Putin neden savaş açtığını açıkladı

O işler öyle olmuyor işte.
Dediğim gibi ben Rusyayı savunmuyorum sadece olaylara tarafsız bakmaya çalışıyorum.

@Finisterre
 
Arkadaşlar, bence Putin haklı. Şimdi dağılabiliriz. (İnananlar da varmış!)
 
Savaş sebebi ile sivillerin zarar görmesi kabul edilemez fakat NATO tehdidinden dolayı Ukrayna'ya savaş açmak çok mantıksız değil. Bir ara doğruluğundan emin olmamakla beraber ABD'nin Yunanistan'a ciddi bir silah ve mühimmat depolaması yaptığı ve bu durumun bizi tehdit edeceği hakkında haberler, yorumlar okumuştum. ABD bizim içinde bir tehdit her ne kadar NATO üyesi olsak dahi. Kaldı ki biz 15 Temmuz hain darbe girişiminde ABD'nin duruşunu ve rolünü biliyoruz. Adını değiştirerek PKK'ya silah yardımı yaptığını biliyoruz. Terörist başı olarak adlandırılan kişinin ABD tarafından korunduğunu ve sunulan rapor ve kanıtlara rağmen bize teslim edilmediğini biliyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ABD ile sorunlar yaşayıp Rusya ile yakınlaştığımız ve ilişkileri hiç olmadığı kadar üst düzeye çıkardığımız açık. Rusya ile müttefik olabilirsin ama ABD ile olamazsın bana göre. ABD'nin ne kadar güvenilir olduğunu Ukrayna'ya desteği ile görmüş olduk. Birkaç ekonomik yaptırım, yalandan destek mesajları, spor ve sanat müsabakalarından Rusya'yı men etme vs. Oysa savaş öncesi verilen mesajlara bakılırsa ABD Ukrayna için sen savaşırsan bende savaşırım der gibiydi. Biz birkaç sene öncesinde NATO'dan ayrılmayı tartışmıyor muyduk? Şimdi neden en fanatik NATO taraftarı biziz? Ukrayna'da sivillere verilen ve verilecek olan zararlar dışında savaş açma konusunda Rusya'nın haklı olduğunu düşünüyorum. Dikkat sadece savaş açma sebebi dedim, savaşta yapılanlar, sivil ölümleri ve savaşın şu anki durumundan bağımsız olarak.
 
Savaş değil de işgal diyelim biz buna. Sivilleri, hastaneleri, çocukları bombalayan bir "savaş" olamaz.
Rusya biz bombalamiyoruz lafını savaş başladığından beri 10 defa söyledi. Hafif kıllanmamak elde değil acaba ukrayna dünyaya güçsüz ve haklı bir konumda olduğunu inandirmak içinmi şehrini bombaliyor diye düşünüyorum ve askeri üsler bombalanırken kullanılan füzeler ile şehre gelen/düşen füzeler arasında ciddi teknoloji farkı var. Birileri 100 m mesafede uçan rusların ünlü KALİBR füzesi(atmacada olduğu gibi seyir füzeleri) askeri tesislerin vurulumunda kullanılıyor. Şimdi diyebilirsiniz şehri bombalamak için neden seyir füzesi kullanılsın. Şehre düşüp patlamayan bomba fotoğrafları dışında şehre düşen füzeler teknoloji bakımından çok zayıf(bu durum acaba ukrayna bilerekmi yapıyor sorusunu doğurdu). Belki şehre düşen füzeler sovyet teknolojilerinden kalma, rusların çeçenlere verdiği füzeler olabilir. Ama bilemiyorum tabi savaşta her şey olabilir.
Bir tarafa sempati duymamak gerek. Ukrayna içinde Rusya içinde geçerli bu durum.
Ama dediğim gibi ben sadece eleştirel bir tavırla yaklaşıyorum. Olabilecek olan sayısız durum var. Bana gayette mantıklı geliyor böyle bir durum tabiki olabilir. Fakat Umarım yaşanmıyordur.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arkadaşlar baktığımızda adam haklı.
Şimdi ban Rus sevicisi diyen olabilir ama olaylara tamamen objektif bakıyorum.
Biz Suriye'de nasıl güvenliğimiz için oradaysak onlar da bugün güvenliği için Ukrayna'ya savaş açmak zorunda kaldı.

Şöyle düşünüyorum belki putin bu savaşı açmasaydı ileride çok kanlı bir NATO Rusya savaşı olabilirdi.

Her işte bir hayır vardır derler.
Yanlış anlaşılma olmasın sivillerin öldürülmesini haklı bulmuyorum.

Bizim Suriye'deki operasyonlarımızla karşılaştırman çok saçma olmuş. Rusya'nın sınırdaşı anayasal bir devlet, yaptıkları her hareketten dolayı sorumlu tutulacakları üst mahkemeler var. Bizim sınırımızda ise sürmekte olan bir iç savaş var üstelik bölgenin hakimi olanlar uluslarca kabul edilmiş terör örgütleri. Eğer sana bir zarar veriyorlarsa meşru müdafaa hakkın doğar ama dünyanın tanıdığı bir devlete menfaatlerin ters gitti diye savaş açamazsın.
 
Rusya'nin sivilleri oldurmesinde Ukrayna'nın sivillere silah dağıtmış olması da etkili. Siviller de silahlı ve birer tehdit olarak görünüyor Rusya'ya. Ama tabii ki hiçbir gerekçe sivillerin bu şekilde katledilmesini haklı çıkaramaz
 
Ukrayna biraz kaşındı NATO'ya alin NATO'ya alin diye putin de bunu istemiyordu. Kim isterki ona karşı kurulan (natonun) ABD'nin ona yakin yere üst kurulmasını.
Tabii gidip de birden gece 5 gibi operasyon adli (işgalin) yapilmasina gerek yoktu.
Olan 2 ülkenin halkina oldu.
 

Geri
Yukarı