R5 2600X işlemciye overclock yapılmıyor

Not: Anlamadığım nokta R5 2600X'in stok voltajı 1.4v ve üstü. Biz nasıl frekansı sabitleyip artırarak daha düşük voltajda çalıştırabiliriz ki?

Önce şurayı cevaplayayım, o v sana gelebilecek en kötü silikon kalitesi referans alınarak ayarlanır, o yüzden UV veya OC gibi işlemler her zaman v+ gerektirmez, hatta UV’de zaten v- yaparız.

Yok hocam hiçbir şekilde 4.25'nin üstüne çıkamıyorum. Çıksam dahi 1.45'in üstünü zorlamak istemedim. En iyisi 4.25 sabitlemek gibi. En azından ben başaramadım.

Sizce hocam?@RPM @Samotne Ciasteczka

Şimdi sorularımı cevaplayabilirsin:

Soğutucun nedir, bundan daha düşük yapabildiğin en yüksek OC 4.25 mi? Eğer öyleyse bir v patlaması yaşanıyor gibi. Ana kartın llc ayarıyla oynamadığını var sayıyorum ayrıca.

@Gerek hocam Arctic Duo Freezer 34 kullanıyorum. Yaptığım işlemleri söylemem gerekirse BIOS'tan hiçbir şekilde OC yapmayı başaramadım. Yaptıklarım sadece PBO ve CPB kapattıp, çarpanları 42.00 yapıp voltaj vermekti. Yaptığım andan itibarıyla her Boot'ta BIOS açıldı ve M.2 SSD'imi görmedi.

Ardından bundan daralıp Ryzen Master programı ile 4.2'e sabitledim ve BIOS'tan CPB kapattım. Şimdi değerler 1.4v civarında. Fazladan yapabilirsek yapma taraftarıyım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

@Gerek hocam Arctic Duo Freezer 34 kullanıyorum. Yaptığım işlemleri söylemem gerekirse BIOS'tan hiçbir şekilde OC yapmayı başaramadım. Yaptıklarım sadece PBO ve CPB kapattıp, çarpanları 42.00 yapıp voltaj vermekti. Yaptığım andan itibarıyla her Boot'ta BIOS açıldı ve M.2 SSD'imi görmedi.

Ardından bundan daralıp Ryzen Master programı ile 4.2'e sabitledim ve BIOS'tan CPB kapattım. Şimdi değerler 1.4v civarında. Fazladan yapabilirsek yapma taraftarıyım. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

İlk olarak HWiNFO (açılınca only sensors tikine tıklayın) ve AIDA64 indirebilirsiniz. Ha bir de Microsoft Store’dan Cinebench R23 indirirseniz güzel olur.

İlk olarak HWiNFO (açılınca only sensors tikine tıklayın) ve AIDA64 indirebilirsiniz. Ha bir de Microsoft Store’dan Cinebench R23 indirirseniz güzel olur.
Hepsini kurdum hocam.

Dosya Ekleri

• 1609758143584.png
    1609758143584.png
    115,9 KB · Görüntüleme: 29
Hepsini kurdum hocam.
HWINFO’yu açıp(sensor’e tıklayın) aşağı çekip boştaki sıcaklıkları yazabilir misiniz? Eğer düşükse 1.45 civarına kadar gidilir hatta 1.5 falan da gidilir ama orası sizin kararınız, bir zarar geleceğinden değilse bile içiniz rahat olması adına yani.

HWiNFO’yu açıp(sensor’e tıklayın) aşağı çekip boştaki sıcaklıkları yazabilir misiniz? Eğer düşükse 1.45 civarına kadar gidilir hatta 1.5 falan da gidilir ama orası sizin kararınızı, bir zarar geleceğinden değilse bile içiniz rahat olması adına yani.
Hocam bu arada az önce Cinebench R23'e girip testi başlat dediğim saniyede sistem kendini kapattı.

Sorunuza gelirsek eğer soğutucum soğutabilirse niye olmasın. Fazladan voltaj vermemin bir zararının soğutamazsam olabileceğini düşünüyorum bende.

Boşta 35-40 derece arasında seyrediyor işlemcim. Oyunlarda ise bu değer 60'lara kadar çıkabiliyor tabii ama genel ortalama olarak 55 diyebilirim oyunlarda. (Stok değerleri baz olarak söylendi.)

Hocam bu arada az önce Cinebench R23'e girip testi başlat dediğim saniyede sistem kendini kapattı.

Sorunuza gelirsek eğer soğutucum soğutabilirse niye olmasın. Fazladan voltaj vermemin bir zararının soğutamazsam olabileceğini düşünüyorum bende.

Boşta 35-40 derece arasında seyrediyor işlemcim. Oyunlarda ise bu değer 60'lara kadar çıkabiliyor tabii ama genel ortalama olarak 55 diyebilirim oyunlarda. (Stok değerleri baz olarak söylendi.)
Tamam anladım, şimdi ilk iş, anladığım kadarıyla Bios’da bir sıkıntı var bunun birden fazla sebebi olabilir, direk hata vermesi saçma geldi, eğer elinizde varsa boş bir zamanınızda güncel Bios sürümünü yükleyin.

Şimdi yapamazsanız, Ryzen Master’a girin, 4.1’den başlamamız uygun olacaktır, 4.1 GHz 1.25 veya 1.3 v deneyelim, kötü bir silikon olabilir. Ayarları kaydedip apply diyince, Aıda 64’e girip sadece “FPU” tikine tıklayın ve testi başlatın, bu sırada ekranın bir kenarına HWINFO açıp usage kısmından (usage de sensors kısmına dahil bu arada) tüm çekirdeklerin kullanımlarının 100% olması gerektiğine dikkat edin, yani kullanımların düşmemesi gerekiyor, test başladıktan sonra hepsi 100% olmalı. Kısa sürsün diye 1-2 dk test yapman yeterli. Eğer kullanımlar düşerse testi durdur. Düşmezse frekans arttırıcaz.

@Gerek en güncel BIOS'u kullanmama rağmen böyle hatalar almam çok garip. Büyük olasılıkla berbat bir silikon kalitesine sahip bir işlemcim var.

Bu arada 4.1Ghz 1.3V denediğimde Aida64 testine "System Failiure" gibi bir hata verdi. Ardından başlat dedikten sonra yine sistem kapandı.

Cidden delirmek üzereyim.

@Gerek en güncel BIOS'u kullanmama rağmen böyle hatalar almam çok garip. Büyük olasılıkla berbat bir silikon kalitesine sahip bir işlemcim var.

Bu arada 4.1GHz 1.3v denediğimde AIDA64 testine "System failiure" gibi bir hata verdi. Ardından başlat dedikten sonra yine sistem kapandı.

Cidden delirmek üzereyim.

Hmm, işlemciden oluşan bir hata/glitch tarzı bir şey olabilir, başka bir sebebi de olabilir gerçi. İsterseniz şöyle yapalım, siz BIOS’unuzu tekrardan yükleyin (aynı sürümü tekrar yükleyin) ve bu sefer Ryzen Master’a hiç elleşmeden yapmaya çalışalım, bazen BIOS’u bozabiliyor çünkü. Burada yaşanan şeyi ise çözmüş değilim açıkçası. Silikonunuz kötü bile olsa o kadar olacağını düşünmüyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı