PHP vs Node.js vs .Net vs Django

Hangisini tercih etmeliyim?

  • Php

    Oy: 11 37,9%
  • Node.js

    Oy: 11 37,9%
  • .Net

    Oy: 3 10,3%
  • Django

    Oy: 4 13,8%

  • Oy verenlerin toplamı
    29

ErrorCorrection

Decipat
Katılım
11 Ağustos 2022
Mesajlar
2.428
Çözümler
4
Aktif herkesin girip bir şeyler yapılabileceği bir web-site yapmak istiyorum tabii kafamda başka projelerde var ama ilk önce buna yoğunlaşıcam. Sizce hangi dil daha uygun olur? İleriye dönük olması ve geniş olması da önemli bence. Siz ne düşünüyorsunuz?
 
PHP ve Node.js arasında kaldım ama şahsi fikrim Node.js'in daha ileriye dönük olması. PHP de yıllarca ölecek denilen ama hala daha aktif olarak kullanılan bir dil. .NET ve Django için pek bir fikrim yok daha önce kullanmadım ama .NET ve Django developer sayısını toplayıp ikiyle çarpsak bile PHP developer sayısına yetişebileceğini düşünmüyorum. Projenin geleceği için sadece sizin kod yazmama ihtimalini göz önünde bulundurursak bu da bir etken.
 
Öncelikle Node JS ve Django dil değil kütüphane. Javascript biliyorsanız Node JS, Python biliyorsanız da Django ile devam edebilirsiniz. Django iyidir, hızlı başlangıç yapmanızı sağlar. Yönetim paneli de içinde hazır gelir. Ama genelde bu tip büyük projelerde tek bir yapı kullanılmaz. Mesela Php ile sistemi yazarsınız ama başka servislerle haberleşmek için başka yapılar kullanırsınız gibi.. Tek bir yapı ile de gidilebilir elbette ama daha zahmetli olabilir
 
Öncelikle Node JS ve Django dil değil kütüphane. JavaScript biliyorsanız Node JS, Python biliyorsanız da Django ile devam edebilirsiniz. Django iyidir, hızlı başlangıç yapmanızı sağlar. Yönetim paneli de içinde hazır gelir. Ama genelde bu tip büyük projelerde tek bir yapı kullanılmaz. Mesela PHP ile sistemi yazarsınız ama başka servislerle haberleşmek için başka yapılar kullanırsınız gibi. Tek bir yapı ile de gidilebilir elbette ama daha zahmetli olabilir

Evet yanlış yazmışım hocam biliyorum kütüphae olduğunu :)

Django Framework diye biliyorum. Node.js için de kütüphane denmesi pek doğru değil, runtime denilebilir sanırım.

Bazıları node.js için adeta yeni bir dil diyor ama işte pek bilmiyorum node.js o yüzden bir yorum yapamayacağım.
 
Bazıları node.js için adeta yeni bir dil diyor ama işte pek bilmiyorum node.js o yüzden bir yorum yapamayacağım.
O konuda epey yorum var kafa karıştırıcı olması konusunda size katılıyorum, bana sorarsanız iş gördüğü sürece ne olduğu hiç önemli değil ama tanımlamalar da gerekli sonuç olarak.
 
Oncelikle ben Node.js (JS/TS) ile gecimimi sagliyorum. Benim son birkac senedir gordugum, Turkiye'de Node.js ve Django'nun, .NET ve PHP'ye gore daha az is ilani oldugu. Olanak degil, ilan. Yoksa buyuk/kucuk bir suru firma var ozellikle Node.js kullanan.

Soyle de bir gercek var; biriyle yaptigin seyi digeriyle de hemen hemen yaparsin. Secimini yaparken, daha cok is olanaklarina bakmalisin ve yapacagin isin ornek ve destegi hangisinde daha fazla ise onu secmelisin. Ornegin yapay zeka ile ugrasacaksan, Python tarafinda bilinen cok guzel kutuphaneler var. Tekrarliyorum; digerleri ile de yaparsin yapay zeka ile ilgili gelistirme, fakat olay arastirma yaparken bulacagin destek.

Yani bir alan/gelistirme konusu secip, en hizli hangi dil/framework/kutuphane/ortam vs. ile yaparsin onu belirlemen lazim. Bir olayi kavradiktan sonra kod kalitesi zamanla artacaktir. Baslarda yamuk yumuk kod yazarim diye dusunme. Onemli olan; yapacagin isin/olayin mantigini anlamak.

"Isim bu degil kardesim, ne anlatiyorsun? Bana oneri ver sadece." diyorsan, Node.js onerecegim. Cunku sadece JavaScript dilini kullanarak, baska programlama dilini kullanmadan hem front-end, hem de back-end tarafini kodlayabilirsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı