karar sorumlu pilota aittir. Kulenin inmeyin gibi bir tavsiye vermesi bile kafa karışıklığına sebep olabileceği için yasaktır.
Pilotun iddiası "Pistin periyodik bakımı yapılmamıştır" yönünde oldu.
DHMİ'nin kayıtları var. Kayıtlarda aksaklık tespit edilirse haklı. Ama DHMİ, bunun aksini kanıtlarsa işin rengi değişir.
Bu konuda pilot katılıyorum çünkü: Önündeki ekran, rüzgarın hızını ve yönünü belirten bir ekran.)
Evet doğru ama o ekran "Gust" denilen darbeli rüzgarı göstermiyor. Kule son konuşmadan 36 knot gust olduğunu söylüyor. Anladım diyerek kapatıyor.
Tekerlek izlerinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir, yoksa kayganlaşmaya neden olur.
Bu da DHMİ kaynaklarından incelenmeli. Eğer doğruysa ihmal edilmişse kayganlık yapar doğru. Fakat her uçak inip kalkmasında değil yapılan kontrollerle yapılır temizliği.
Bu kazanın meydana gelmesinde Sabiha Gökçen Meydan İşletmesi AIP yayınında belirttiği kurala uymamıştır.
Pistin sonundaki alan konusunda katılıyorum ben de. Uçağın batması için çamur bir alan olması gerekiyordu. Trabzon'daki pistin de etrafında yoktu mesela. Uçak kurtarılabilirdi. Burada havaalanları hatalı bence de. Ama bunlar olsa bile yine bu kaza yaşanacaktı sadece can kaybı önlenebilecekti belki.

Ben bu ifadeyi okuyan bir yetkili olsaydım yeterli bulmazdım. Kimse kusura bakmasın.
1. Yıldırım çarptığında sistemi kontrol etmedin.
2. Panik yaptın.
3. Yanındaki pilotla iletişim kurmadın.
4. Gust değerini panikten dolayı duymadın bile belki.
5. Türkçe yapılan anonsu yanındakine tercüme etmedin.
6. Madem doğru ve "emniyetli" bir iniş yaptın, pist 3000 metre. 3000 metre bu uçak kaydı mı cidden? Bu kadar süre kayarken sen ne yaptın? Yani sürtünme eninde sonunda seni yavaşlatıp durdururdu.

Ben bu ifadeyi okuyan bir yetkili olsaydım yeterli bulmazdım. Kimse kusura bakmasın.
1. Yıldırım çarptığında sistemi kontrol etmedin.
2. Panik yaptın.
3. Yanındaki pilotla iletişim kurmadın.
4. Gust değerini panikten dolayı duymadın bile belki.
5. Türkçe yapılan anonsu yanındakine tercüme etmedin.
6. Madem doğru ve "emniyetli" bir iniş yaptın, pist 3000 metre. 3000 metre bu uçak kaydı mı cidden? Bu kadar süre kayarken sen ne yaptın? Yani sürtünme eninde sonunda seni yavaşlatıp durdururdu.
İfade, Cessna pilotunun verdiği bir ifadeye benziyor, ticari havayollarında çalışan pilotun; "Panik yaptım" demesi bile saçmalık.

İfade, Cessna pilotunun verdiği bir ifadeye benziyor, ticari havayollarında çalışan pilotun; "Panik yaptım" demesi bile saçmalık.
Bak, ya sen pilot değilsin sen koskoca bir "kaptan"sın ya. Kaptan dediğin adam dese ki ben bu bekleme salonundaki koltuklarda rahat edemiyorum dese firma koltuk takımını yeniler yani. Sana bu kadar saygı duyulurken kusura bakma da sen panik yapamazsın ya. Ortamlarda şu kadar saat uçtum diyorsan panik yapamazsın kusura bakma. En azından sadece bu senaryonun on katını simülatörde 50 kere yapmışsındır yani.

Bak, ya sen pilot değilsin sen koskoca bir "kaptan"sın ya. Kaptan dediğin adam dese ki ben bu bekleme salonundaki koltuklarda rahat edemiyorum dese firma koltuk takımını yeniler yani. Sana bu kadar saygı duyulurken kusura bakma da sen panik yapamazsın ya. Ortamlarda şu kadar saat uçtum diyorsan panik yapamazsın kusura bakma. En azından sadece bu senaryonun on katını simülatörde 50 kere yapmışsındır yani.
Bu işe alınırken psikoloji testinden de geçiyorlar ama testten geçip, geçmedikleri belirsiz . 🤯

Bu işe alınırken psikoloji testinden de geçiyorlar ama testten geçip, geçmedikleri belirsiz . 🤯
Geçmiştir mutlaka da bence panik ve korkuyla vermiş bu ifadeyi. Hafif saçmalamış yani.

Ben Polonya'da çift motorlu küçük uçakla görev uçuşunu iptal edip döndürdüm uçağı ve kalktığımız yere indirdim. Planı iptal ettiğim için tabii gerekçesini istediler benden sivil havacılıkta. Açıkça söyledim basınç kaybettik ve motor dengesizleşti ve uygun bulmadım diye. Nasıl anladın dediler dedim direkt göstergeler istenen değere ulaşmadı havada diye. Direkt motoru söküp incelediler ve soğuktan yakıt manifoldunun donup patladığını ve yakıt basıncının yetersiz kaldığını gördüler. Haklı bulundum. Ama panik yaptım demedim hiçbir zaman. Bu sefer haklı olsam da diyeceklerdi demek ki panikliyor bu diye. Maalesef hatalı bir ifade vermiş bu pilot.

Geçmiştir mutlaka da bence panik ve korkuyla vermiş bu ifadeyi. Hafif saçmalamış yani.

Ben Polonya'da çift motorlu küçük uçakla görev uçuşunu iptal edip döndürdüm uçağı ve kalktığımız yere indirdim. Planı iptal ettiğim için tabii gerekçesini istediler benden sivil havacılıkta. Açıkça söyledim basınç kaybettik ve motor dengesizleşti ve uygun bulmadım diye. Nasıl anladın dediler dedim direkt göstergeler istenen değere ulaşmadı havada diye. Direkt motoru söküp incelediler ve soğuktan yakıt manifoldunun donup patladığını ve yakıt basıncının yetersiz kaldığını gördüler. Haklı bulundum. Ama panik yaptım demedim hiçbir zaman. Bu sefer haklı olsam da diyeceklerdi demek ki panikliyor bu diye. Maalesef hatalı bir ifade vermiş bu pilot.
Hocam, sizin meslek neydi?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı