PSU yanması diğer bileşenlere zarar verir mi?

Türkolog34

Hectopat
Katılım
12 Haziran 2018
Mesajlar
227
Çözümler
1
Arkadaşlar uzun zamandır bilgisayar toplamaya çalışıyordum, buraya da birçok kez konu açtım yardım aldım. Alibaba'dan 750 Ti, buradan bir arkadaştan da GeT ile R3 2200G, MSI B350, Gskill 8 GB DDR4 3000 MHz ve Cooler Master RS500 parçalarını 1500 liraya almış bulundum. Dün toplamaya çalıştım parçaları fakat ya benim emektar kasa bozulmuştu, güç kablosu restart kablosu vs. çalışmıyordu ya da ben kabloları yanlış bağladım.

Biraz uğraştan sonra tabi gün içinde zaman olmadığından bir an önce çalıştırmak istedim ve düşünmeden anlamsızca bir hareket yaptım. Acaba bu ne işe yarıyor diyerek PSU'nun arkasında bulunan 230V düğmesini 130'a çektim. Sonradan öğrendim ki Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri 230, Amerika, Japonya gibi ülkeler 130V kullanıyormuş. 130V yapıp PSU'yu açmamla birlikte coss diye patladı, evin şalteri attı.
PSU'dan duman çıktı ve başımdan aşağıya kaynar sular döküldü. Bu sabah bilgisayarcıya götürdüm ve PSU hariç diğer parçaların çalışıp çalışmadığını kontrol etmesini istedim ve hala beklemedeyim. Uzun süredir heyecanla toplamaya çalıştığım parçaların ufak bir hata ile zarar görme olasılığı, 1800 küsur liranın çöpe gitmesi ihtimali, doların yükselişi ile bir daha bilgisayar toplamak için ne bütçenin ne de hevesimin kalmaması beni çok üzdü.
Sizce PSU hariç diğer parçalar da zarar görmüş müdür? Eğer zarar gördülerse garanti kapsamına girer mi? 80+ PSU sahibi olsam başıma böyle bir iş gelir miydi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bana Bios çökmüş muhabbeti biraz sizden para koparılmak istendiği için söylenmiş olabileceğini düşünüyorum ama o da sadaka olmuş işte :D
 
Aman hocam ağzından yel alsın.

Bilgisayarcıdan haber gelince güncelleyeceğim konuyu.

Vallahi hocam esnafa sordum güvenilir, iyidir falan dediler. Parça değiştirirse anlarım herhalde ya. Benim parçalarda çizik bile yoktu.
Arkadaşlar bilgisayarcı aradı. PSU ölmüş tabii ama anakart kendisini korumaya almış ve kendisinin ve diğer bileşenlerin zarar görmesini engellemiş. Yanlış montaj, yani kabloları yanlış taktığımdan ötürü de BIOS çökmüş. 50 lira BIOS ücreti aldılar. Bilgisayarı teslim aldım parça değişimi de yok. Ucuz atlattım. Hepinize yorumlarınız için teşekkür ediyorum ve 80+Plus iyi bir PSU tavsiyesi bekliyorum.

Rahatladım yahu.
 

Geri
Yukarı