İnceleme Planet Zoo - Hayvanat Bahçesi Yönetin!

1706570610522.png


Planet Zoo - Hayvanat Bahçesi Yönetin!​


Öncelikle bu oyun benim de aktif olarak oynayıp, Steam üzerinde 100 saatin üzerinde zaman harcadığım bir oyun. Kısaca oyunda hayvanat bahçesi yönetiyoruz. Zoo Tycoon serisini andıran, fakat o seriden daha da kapsamlı bir oyun diyebilirim. Sistem gereksinimlerine değinmek istemiyorum. Fakat i7-9750H işlemcili laptop ile oyunu orta-yüksek ayarlarda akıcı bir şekilde oynadığımı belirtmeliyim. Oyun Steam üzerinde 20,99 dolar gibi bir fiyata sahip.

Temelinde, ana menüde bizi bazı seçenekler karşılıyor. Ufak bir hikaye şeklinde oynayabildiğimiz ve çeşitli görevleri tamamladığımız kariyer modu, para ve zorluk seçenekleri açık olan franchise modu ve her şey kısıtsız tüm seçenekler açık olan sandbox modu mevcut.

Bunlardan oynamayı en çok sevdiğim mod sandbox modu, para sıkıntısı ve çeşitli zorlukları bu modda kapatabiliyoruz. Ben genel olarak bu oyunda, belirlediğim bir hayvana habitat yapıp, o habitatı yapıp hayvanı oraya yerleştirdikten sonra onları gözlemeyi seviyorum. Oyunun inşaat kısmı Sims gibi, aslında temelde Sims gibi bir mantığa sahip. Oyunda, herhangi bir modu seçtikten sonra bizden biyom/kıta seçmemiz isteniyor. Her hayvan her kıtada yaşayamıyor. Örneğin siz haritanızı çöl biyomunda oluşturuyorsanız, o biyomda kutup ayısı habitatı yapmanız zor olacaktır. Ortamı bir hayli soğutmanız gerek ki kutup ayısı o habitat içerisinde yaşamını doğal ve rahat bir şekilde sürdürebilsin. Evet, bu da önemli. Her hayvanın oyunda kendine ait ihtiyaçları olabiliyor. Ayrıca her hayvanın habitat üzerinde sevip sevmediği bitkiler, ihtiyaçlar oluyor. Örneğin timsahlar için bir habitat yapacaksanız, timsahların istediği belirli bir su alanı oluyor. Her hayvanın kendine özel ihtiyaçlarını karşılamalısınız.

Not: Oyuna ilk başladığınızda kariyer modunu bitirmenizi öneririm, bu mod hem oyunun mekaniklerini ve yapısını kavramanıza, hem de çeşitli hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmanıza yarayacaktır.

Planet Zoo'da normal para biriminin yanında conversation credit diye bir para birimi daha var. Bu conversation credit, Türkler arasında yaprak para diye geçiyor. Yaprak para, hayvanları doğaya salarak veyahut nadir türleri markette satarak kazanabileceğiniz bir para. Ayrıca, oyunun marketinin online olduğunu söylemeliyim. Yani oyunda satılan hayvanlar, bizzat gerçek kullanıcılar tarafından satılıyor. Conversation credit'in önemli kısmına değineyim, oyundaki bazı hayvanlar çeşitli madalyalara ve özelliklere sahip oluyorlar. Doğurganlık, büyüklük, sağlık gibi hayvanların istatistikleri var. İstatistiksel olarak daha iyi hayvanlar, çiftleşme sonucunda daha iyi yavrular dünyaya getiriyor ve bu hayvanlar hayvanat bahçenize daha çok kişi çekiyor.

Oyunda tek yaptığımız şey, hayvanlara habitat oluşturup insanların onlarını seyretmesi değil. Hayvanat bahçemiz her alandan derecelendiriyor. Gelen kişilerin tuvalet, yemek gibi ihtiyaçları da oluyor. Çeşitli alanlar yaparak insanların bu ihtiyacını da karşılamalısınız. Ayriyeten bunlardan para da kazanıyorsunuz, örneğin hayvanat bahçesine hediyelik eşya mağazası koyarsanız, insanlar gidip oradan alışveriş yapacak ve size gelir sağlayacaktır.


1706572625929.png




Hayvanat bahçenize gelen kişilerin, kişi dediğime bakmayın. Online oyuncular da gelip ziyaret edebildiği gibi genelde hepsi NPC oluyor. Bu NPC'lerin de her birinin ayrı istekleri olabiliyor. NPC'nin üstüne tıklayıp neleri beğendiğini, neleri beğenmediğini görebilirsiniz.

Ayrıca eğitim de hayvanat bahçesi için önemli. Habitat alanlarına hayvanı tanıtan televizyonlar, uyarı işaretleri ve hoparlör koyarak, o habitat çevresindeki NPC'leri eğitebiliyorsunuz. Bu da hayvanat bahçenizin 5 üzerinden derecelendirilirken daha iyi puan almasını sağlıyor. Çok fazla hayvan türü bulunuyor, Zoopedia denen bir kitap var oyun içerisinde, bu kitap hayvanlar ile ilgili belgesel niteliğinde bilgiler de veriyor.


Genel olarak oyun bu şekilde. Okuduğunuz için teşekkür ederim.​
 
Son düzenleme:
44 dolar fazla değil mi bu oyuna?

Ben Steam dolara geçmeden önce, indirimle almıştım. Yaklaşık 92 TL gibi bir miktara denk gelmişti. 44 dolar güncel kur karşılığında ve üstüne banka komisyonu da eklenince fazla elbette. Ama bu oyunun fiyatını inceleyen bir konu değil, oyunu inceleyen bir konu.

Ama illa oyunun fiyatı hakkında düşüncelerimi merak ediyorsanız, alternatifi olmayan bir oyun. Zoo Tycoon var ama o da 20 dolar ve bu kadar geniş imkanlar sunmuyor. Yine de bu oyun için 44 dolar değer mi? Değmez, indirim kovalanması şart şahsi düşünceme göre.
 
Ben Steam dolara geçmeden önce, indirime almıştım. Yaklaşık 92 TL gibi bir miktara denk gelmişti. 44 dolar güncel kur karşılığında ve üstüne banka komisyonu da eklenince fazla elbette. Ama bu oyunun fiyatını inceleyen bir konu değil, oyunu inceleyen bir konu.

Ama illa oyunun fiyatı hakkında düşüncelerimi merak ediyorsanız, alternatifi olmayan bir oyun. Zoo Tycoon var ama o da 20 dolar ve bu kadar geniş imkanlar sunmuyor. Yine de bu oyun için 44 dolar değer mi? Değmez, indirim kovalanması şart.
Oyun 44 dolar değil 21 dolarmış bu arada.
 
Ben Steam dolara geçmeden önce, indirime almıştım. Yaklaşık 92 TL gibi bir miktara denk gelmişti. 44 dolar güncel kur karşılığında ve üstüne banka komisyonu da eklenince fazla elbette. Ama bu oyunun fiyatını inceleyen bir konu değil, oyunu inceleyen bir konu.

Ama illa oyunun fiyatı hakkında düşüncelerimi merak ediyorsanız, alternatifi olmayan bir oyun. Zoo Tycoon var ama o da 20 dolar ve bu kadar geniş imkanlar sunmuyor. Yine de bu oyun için 44 dolar değer mi? Değmez, indirim kovalanması şart şahsi düşünceme göre.
Çok haklısınız. Fiyatı bu kadar yüksek olmasa denemek isterdim.
 

Geri
Yukarı