Qubes OS nasıldır?

Psikiyatri hakkında herhangi bir fikir sahibi olmayan sıradan bir vatandaş olarak görüşümü belirtmek istiyorum, fazla ciddiye almamanızı fakat dediklerimi düşünmenizi öneririm. Bahsettiğiniz şeylerin illaki bir sorun olduğunu düşünmemelisiniz bence. İlk olarak bu gelip geçici bir heves olabilir, bir zamanlar gizliliğe ben de çok takmıştım ve Qubes OS gibi önlemleri almaya kafayı koymuştum -bilgisayarım kötü olduğu için şu anda zaten imkânsız, ilerisi için düşünüyorum- fakat şu anda pek umurumda olduğu söylenemez. Sadece GNU/Linux bir işletim sistemini bilinçli bir şekilde kullanmak bile yeterince güvenlik sağlayacağı düşüncesindeyim. Bunun haricinde açık kaynaklı ve mümkünse özgür yazılımlar tercih ederek bunu büyük bir oranda önleyebiliyoruz. Fakat bir yerden sonrası gereksiz aşırıya kaçmak gibi geliyor bana artık. GNU/Linus'ta bilgisayarınıza virüs bulaşması çok düşük bir ihtimal, siber güvenlik ile uğramayacaksanız veya illegal bir şey yapmayacaksanız gereksiz seviyede bir uğraş olarak görüyorum. Mikrofon ve kameranızı ister donanımsal olarak ister yazılımsal olarak devre dışı bırakıp bu konuda da rahat olabilirsiniz. Haksız olabilirim fakat bunun zamanla geçecek bir heves olduğunu düşünüyorum, kendinizi bu kadar kısıtlayıp paranoyak olmak yerine bilgisayar kullanmamak sizin için daha kolay olur kanısındayım. Sonuçta kendinizi bu kadar kasarsanız zevkli bir internet kullanımı yaşayabilip yaşayamayacağınız tartışılır gibi duruyor.

Belli bir seviyeye kadar sosyal medya kullanmamanız güzel fakat yanlış anlamadıysam yazılımla ilgileniyorsunuz, bu durumda Twitter, Reddit ve LinkedIn gibi platformlara ihtiyacınız olacak. Bunun haricinde matrix ile iletişim kurabilirsiniz insanlarla fakat çevrenizdeki herkesi nasıl buna entegre edebilirsiniz bu sizin sorununuz. Kendinizi bu konuya kaptırmamalısınız, sonuçta Technopat da buna benzer bir platform. YouTube falan da kullanmayın; Google neyi ne zaman izleyip ne zaman kapattığınızı, ne zaman hızlandırıp ne zaman dondurduğunuzu biliyor. Göreceğiniz üzere "ürün olmamak" için en iyi çözüm internet kullanmamak, bunlara alışmanız ve kabul etmeniz gerektiğini düşünüyorum.

Ek olarak psikoloji okuyan birisi varsa umarım alınmaz fakat gideceğin kişi bilgisayarını rahatça açıp kapatabiliyorsa ne âlâ. Genç biri değilse pek imkân veremiyorum günümüz sorunlarını anlayacağına, bu konuda psikolojik yardım almaya çalışırken anlaşılmamak sizi daha çok demotive eder diye düşünüyorum. Fakat daha önce de dediğim gibi psikiyatri hakkında en ufak fikrim yok, psikolog ve psikiyatr arasındaki farkı bile ayırt edemiyorum. Genel olarak Türkiye'deki 30+ teknolojiyle çok iç içe olmayan insan profili olarak değerlendirdim.

Geçici bir heves olsaydı herhalde gizliliğim ve güvenliğim için tüm kayıt olduğum şirketler ile iletişime geçip hesaplarımı kapatmalarını sağlamazdım diye düşünüyorum :) . Hatta şöyle bir şey de var ki 1 senedir gizlilik ve güvenlik için çeşitli bilgiler ediniyorum ve hala kendimi yolun başındayım çünkü dersler yüzünden çok fazla uygulamalar gerçekleştiremedim. Oyun bağımlılığımdan kurtulduğumdan sonra gözlerimin açılmasıyla birlikte teknoloji tarafından yaşadığımız zararlı şeyleri hayatımdan çıkarmak bana bir heves değil, bir başarı gibi geliyor. Gizlilik ve güvenlik adına yaptığım şeyler benim hayatımı olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Evet, belki zorlayıcı şeyler yapıyor gibi görünebilir ama ben zaten siber güvenlik alanında çalışmayı düşünüyorum ve çok da zor gibi gelmiyor.

Sadece siber güvenlik alanında uğraşan birisi değil, bu gizlilik önlemlerini herkes alabilir. Burada kimin ne kadar güvenlik istediğine bağlı bir olay. Bazı konuştuğum siber güvenlik uzmanları Google ürünleri bile kullanıyor. Gizlilik kişiden kişiye değişen bir olay. Tabii ki konuştuğum Google ürünlerini kullanan kişiler gizliliklerinden bahsedemeyiz ki onlar da gizlilik hakkında bir şey yapmadıklarını kabul ediyorlar. Yani size fazla gelen bir şey için benim yaptığım önlemlere gereksiz diyemeyiz çünkü bu sizin için gereksiz.

İnternet kulanmamak, yaptığım önlemlerden daha kolay kanısına nasıl vardınız? İnternet üzerinde illegal işler yapan kişiler bile internet kullanıyor da ben legal bir birey olarak internet kullanmamam neden daha kolay olsun. İnterneti yararlı bir şekilde kullanmam da bir kolaylık ve yaptığım önlemler ile zorlayıcı bir şey değil. Bu biraz da sizin kendi güvenliğiniz için düşündüğünüz bir şey bence.

Twitter, Reddit vb. platformları gerektiği seviyede gizlilik önlemlerimi alarak kullanmamda bir sakınca yok. Benimle iletişim sağlamak isteyen kişiler beni numaramdan arayabilir ya da matrix, Signal platformlarına gelmeleri gerekir. Kimse için kendi gizliliğimden ödün vermem. Technopat da gerçekten çok fazla bilgi sahibi oluyorum. Hatta HP bilgisayarlara şahin diye adlandırdığım zamanlardan bu günlere kadar geldim. Teknolojiden öte fikirlerimi değiştirdiğim için de doğru bilgiyi nasıl bulabileceğimden ötürü Technopat'ın bana zarardan çok yarar sağladığını düşünüyorum ama şu sıralar çok fazla zaman geçirdiğimi ve saçma konulara cevaplar verdiğimi fark ettim. O konuda bazı kısıtlamalar getirmeyi düşünüyorum. Dediğim gibi YouTube vb. platformları da gizlilik önlemlerimi aldığım sürece kullanabilirim. Açık yazılım tonlarca internet var ve siz direk internet kullanmamak diyerek kesip atıyorsunuz çünkü önlemleri olduğunu bilmediğinizden dolayı.

Öğrendiğim kadarıyla psikologlar bildiği konular hakkında bilgi ya da yardımcı olmuyormuş. Daha çok kişinin kendi kararlarını Kendisi'nin vermesini sağlayarak tedavi ediyorlarmış. Yani kısaca Bilgisayar'ı açmayı bile bilmesine gerek yok diyebiliriz.
Bütün gününü internet üzerinde geçiren bir insan olarak hayatımda bu konuda psikolojik destek alan bir insan tanımadım, bu yüzden pek imkan veremiyorum doğrusu. Özellikle Türkiye'de gizliliğe önem veren çok az insan tanıyorum, gerçekten o kadar yaygın mı bu durum? Kendimi bu duruma koyduğumda bana yardımcı olacak kişi olarak bir psikolog/psikiyatrist değil yine bu konuda bilgili bir bilgisayar meaklısını görüyorum. Onca yıllık hayat deneyimim bir psikoloğun/psikiyatristin bu konuda bana yardımcı olabileceğini kabul etmemeye zorluyor beni. Hayatım boyunca özel olarak bunlardan birine gitmedim fakat çocukluğumda 8 sene boyunca bir devlet hastahanesinde psikolog veya psikiyatr olup olmadığını bilmediğim bana "konuşma doktoru" denen insanlarla cebelleştim. Günde 8 ilaç içmeye zorladılar ve hiçbir zaman işe yaramayınca dozunu arttırmaktan başka bir şey yapamadılar, ne zaman ki belli bir yaşa gelip hiçbir işe yaramadığını kendim fark edip ilaçları bıraktığımda sorunlarım çözüldü. Ki sorunum bilgisyarla alakalı bir şey bile değildi, gayet sıradan bir duygusal/insansal ve spesifik olmayan gelen bir sorundu. Devlet hastahanesindekiler ile özel sektördekileri kıyaslamak doğru mudur bilemiyorum fakat pek de bir güven verdikler miyorlar bana. Ama böyle dediğinize göre bu işle ilgilenen birisisiniz ve vardır diyorsanız doğrudur, özel sektörde herhangibirine gitmediğim için pek bilgim yok doğrusu.

Türkiye'de herkes psikolog veya psikiyatrislere gidenleri afedersiniz "deli" olarak gördükleri için olabilir. Çevremden çıkartmış olduğum arkadaşlarım da Psikolog'tan yardım aldığımda dalga geçiyorlardı ama öğrendim ki bana psikolojik şiddetten tutun da arkadaş zorbalığına kadar her şeyi uygulamışlar. O yüzden siz de bir psikologa gitmekten çekinmeyin. Anladığım kadarıyla siz de öğrenilmiş çaresizlik var. Yine gittiğinizde aynı şeyleri yaşayacağınızı zannediyorsunuz ama burası Türkiye. Ülkeyi kötülemek amaçlı değil ama yaşadığım deneyimden dolayı söyleyebilirim ki bazı doktorlar yanlış tedavi yöntemi uygulayabiliyor.

Bir de p*rno'nun yapmış olduğu psikolojik sorunlar da var. Altta ki belgeseli izleyerek p*rno izlemeyi bırakıp onlarca hap kullanmayı bırakmış kişiyi anlatıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Zararlı şeyleri hayatımdan çıkarmak bana bir heves değil, bir başarı gibi geliyor.
Dediğimi yanlış anladınız sanırım, bir konuda hevesli olup bu konuda başarı edinmeniz gayet doğal bir durum. Ben de hayatımı kendi heveslerim üzerine kurmak isteyen bir insanım, bu kelimeyi asla kötü anlamda kullanmam. Fakat bunu nasıl yaşadığınıza göre sorun olup olmadığın anlaşılabilir diye düşünüyorum.
Sadece siber güvenlik alanında uğraşan birisi değil, bu gizlilik önlemlerini herkes alabilir. Burada kimin ne kadar güvenlik istediğine bağlı bir olay. Bazı konuştuğum siber güvenlik uzmanları Google ürünleri bile kullanıyor. Gizlilik kişiden kişiye değişen bir olay. Tabii ki konuştuğum Google ürünlerini kullanan kişiler gizliliklerinden bahsedemeyiz ki onlar da gizlilik hakkında bir şey yapmadıklarını kabul ediyorlar. Yani size fazla gelen bir şey için benim yaptığım önlemlere gereksiz diyemeyiz çünkü bu sizin için gereksiz.
İnternet üzerinde yaptığınız herhangi bir işlemde sizi kişisel olarak takip ettiklerini, sürekli insanların gözlerinin sizde olduğunu hissetmeniz pek sağlıklı görünmüyor. Demek istediğim önlemler almalısınız tabii ki ama bunun bir seviyesi olması lazım. Kendi seviyemden bahsetmiştim, sizin ihtiyacınız olan seviye daha yüksel olabilir. Bu çok normal bir şey çünkü konuşmada da değindiğim gibi ben sadece kendi görüşlerimi dile getiriyorum.
İnternet kulanmamak, yaptığım önlemlerden daha kolay kanısına nasıl vardınız? İnternet üzerinde illegal işler yapan kişiler bile internet kullanıyor da ben legal bir birey olarak internet kullanmamam neden daha kolay olsun. İnterneti yararlı bir şekilde kullanmam da bir kolaylık ve yaptığım önlemler ile zorlayıcı bir şey değil. Bu biraz da sizin kendi güvenliğiniz için düşündüğünüz bir şey bence.
Aldığınız önlemler birçok insanın hayatı boyunca uğraşmayacağı önlemler ve siz bunların daha başlangıç olduğunu söylüyorsunuz. Onun haricinde internet üzerinde %100 gizlilik aradığınızı söylüyorsunuz ki bu imkansız bir şey, ne kadar önlem alırsanız alın "hacklenemez" ya da "ürün olmayan" olmayacaksınız. Elimizde bir gizlilik değeri var ve aldığınız ve alacağınızı söylediğiniz önlemler bu değerin çok büyük bir yüzdesini karşılıyor. Bundan sonra aldığınız önlemlerin size sağlayacağı yüzde çok çok daha az olacaktır.
Twitter, Reddit vb. platformları gerektiği seviyede gizlilik önlemlerimi alarak kullanmamda bir sakınca yok. Benimle iletişim sağlamak isteyen kişiler beni numaramdan arayabilir ya da matrix, Signal platformlarına gelmeleri gerekir. Kimse için kendi gizliliğimden ödün vermem. Technopat da gerçekten çok fazla bilgi sahibi oluyorum. Hatta HP bilgisayarlara şahin diye adlandırdığım zamanlardan bu günlere kadar geldim. Teknolojiden öte fikirlerimi değiştirdiğim için de doğru bilgiyi nasıl bulabileceğimden ötürü Technopat'ın bana zarardan çok yarar sağladığını düşünüyorum ama şu sıralar çok fazla zaman geçirdiğimi ve saçma konulara cevaplar verdiğimi fark ettim. O konuda bazı kısıtlamalar getirmeyi düşünüyorum. Dediğim gibi YouTube vb. platformları da gizlilik önlemlerimi aldığım sürece kullanabilirim. Açık yazılım tonlarca internet var ve siz direk internet kullanmamak diyerek kesip atıyorsunuz çünkü önlemleri olduğunu bilmediğinizden dolayı.
Bu şekilde düşünüyorsanız zaten herhangi bir probleminiz yoktur kanısındayım. Sonuçta sizin de bir limitiniz var ve tamamen görünmez olmayı düşünmüyorsunuz. Gizliliğine önem veren bir insanın karşısındaki en büyük problem sosyal medyadır diye düşünüyorum. Eğer burada iş yapmanız gerekiyorsa en basitinden LinkedIn'e çok fazla bilgi vermeniz gerekecek, Türkiyede yaşayıp ben gizliliğe önem veriyorum ve istediğim yazılımı kullanacağım da diyemezsiniz. Okulunuz/Şirketiniz önüne gelen programı kullanıyor olacak muhtemelen. Günümüzde özellikle zoom veya google teams gibi platformlar çok yaygın ve ikisi de gizliliğinizi umursar gibi gözükmüyor doğrusu.
Öğrendiğim kadarıyla psikologlar bildiği konular hakkında bilgi ya da yardımcı olmuyormuş. Daha çok kişinin kendi kararlarını Kendisi'nin vermesini sağlayarak tedavi ediyorlarmış. Yani kısaca Bilgisayar'ı açmayı bile bilmesine gerek yok diyebiliriz.
Öyleyse ne güzel.
Türkiye'de herkes psikolog veya psikiyatrislere gidenleri afedersiniz "deli" olarak gördükleri için olabilir. Çevremden çıkartmış olduğum arkadaşlarım da Psikolog'tan yardım aldığımda dalga geçiyorlardı ama öğrendim ki bana psikolojik şiddetten tutun da arkadaş zorbalığına kadar her şeyi uygulamışlar.
Ben hayatımın hiçbir bölümünde böyle düşünmedim doğrusu fakat diğer insanların bu şekilde düşündüğünü biliyorum. Ve evet ben de bahsettiğiniz durumların kurbanıydım küçükken.
O yüzden siz de bir psikologa gitmekten çekinmeyin. Anladığım kadarıyla siz de öğrenilmiş çaresizlik var. Yine gittiğinizde aynı şeyleri yaşayacağınızı zannediyorsunuz ama burası Türkiye. Ülkeyi kötülemek amaçlı değil ama yaşadığım deneyimden dolayı söyleyebilirim ki bazı doktorlar yanlış tedavi yöntemi uygulayabiliyor.
Gelecekte zengin olursam falan düşünebilirim belki, fakat sorunlarımı çözebilecek tek kişinin kendim olduğu düşüncesindeyim şu an. İnsanların düşünceleri ve görüşleri pek urumuda değil, bende etki gösterebilecek bir tedavi olduğunu düşünmüyorum.
 
Son düzenleme:
İnternet üzerinde yaptığınız herhangi bir işlemde sizi kişisel olarak takip ettiklerini, sürekli insanların gözlerinin sizde olduğunu hissetmeniz pek sağlıklı görünmüyor. Demek istediğim önlemler almalısınız tabii ki ama bunun bir seviyesi olması lazım. Kendi seviyemden bahsetmiştim, sizin ihtiyacınız olan seviye daha yüksel olabilir. Bu çok normal bir şey çünkü konuşmada da değindiğim gibi ben sadece kendi görüşlerimi dile getiriyorum.

Legal olan bir bireyim ve beni sürekli olarak izlemeleri zaten çok saçma olur ama istedikleri zaman izleyebildikleri gerçeğini bilmem beni paronayak yapmaz aksine bu konu hakkında bilgilim olduğu anlamına gelir diye düşünüyorum.

Aldığınız önlemler birçok insanın hayatı boyunca uğraşmayacağı önlemler ve siz bunların daha başlangıç olduğunu söylüyorsunuz. Onun haricinde internet üzerinde %100 gizlilik aradığınızı söylüyorsunuz ki bu imkansız bir şey, ne kadar önlem alırsanız alın "hacklenemez" ya da "ürün olmayan" olmayacaksınız. Elimizde bir gizlilik değeri var ve aldığınız ve alacağınızı söylediğiniz önlemler bu değerin çok büyük bir yüzdesini karşılıyor. Bundan sonra aldığınız önlemlerin size sağlayacağı yüzde çok çok daha az olacaktır.

Gizlilik ve anonimliği lütfen karıştırmayın. Anonimlik çok farklı bir kavram ve gizlilik ile bağdaştırılamaz. Google kullanan ve kendisi mimar olan bir kişi internet aleminde anonim olarak dolaşıyor olabilir. Anonim olmaya çalışan birisi sürekli kimliğini gizlemeye çalışır ve ben bunu yapmıyorum.

Bunlar başlangıç çünkü gizlilik bir süreç ve daha gizliliğim hakkında herhangi bir şey yapmadım. Burada yanlış anlatmış olabilirim. Daha gizlilik ile alakalı çok az şey yaptığımı düşünüyorum çünkü daha kendime özel VPN bile kullanmıyorum. Zaten gizlilik hakkında yapacağım en büyük ayarlama kendi VPN'imi kurup tüm kayıt olduğum sitelere VPN servisi sayesinde kayıt olmak ve kişisel bilgilerimi vermemek. Burada legal birey olduğum için bilgilerimi sadece sunucuyu satın aldığım kişi bilecek ve reklam kuruluşlarına satılmadığından emin olduğum bir sunucuyu hala araştırıyorum.
İnternette %100 gizlilik aramıyorum. Maksimum %99.9 gizlilik önlemleri alabilirim ama %0.000000..1 değeriyle yakalanma ihtimalim her zaman olacaktır. Her zaman hacklenme durumum olduğunu biliyorum çünkü internet güvenliğiyle ilgili bilgileri öğrenirken bile yazılarda böyle yazmıyor muydu? Her siber güvenlik uzmanı herhangi bir dosyaya şüpheyle bakmamız gerektiğini söylüyor. Ben de bildiğim çoğu bilgiler dahilinde, her şeye şüpheyle bakıyorum ama bu güvenli uygulama olmadığı anlamına gelmiyor.

Yine dediğim gibi %99.9 ürün olmayacağım çünkü Google vb. ürünleri zaten hiçbir zaman kullanmam. Eğer yurt dışına da çıkabilirsem açık kaynak donanımlara sahip cihazlar satın alarak gizliliğimi daha çok arttıracağım ve bunu yapıp Facebook kullanmayacağımı da belirteyim. Sosyal medya olarak kullanacağım uygulamalar sadece Twitter ve linkedin olabilir. Onları kullanırken de ürün olmamak için yapılacak önlemler illaki vardır. İlk başta yapacağım kendi VPN'imi kurmak bunların başlangıcı olabilir. Daha başka herhangi bir ayarlama hakkında araştırmalar yapacağım. Bildiğim kadarıyla çerezler ve bazı trackerlar ile de takip edilebiliyoruz ama illaki ayarları vardır.
Gizlilik zaten bir süreç ve şu an %30 gizliliğim olduğunu varsayarsam söylediklerimi uyguladığım da en fazla %70 civarı olacaktır diye tahmin ediyorum. Gizlilik bir süreç olduğu için bu yüzdelik kısım zamanla azalıp artacaktır ve bu çok normal. Yeni teknolojiler geliştikçe benim de kendimi geliştirip ona karşı önlemler almam gerekecek. Yüzde olarak çok az artsa bile uzun sürede gizlilik ile aldığım önlemler %99.9'lara kadar ulaşabilir. Burada kesinlikle %99.9 olmalı diye ısrar etmiyorum çünkü dediğim gibi gizlilik bir süreç ve her an bir sözleşme ile %0 olma ihtimali var :) .

Bu şekilde düşünüyorsanız zaten herhangi bir probleminiz yoktur kanısındayım. Sonuçta sizin de bir limitiniz var ve tamamen görünmez olmayı düşünmüyorsunuz. Gizliliğine önem veren bir insanın karşısındaki en büyük problem sosyal medyadır diye düşünüyorum. Eğer burada iş yapmanız gerekiyorsa en basitinden LinkedIn'e çok fazla bilgi vermeniz gerekecek, Türkiye'de yaşayıp ben gizliliğe önem veriyorum ve istediğim yazılımı kullanacağım da diyemezsiniz. Okulunuz/Şirketiniz önüne gelen programı kullanıyor olacak muhtemelen. Günümüzde özellikle Zoom veya Google teams gibi platformlar çok yaygın ve ikisi de gizliliğinizi umursar gibi gözükmüyor doğrusu.

Aynı sorunu okul derslerimde kullandığım C# yazılım dili ile yaşıyorum. Tabii ki bu gizliliğinde önüne Qubes OS ile rahatlıkla geçilebileceğini öğrendim. Bazı telemtry seçenkleriyle ayarlamalar yaparak sadece Windows'ta sahbe kimlik bilgileri ile işlerimi halledebilirim. Windows'un bileceği tek şey Ahmet, Mehmet vb. yazılım programımı kullanıyor olacaktır.

Anonim olmayı önceden istiyordum ama sonrasında fikrim değişti ve internet ortamında herhangi illegal bir olay gerçekleştirmeyen birisinin Tor ağına ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Zaten sürekli forum, YouTube vb. yerleri de kullandığımız için Tor ağı bana daha güvensiz geliyor çünkü siber güvenlik ile ilgili gelişmiş bilgiye ihtiyacım olduğunu kanısındayım.

Linkedin'e hiç bakmadım ama çok önemli bilgilerimi de vermek istemeyebilirim. Bilmiyorum belki de hiç kayıt olmam... GitHub üzerinden bir şeyler yaparak da iş bulabileceğim düşüncesindeyim.

Zoom başlı başına saçmalık. Evet, iş-okul vb. tüm herkes için çok yardımcı bir uygulama oldu ama biraz da gizliliğe önem verseydi keşke... Gerçi ben Zoom kullanmadığım için rahatım. Tabii ki onu da kullanmanın illaki yolları vardır. Dediğim gibi siber güvenlik alanında ne kadar bilgi sahibiysek gizliliğimizi arttırmamız da o kadar olur.

Gelecekte zengin olursam falan düşünebilirim belki, fakat sorunlarımı çözebilecek tek kişinin kendim olduğu düşüncesindeyim şu an. İnsanların düşünceleri ve görüşleri pek urumuda değil, bende etki gösterebilecek bir tedavi olduğunu düşünmüyorum.

Şahsen bana çok yardımı dokundu ve tekrarda gitmeyi düşünüyorum. Bence bu kadara çok insanlara yardımcı olan kişilere güvenmemeniz sizin sorunlarınızı çözemedikleri için oluşmuş bir durum diye düşünüyorum. Birisi size yanlış tanı koyduğunda diğer kişileri de suçlama eğiliminde olabiliyoruz. Aynı durumu bende yaşadım ve kötü bir durum. Umarım siz de bunu yener ve sorunlarınızı çözüme kavuşturursunuz.

Bunun dışında her psikoloğun çalışma alanının, uzmanlığının, benimsemiş olduğu psikoterapi yaklaşımının her bir danışan için uygun olmadığını; kurulamayan psikoterapötik ilişkilerin danışanlar tarafından farklı yorumlanması gibi durumların sık yaşandığını akılda bulundurmakta fayda olabilir.
-Uzman Klinik Psikolog Bilge Gülen Boyacı​
 
Sorunlarımı çözebilecek tek kişinin kendim olduğu düşüncesindeyim

Bu konuda sonuna kadar haklısınız ama bazı şeyleri öğrenmek için birilerinden yardım almak gerekir. Örneğin hiçbirimiz yardım almadan okuma yazma, bilgisayarı efektif bir biçimde kullanma gibi becerileri tam olarak yapamazdık. Aslında psikiyatr ve psikologların yaptığı şey de bu.
Sizi tedavi etmeyecekler, size sadece düşüncelerinizi toparlama, daha doğru düşünme, aşırı düşünce ile normal düşünce arasındaki farkı ayırt etme gibi konularda yol gösterecekler.

Ayrıca ön yargınız ile ilgili bir örnek vereyim size. Örneğin bir araba tamircisine gittiniz ve arabanızı tamir edemedi. Siz bu olaydan sonra artık araba tamircilerine gitmeyecek misiniz? Bu durumda yapmanız gereken şey tamirciye gitmeden önce araştırma yapmak.
 
Gizlilik ve anonimliği lütfen karıştırmayın. Anonimlik çok farklı bir kavram ve gizlilik ile bağdaştırılamaz. Google kullanan ve kendisi mimar olan bir kişi internet aleminde anonim olarak dolaşıyor olabilir. Anonim olmaya çalışan birisi sürekli kimliğini gizlemeye çalışır ve ben bunu yapmıyorum.
Konu içerisinde hem güvenlik hem anonimlik hem de gizlilik alanına da girdiğinizi tahmin ediyorum; dediklerinizden yola çıkarak buna varmıştım fakat yanlış anlamışım demekki, kusura bakmayın.
Her siber güvenlik uzmanı herhangi bir dosyaya şüpheyle bakmamız gerektiğini söylüyor. Ben de bildiğim çoğu bilgiler dahilinde, her şeye şüpheyle bakıyorum ama bu güvenli uygulama olmadığı anlamına gelmiyor.
Tabii ki, bilgisyar kullanan herkesin herhangi bir şeye şüphe ile bakması gerektiğini düşünüyorum ben de. Ya çok normal bir şey ya da hepimiz paranoyak olmak zorunda kaldığımız için normal geliyor artık. :D
Sosyal medya olarak kullanacağım uygulamalar sadece Twitter ve linkedin olabilir.
Ben daha üniversiteye haliyle herhangi bir bilgsiyar bölümüne girmedim, bildiğim her şeyi internetten öğrendim. Siz daha iyi bilirsiniz tabii fakat Reddit de kullanmanız gerekir gibi görünüyor bana. Yeni teknolojileri takip etmek ve yazılımlar hakkında bilgi edinmek/yardım almak için çok güzel bir platform. Twitter de bu şekilde kullanılabilir tabii ki ama bir tık daha sığ buluyorum twitteri, tabii siz daha iyi bilirsiniz.
Anonim olmayı önceden istiyordum ama sonrasında fikrim değişti ve internet ortamında herhangi illegal bir olay gerçekleştirmeyen birisinin Tor ağına ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Zaten sürekli forum, YouTube vb. yerleri de kullandığımız için Tor ağı bana daha güvensiz geliyor çünkü siber güvenlik ile ilgili gelişmiş bilgiye ihtiyacım olduğunu kanısındayım.
Tor ağının pek de güvenli olmadığını çokça kez duydum, doğru bilgi midir emin değilim. Pek araştırmadım bu konuda o yüzden kesin bir şey diyemeyeceğim fakat birçok insandan duyduduğum için var olduğunu varsayabilirim diye düşünüyorum.
Linkedin'e hiç bakmadım ama çok önemli bilgilerimi de vermek istemeyebilirim. Bilmiyorum belki de hiç kayıt olmam... GitHub üzerinden bir şeyler yaparak da iş bulabileceğim düşüncesindeyim.
Eğer yaparsanız genel olarak işinizi daha kolay hale getiyior fakat sizin tercihiniz tabii ki.


Psikolog konusunda beni ikna etmeye çalıştığınız için teşekkür ederim fakat eskiden sorun olarak gördüğüm şeyleri kabullenip "ben buyum işte" diyeli çok oldu. Artık bunları bir sorun olarak görmüyor ve aksine ihtiyacım olduğu durumda bu sorunları aşabileceğime inanıyorum. Şu anda pskiolog uğraşacağım en son kişi olur sanırım, herhangi bir şekilde bir gelirim yok ve çok tutarlı bir insanımdır. Para verip kısa bir süre için çok bilgili bir insanla konuşup kendimi iyi hissedeceğimi de sanmıyorum pek. Yanlış anlamayın lütfen, mesleğe çok saygım var fakat belli bir gelir seviyesi üzerindeki insanlar için olan bir hizmet olarak görüyorum bu mesleği. Karantina döneminde toplum içerisinde bulunmadığım için birçok sorunum geçti zaten, pek bir gereksiz şu anki durumunda.
 
Konu içerisinde hem güvenlik hem anonimlik hem de gizlilik alanına da girdiğinizi tahmin ediyorum; dediklerinizden yola çıkarak buna varmıştım fakat yanlış anlamışım demekki, kusura bakmayın.

Tabii ki, bilgisyar kullanan herkesin herhangi bir şeye şüphe ile bakması gerektiğini düşünüyorum ben de. Ya çok normal bir şey ya da hepimiz paranoyak olmak zorunda kaldığımız için normal geliyor artık. :D

Ben daha üniversiteye haliyle herhangi bir bilgsiyar bölümüne girmedim, bildiğim her şeyi internetten öğrendim. Siz daha iyi bilirsiniz tabii fakat Reddit de kullanmanız gerekir gibi görünüyor bana. Yeni teknolojileri takip etmek ve yazılımlar hakkında bilgi edinmek/yardım almak için çok güzel bir platform. Twitter de bu şekilde kullanılabilir tabii ki ama bir tık daha sığ buluyorum twitteri, tabii siz daha iyi bilirsiniz.

Tor ağının pek de güvenli olmadığını çokça kez duydum, doğru bilgi midir emin değilim. Pek araştırmadım bu konuda o yüzden kesin bir şey diyemeyeceğim fakat birçok insandan duyduduğum için var olduğunu varsayabilirim diye düşünüyorum.

Eğer yaparsanız genel olarak işinizi daha kolay hale getiyior fakat sizin tercihiniz tabii ki.


Psikolog konusunda beni ikna etmeye çalıştığınız için teşekkür ederim fakat eskiden sorun olarak gördüğüm şeyleri kabullenip "ben buyum işte" diyeli çok oldu. Artık bunları bir sorun olarak görmüyor ve aksine ihtiyacım olduğu durumda bu sorunları aşabileceğime inanıyorum. Şu anda pskiolog uğraşacağım en son kişi olur sanırım, herhangi bir şekilde bir gelirim yok ve çok tutarlı bir insanımdır. Para verip kısa bir süre için çok bilgili bir insanla konuşup kendimi iyi hissedeceğimi de sanmıyorum pek. Yanlış anlamayın lütfen, mesleğe çok saygım var fakat belli bir gelir seviyesi üzerindeki insanlar için olan bir hizmet olarak görüyorum bu mesleği. Karantina döneminde toplum içerisinde bulunmadığım için birçok sorunum geçti zaten, pek bir gereksiz şu anki durumunda.
Aslında konu içerisinde yanlış aktarmış da olabilirim çünkü anonimlik ve gizlilik arasında gidip geldiğim bir dönemdeyim. Tam anlamıyla neye karar vermem gerektiğini bulamadım ama önceliğim gizlilikten yana.

İnternet üzerinden öğrenmen güzel bir şey ama internet ortamında doğru bilgiyi nasıl bulacağınıda öğrenmen gerekiyor. Ben eskiden internetten öğrendiğim bilgilere çok güvenirdim ama doğru olmadığını sonradan anladım ve doğru bilgi nasıl öğrenilir onu öğrendim. Reddit forumunu üye olmadan kullandığım oluyor ama ingilizce seviyem B2 düzeylerinde olduğu için kayıt olup etkileşimde bulunmadım.

Tor ağında zararlı virüsler döndüğü oluyormuş ama kullanmasını bildikten sonra herhangi bir zararıolacağını düşünmüyorum.

Psikolog konusunda seni ikna etmeye çalışmadım. Sadece psikologlar hakkında yaşamış olduğun sorunu tekrar yaşayıp sana yardımı dokunmayacağını düşündüğün için sana bu yanlış bakış açını değiştirmek için çalıştım.

Madem psikologlara saygın var, o zaman sende onlar tarafından tedavi olabileceğin fikrini benimse.

Psikologların ücretleri hayli yüksek olabiliyor ama psikolojik sorunları da fiziksel olarak hasta olduğumuzda doktora gittiğimiz gibi görmeliyiz. Tabii ki ücretlerini karşılayamayacak durumdaysanız da alternatif yöntemlere, devlet hastanelerine de bakabilirsiniz ve doğru doktoru bulmak gerektiğini düşünüyorum.
 
Arkadaslar zaten uzunca yazmislar, kendi dusuncemi soyleyecegim. Hepsini okumadim.

Ana sistem yerine daha cok sanal makinede kullanilmasi gerektigini dusunuyorum.
Veya USB uzerinde Live modu varsa o sekilde kullanilmasi gerektigini.
 
Arkadaşlar zaten uzunca yazmislar, kendi dusuncemi soyleyecegim. Hepsini okumadim.

Ana sistem yerine daha cok sanal makinede kullanilmasi gerektigini dusunuyorum.
Veya USB uzerinde Live modu varsa o sekilde kullanilmasi gerektigini.

Qubes OS zaten ana sistem olsa da tamamen sanal makineları kullanan bir Linux dağıtımı. O yüzden sanal makineya kurmak bence benim için gereksiz olacaktır. Hem güvenlik açısından da eksiklikleri olabilir.

Qubes OS'u Live olarak kullanmak pek performans açısından iyi olmayabilir. Onun yerine Tails vb. Live olarak kullanılabilir diye düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı