Konuya kanser olmamak adına kimseye cevap vermeden yalnızca 1 kez yorum yapacağım.
Öncelikle hiç bir şey bilmeden "protein tozu zararlı" diyen kişiler, dünya üzerinde 1 tane bak 1 tane protein tozu zararlı olduğunu gösteren araştırma göster bana, 7 yıllık spor hayatıma noktayı koyacağım. Dünya üzerinde bizim bazı çok bildiğini sanan, hiç bir bilimsel kaynak göstermeden, "protein tozu zararlı" diyen doktorlarımız hariç, protein tozu zararlı diye bir iddiada bulunan başka ülke doktoru bulamazsın. Çünkü zaten hiç bir bilimsel araştırma yoktur ki protein tozu zararlı olduğunu göstersin. Yukarıda elemanın bir tanesi aklı sıra doktorun tekinin konuşma videosunu atmış lakin, daha videoyu tam izlememiş bile.
Doktor kendisi ağzıyla videoda bu konunun uzmanlık alanı olmadığını, ve zararlı olabileceğini iddia ettiği kısım ise protein tozu değil, "yüksek doz" kullanımdır. Zaten her şeyin yüksek doz kullanımı zararlıdır. Protein tozu peynir altı suyunun kurutularak daha sonra toz haline getirilmesiyle yapılır, ve ne bir "mucizevi" etkisi vardır, inanılmaz kas yapan, ne de normal etten, balıktan, sütten alacağınız proteinden farkı vardır. Fark çok ufak detaylarda var, şöyle söyleyeyim, sütte 2 protein çeşidi bulunur birisi "whey" diğeri "kazein" bu 2 protein çeşidinin farkı şudur;
Kazein: Vücut tarafından yavaş emilir ortalama 8 saat sürer ve bu yüzden sporcular genelde yatmadan önce alır.
Whey: Bu protein çeşidi en hızlı emilen çeşittir ve yaklaşık yarım saat içinde kana karışır. Bunu da genelde antrenman sonrası alırız, çünkü kasların en çok proteine ihtiyaç duyduğu zamandır.
Protein tozları ise yumurta, kazein, whey, et diye bir çok çeşide ayrılır. En çok kullanılan whey protein türü çünkü bahsettiğim gibi en hızlı emilen odur. Bu yine bahsettiğim gibi peynir altı suyundan yapılır.
Şimdi bu protein tozu zararlıdır saçmalığını aştığımıza göre, "kilo alamıyorum" kısmına geleyim.
Kardeşim senin miden ufacık olduğu için tıka basa yediğin zaman "çok yiyorum ama kilo alamıyorum" sanıyorsun. Halbuki ben sana bir yemek programı çıkarsam 3000 kalorilik, öyle ki lokmalarını, elinle boğazından içeri iteklersin. Sen çok doyduğunu sandığın zaman çok yemiş olmuyorsun. Kendi günlük yaktığın kalori hesaplamasını yak, daha sonra bu kalorinin en az 500 kalori üstünde bir program çıkar. Sana tavsiyem kilonun 2 katı kadar protein al kilonun 1.2 katı kadar yağ al, kilonun 4-5 katı kadarda karbonhidrat al.
1 gram yağ = 9 kalori.
1 gram karbonhidrat ve protein = 4 kaloridir.
Bu yemek kalori miktarlarını internetten bulabilirsin.