PSU yüzünden PC açılmıyor

unseensenpai

Kilopat
Merhabalar,

Dün tamamen bu konuyla ilgilendiğim için buraya yeni yazıyorum senaryoyu dün gibi anlatacağım bilginize.

Dün akşam bilgisayarı Windows 11 arayüzünden kapat diyerek kapattım. (Kasanın PSU düğmesi açıktı ve prize takılıydı)
Sabah bilgisayarı açmak için bir kez power düğmesine bastım hiçbir şey çalışmadı. İkinci basışımda sıvımsı (Sıvı soğutmanın hareketlenme sesi diye düşündüm) bir ses geldi ve bilgisayar açılmadı.

Sonra sırasıyla şunları denedim ve şu sonuçları aldım.

1 - Bilgisayardaki tüm bileşenleri söktüm işlemci hariç.
2 - 24 Pini çıkarttım ve yanık olup olmadığına baktım.
3 - AAFP ön panel ses pinlerini çıkardım ve baktım.
4 - Ön panel pinlerini çıkardım (Powersw, PLED, HDD LED gibi)
5 - Sonra bilgisayarı direkt duvar prizine bağladım (Öncesinde 3lü prizdeydi)
6 - Sonrasında Ramlerden birini takıp, 24 pini takıp, powerswyi bağlayıp kasanın power tuşuna bastım. İlginç bir şekilde çalıştı ve ışıklar geldi.
7 - Sonrasında monitörü görmek için 3lü prize geri geçirmek adına powera basılı tutarak kapattım ve 3lü prize geçince aynı setup çalışmadı.
8 - Başka iki tane daha üçlü priz denedim çalışmadı.
9 - Sonrasında tüm pinleri taktım ve tekrar tekli prize geçirdim yine çalışmadı.
10 - Ramleri ve AAFP'yi söküp powersw'ye tornavidayla kısadevre attırdım çalıştırmadı.
11 - Tüm PSU pinlerini takıp kasaya 24 pin üzerinden kısa devre yaptım (Yeşil slot yani power on ile siyah bir +5v pinini tokayla çarptırdım pc yine elektrik aldı ve psuya bağlı birimler çalıştı.

Bu özet bilgiyle sorunun nerede olduğunu anlayamadım.
Ramlerde olsa ramlerin ve rgblerin çalıştığı oldu
İşlemcide zaten sorun yok.
Ekran kartı her daim çalıştı.
Powersw ön panel bağlantısı problemli desem powera basınca çalıştığı oldu
24 pinde sorun desem ona kısadevre atınca fanlar döndü ve psu çalıştı.
Anakarta 24 pini bağlayınca sarı ışık yanıyor yani elektrik alıyor anakart.
Bios pilini çıkarıp takma işlemi de yaptım. Ancak işe yaramadı.

Ancak tüm parçalar bir araya geldiğinde çalışmıyor PC.

PC'nin donanımları aşağıdaki gibidir.
İşlemci:
AMD Ryzen 5 7500F 3.7GHZ 5.0GHZ 32MB 6C/12T 65W AM5× 1
Anakart:
ASUS PRIME X670-P-CSM DDR5 AM5 (ATX)× 1
Ekran Kartı:
Palit RTX4060Ti Jetstream 16GB 3x Fan 128Bit GDDR6× 1
RAM:
LEXAR ARES RGB 32GB (2X16GB) 6000Mhz CL30 DDR5 Siyah LD5BU016G-R6000GDLA× 1
Depolama M.2:
Netac NV3000 1TB 3100/2100 MBs NVMe M.2× 1
Kasa/Güç Kaynağı:
BitFenix Nova Mesh SE White ARGB Mid Tower Kasa× 1
Güç Kaynağı 2:
Cooler Master 700W 80+ Gold 120mm Fanlı PSU× 1
Soğutucu:
Cooler Master ML120L V2 RGB Sıvı Soğutma× 1
Sorunu çözemedim, fikrinize açığım. İyi forumlar.

Son düzenleme:
Anakart üzerinden pw switch pinlerine kısa devre yaptırıp çalıştırmayı denediniz mi?
Merhabalar evet,
Tornavidamla powersw ve chın girdiği pinleri aynı anda tornavidayla dokunduğumda çalışmadı ancak powersw 2li kablosunu taktığımda çalıştı.

Tornavidanın ucu mıknatıslı olduğundan iletmemiş olabilir diye tekrar tokayla deneyeceğim.

PSU'ya da anakartla alakalı gibi tabii böyle bir sorunu yazıyla çözmek çok zor birisinden emanet PSU bulabilirsen başka PSU ile dene o da olmazsa anakart sorunu gibi.
Merhabalar PSU tek başınayken ve anakart üzerinde fan gibi vs. pinleri bağlıyken 24 pine kısa devre attırdığımda bu birimler güç aldı. Yani anakart elektriği fan pinlerinden alıp fanlara verebildi ve PSU elektriği iletebildi. O yüzden psu ve anakart problemi gibi değil hissettirdi. İkinci bir PSU şuan hemen temin edemiyorum. Burada çözemezsek teknik servise götüreceğim firmanın.

Merhaba PSU tek başınayken ve anakart üzerinde fan gibi vs. pinleri bağlıyken 24 pine kısa devre attırdığımda bu birimler güç aldı. Yani anakart elektriği fan pinlerinden alıp fanlara verebildi ve PSU elektriği iletebildi. O yüzden PSU ve anakart problemi gibi değil hissettirdi. İkinci bir PSU şu an hemen temin edemiyorum. Burada çözemezsek teknik servise götüreceğim firmanın.

Garantisi varsa garantiye göndermen daha iyi tabii ki çok garip bir hata maalesef buradan mesajla çözebileceğimiz bir konu değil gibi duruyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı