PES neden battı?

Yerinde saymayı anlarım çünkü geçerli argümanları olabilir: "teknolojin geldiği son radde bu", "geliştirme yapacak kadar bütçemiz yok" vs. ancak bir oyun nasıl bu denli geriye gidebilir onu da anlamlandıramıyorum. Ulan aynı oyunu sadece kadro güncellemesi yaparak sunsanız daha iyiydi be!

Ben Fifa'cıyımdır ancak Fifa bu sektörde yalnız başına olduğu için gelişmeye de ihtiyaç duymuyor, bu yüzden de yerinde sayıyor o da. Fifa 2017'den sonra ciddi bir gelişim olmadı. İyi bir rakip şart yani. Rekabet gelişimi doğurur, rekabetsizliğin ise gelişime ihtiyacı yoktur çünkü başka opsiyon yoktur.

Battı denemez ama işine bu şekilde daha çok geliyor olsa gerek ki buna yöneldiler. Aslında her sene üstüne konan bir oyun yapıyorlardı ki 2021 bence baya iyiydi, hala oynarım. Ama hep bir şeyler eksik oluyordu oyunlarda ve bu da FIFA'nın hep daha önde olmasını sağlıyordu. Oyun içindeki oynanış daha gerçekçi olsa bile işin daha basit kısmını, yani menejerlik, takım yönetimi, oyuncu alma satma, oyuncu gelişimi, para yönetimi vs. işleri çok yüzeysel kalıyordu. Tabi bir de futbol oyunu severlerin çoğu tarafından başlıca sorun olarak görülen lisanssız takımlar ve lig azlığı sıkıntısı vardı.

Bu yüzden:
FIFA_16_cover.jpg

Vallahi kafayı yiyeceğim. Ben FIFA 23 için PS5 bakıyordum sonra aklıma geldi PES 2018 ve yükledim. Aynı giriş sahnesinin FIFA 23'te olduğunu fark ettim. Çok saçma ama yapacak bir şey yok. Sunu sorsam size, PES neden bu kadar kötü oyun yapıyor, neden geri dönmüyorlar aynı grafik yakalamıyorlar?

Attım görsel FIFA 23 değil, PES 2018 bu.

FIFA gibi insanı sinir eden bir oyun yüzünden ah pes FIFA oynarken keşke pes olsa diyorum.

Futboldan anlamıyorlar. Basit ve net şekilde böyle açıklanabilir benim açımdan.

En iyi yaptıkları oyunlarda bile kurallar hatalıydı. Kaleci baya baya geri pası eline alırdı. Avantaj kuralı evlere şenlikti, atağa kalkarken rakip sarı kartlı oyuncu kartlık faul yapardı avantaj diye oyun devam ederdi ama halbuki kırmızı kart söz konusuysa her durumda oyun durur. Daha bu kuralı bile bilmiyorlardı. El ile oynamak diye bir şey yoktu. Yatarak müdahale ile kolunuzla top sökebilirdiniz mesela rakipten ama oyun devam ederdi. Fauller çok sorunluydu vs vs.

Ama grafik kalitesi olarak bence 2021'e kadar FIFA'dan öndelerdi. Ama ellerindeki tek şey de buydu. Adamlar saha, stadyum ve yüz yapmak için çok ciddi emek harcıyorlardı ama gerisi çok kötüydü. Hele bir yapay zekası vardı ki... Gerçi FIFA da hiç iyi değil o konuda... Top fiziğine hiç girmiyorum bence iki oyunda leş kere leş o noktada.

Lisans olayı da ciddi problemdi ama oyunu modlamaya açık bıraktıkları için sorun olmuyordu. Çok kaliteli mod grupları daha ilk 1-2 hafta içinde ücretsiz full lisans + transfer + forma yamaları çıkartıyorlardı. Oyun şahane görünüyordu.

Ama ne olduysa KONAMI bir gün kalktı ve dedi ki biz de FUT gibi bir şey yapalım... Yaparken de mobil oyuncular da oynayabilsin... Sonra ne olduysa oldu...

Futboldan anlamıyorlar. Basit ve net şekilde böyle açıklanabilir benim açımdan.

En iyi yaptıkları oyunlarda bile kurallar hatalıydı. Kaleci baya baya geri pası eline alırdı. Avantaj kuralı evlere şenlikti, atağa kalkarken rakip sarı kartlı oyuncu kartlık faul yapardı avantaj diye oyun devam ederdi ama halbuki kırmızı kart söz konusuysa her durumda oyun durur. Daha bu kuralı bile bilmiyorlardı. El ile oynamak diye bir şey yoktu. Yatarak müdahale ile kolunuzla top sökebilirdiniz mesela rakipten ama oyun devam ederdi. Fauller çok sorunluydu vs vs.

Ama grafik kalitesi olarak bence 2021'e kadar FIFA'dan öndelerdi. Ama ellerindeki tek şey de buydu. Adamlar saha, stadyum ve yüz yapmak için çok ciddi emek harcıyorlardı ama gerisi çok kötüydü. Hele bir yapay zekası vardı ki... Gerçi FIFA da hiç iyi değil o konuda... Top fiziğine hiç girmiyorum bence iki oyunda leş kere leş o noktada.

Lisans olayı da ciddi problemdi ama oyunu modlamaya açık bıraktıkları için sorun olmuyordu. Çok kaliteli mod grupları daha ilk 1-2 hafta içinde ücretsiz full lisans + transfer + forma yamaları çıkartıyorlardı. Oyun şahane görünüyordu.

Ama ne olduysa KONAMI bir gün kalktı ve dedi ki biz de FUT gibi bir şey yapalım... Yaparken de mobil oyuncular da oynayabilsin... Sonra ne olduysa oldu...
Çok iyi anlatmışsınız. Daha bir kaç saat önce PES 2021'den çıktım delirtti beni. Adamın önünden geçiyor top ama oyun ta en arkadaki oyuncuya kilitleniyor, switch atsan o oyuncuya atmıyor delirtti resmen. Bir de çalım var. FIFA'da skiller çok çok daha iyi. UFL çıkıyor. Grafikleri bildiğiniz FIFA 23 ama animasyonlarını görünce aklıma direkt PES geldi, özellikle kaleci animasyonları. Tabi daha çıkmamış bir oyun eminim geliştirirler onu da Türkçe spikerli düzgün bir oyun oynarız.

Fifa'ya benzemeye çabalarken başaramadı ve battı... En azından benim hatırladığım öyle... Pes, bence her daim oynanış keyfi bakımından Fifa'ya göre bir tık üstteydi... Özellikle Pes 11-12-13 herhalde altın çağıydı... Tabi hatıramda kaldığı kadarı ile Collina'nın kapağında olduğu Pes 3 ile ilk sıçramalarını yapmışlardı... Evet, futbol ile ilgili insanların yadırgayacağı şeyleri vardı ancak oynanış keyfi özelinde değerlendirirsek hep iyiydi bence... Kendi özelimde Pes 4 hep özeldir. Lisans sorunlarına karşı ürettikleri çözümler yer yer komik bile olabiliyordu... ''Byzantinobul'' 🙂.

Çok iyi anlatmışsınız. Daha bir kaç saat önce PES 2021'den çıktım delirtti beni. Adamın önünden geçiyor top ama oyun ta en arkadaki oyuncuya kilitleniyor, switch atsan o oyuncuya atmıyor delirtti resmen. Bir de çalım var. FIFA'da skiller çok çok daha iyi. UFL çıkıyor. Grafikleri bildiğiniz FIFA 23 ama animasyonlarını görünce aklıma direkt PES geldi, özellikle kaleci animasyonları. Tabi daha çıkmamış bir oyun eminim geliştirirler onu da Türkçe spikerli düzgün bir oyun oynarız.
Ufl'nin kaleci animasyonları cidden pes'e mi benziyor?

PES'in katili olarak bilinir.

Bu oyuna kadar hep kafa kafaya gidiyorlardı ama bu oyundan sonra Pes düşüşe geçti. İgnite engine motorundaki fizikler ps4 için çıkması lisansları taraftarlardaki canlılık ve bir çok daha özellik. Zaten pes dünya çapında fifa kadar satan bir oyun olamadı hiçbir zaman sadece ülkemizde bu kadar popüler. Pes 2013'ün sevilmesinde ki yegane sebeplerden biri de 2014 yılında sıçmalarıdır.

Dosya Ekleri

• FIFA_14_EU_PS4.jpg
    FIFA_14_EU_PS4.jpg
    260,6 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı