PES 22 Online beta çıktı!

Arkadaşlar sadece betası, test için çıkarılmış. Arkadaşın dediği gibi sadece Online'ı test etmek içinse bu kadar eleştirisel yorumlarda bulunmamak lazım. Şuan ki haliyle bende aşırı sevmedim ama dediğim gibi sadece bir beta.
 
Oyun daha akıcı hale getirilmiş beğendim, grafiklerde güzel duruyor. Maç öncesi antrenman kısmı da hoş duruyor. Sadece bir beta olduğunu bile var sayarsak, lisans işini hallederse fiyatıyla beraber FIFA'ya toz yutturabilir.
 
Şu an gelinen aşamanın aşırı ham verilerden oluştuğu belli. Taraftar animasyonları vs. yok. Ancak anlayamadığım şey yeni bir PES deneyimi için geliştirici ekibin 2 yıl zamanı vardı. Çünkü bildiğiniz üzere PES 21 sadece update olarak çıktı. Bu sonuca bakarak oyunun bu kadar ham veri olarak sunulması gözüme korkunç geldi. Oyunun çıkmasına üç ay kaldı ve makyajlamayla düzeltilecekse eksiklikler yandık. Çünkü videodan anlaşıldığı üzere bizleri yepyeni bir deneyim beklemiyor.
Bana kalırsa PES çekirdeğindeki animasyon sorunu oyuncuları oyundan soğutuyor. Bu nedir derseniz şöyle ki oyunda yaptığınız her bir hamle bir animasyon serisi doğuruyor (örneğin topu kontrol şekli, pas atış şekli, şut vuruş şekli gibi) ve oyunda animasyon tüm olasılıklara rağmen bozulmuyor. Yani şöyle ki karşı taraf bir pas attı ve animasyon başladı, siz bu duruma karşılık olasılığı az olan bir karşı eylemde bulunursanız o eyleminiz geçersiz olarak top içinizden geçebiliyor, oyuncunuz tepkisiz kalabiliyor. Fifa serisinde de bu durum böyle olsa da animasyon çeşitliliği ve animasyon bozma gibi etmenlerle daha akıcı oyun sunulurken e-sport özelliği de korunmuş oluyor. Oysaki PES görsel manada önceden belirlenmiş animasyonları gösterdiği için tam kontrol sizde olmuyor ve yapımcılar animasyonların yarıda kesilmesini istemiyor. Bunun nedeni eylem bozulursa ortaya çıkacak glitchler ve buglar oyuncuları daha da soğutacak. Bunu düzeltmek için oyunun çekirdeğinin değiştirilmesi lazım. Fifa bunu Fifa 11 ile başlayan süreçte yıllar içerisinde değiştirdi ki asıl atılım Fifa 14 Next-Gen'de oldu. PES ise PES 2008'den beri benzer anlayışa sahip oyun yapısı sunuyor. PES 14 ile yeni şeyler denenmeye çalışılsa da Japonlar'ın futbola bakışı bir türlü değişmedi.
Video oyunları ne kadar görsel şölen sunarsa sunsunlar temelinde oyuncuya tercih ve oynanış sunmadıktan sonra çokça eleştirilirler ve interaktif film yaftasını yerler. Umarım oyun videodaki gibi ham olarak kalmaz ve pek çok değişiklik gerçekleştirilir. Çünkü ortada oynanış olarak iki yıllık bir fark göremedim.
Videonun tam 5. dakikasında atılan pasa bakarsanız neler demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı