R5 3500X 6600XT ile darboğaz yapıyor

DELUXE0

Hectopat
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
89
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese selam, merak ettiğim bir konu var bilgisayarım R5 3500X ve RX 6600XT. Ama işlemci darboğaz yapıyor okey ama drop da oluyor. YouTube'dan izlediğim RTX 3070 ve 3080'de bu işlemci drop yapmıyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
YouTube'dan izlediğim RTX 3070 ve 3080'de bu işlemci drop yapmıyor.

Çözünürlük farkından dolayıdır.

3600 bile ara ara darboğaz yapabiliyor. OC veya PBO ayarı yapman gerek ama onun için de termal çözüm, anakart, PSU ve işlemci silikonunun hatrı sayılır şekilde iyi olması lazım.
 
3500X'de SMT yok ve 6/6 bir işlemci. Kullanım kaynaklı drop olabilir mi? Eğer işlemcinin herhangi bir çekirdeği %100'e vurmadan drop oluyorsa HDD/SSD kaynaklı da olabilir.
Sayılı & optimizasyonu tuhaf birkaç oyunda kullanıma bağlı performans kayıpları oldukça doğal karşılanabilir gibi ancak kullanıma bağlı düşüş yani bilemiyorum.. Elimdeki eski 5 senelik i5-7500 ile şu ana kadar sayısız oyun testi yapmışımdır, kullanıma bağlı 'takılma' şeklindeki droplara sadece Detroit Become Human'nın FPS kilidini kaldırdıktan sonra değerler 70-80 FPS arasında dolanırken bu 'drop' olayını GPU kullanımı tuhaf bir şekilde %99'lardayken gözlemleyebilmiştim, onda da yine toplam CPU kullanımı bıraktım %100'ü %90'a bile adam akıllı ulaşmazken alt çekirdeklerden ikisi sık sık %91-96 şeklinde vurup vurup düşüyordu, sanırım tekli çekirdek gücü 60FPS+ akıcı bir deneyim için yeterli gelmiyordu orada.

Yine benzer durumu Watch Dogs Legion'da da görmüştüm fakat bu sefer bir kere bile takılmayla karşılaşmamama rağmen genel CPU kullanımı ortalama %90'dan aşağı ve alt çekirdeklerin ikisinde yine tıkanma vardı fakat Detroit Become Human'nın aksine GPU kullanımının özellikle şehir içinde gezerken hatrı sayılır bir şekilde düşük seyrettiğini de söyleyebilirim. (1060 6GB ile bile yaklaşık %25-30 arası GPU kullanımı düşüşü - çoklu çekirdek mi zayıf kaldı o testte tekli mi onu da daha net anlamış değilim, i7-8700 ile full GPU kullanımı elde edebildim).

Öte yandan CPU'yu sürekli %100 oranda çalıştıran AC Origins/Odyssey & BF2042 gibi yapımlarda ise rahatsız edici düzeyde düşük %1 Low FPS değerleri ve CPU çekirdek sayısı darboğazına bağlı düşük ekran kartı kullanım ve performansından başka takılma gibi bir durumla da karşılaşmadığımı kişisel deneyimlerimle belirtmek isterim.

Uzun lafın kısası her CPU'ya yük bindiren oyun işlemcinin farklı çalışmasına neden olabildiği gibi kimisi sadece tekli veya çoklu çekirdeğe bakarken kimisi de hem tekli hem de çoklu çekirdeğe birden abanıyor, GPU ve CPU yansıyan kullanımlarda da bir o kadar dalgalanmalar çeşitlilik gösterebiliyor.

Bu 3500X"teki olayı i5-8600/(K) serileri için de benzer şekilde değerlendirmek mümkün bence, HT olmamasına rağmen en azından tekli çekirdekte birçok single tarzdaki grafikleri güçlü oyunu da taşıyabilmesi lazım. En azından 4 çekirdekli HT'siz işlemcilere göre barındırdıkları ekstra 2 fiziksel çekirdek performansı dibe çekmemeli, çekmemesi de gerekiyor zaten. Bir de özellikle bu 'drop' terimi o kadar çok farklı tanımlanıyor ki bu forumda, kimisi ani takılma(lar) şeklinde tarif ediyor kimisi de işlemci ağırlıklı senaryolarda geçici GPU kullanım düşüşlerine bağlı oransal ölçütte FPS kayıpları (bildiğimiz asıl CPU darboğazı) olarak tanımlıyor. Şimdi dediği olay sürekli belirli aralıklarla birbirini takip eden takılmalar şeklindeyse işlemciden öte öncelikle takılı olan diskleri gözden geçirip elemek lazım bence. Daha sonrasında oynanılan oyuna ve konfigürasyona bağlı olarak farklı yorumlarda bulunulabilir diye düşünüyorum 👍🏻
 
@Jonathan North 3500X ile bu olayı çok duyduğumdan bazen acaba diyorum. Intel ile AMD'nin durumları biraz farklı olabiliyor, AMD tarafında 4/4, 6/6 işlemciler sayılı malum. Belki de hiç işlemciyle alakalı değildir.

Ben 3300X'e ağır yük verdiğimde bile 6600 XT ile drop olmamıştı örneğin;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Herkese selam, merak ettiğim bir konu var bilgisayarım R5 3500X ve RX 6600XT. Ama işlemci darboğaz yapıyor okey ama drop da oluyor. YouTube'dan izlediğim RTX 3070 ve 3080'de bu işlemci drop yapmıyor.

Bende de aynı işlemci aynı kart var Warzone gibi oyunlarda drop oluyor fakat çoğu oyunda olduğu söylenemez buna rağmen tam seviyede besliyor mu kartı tabii ki hayır.
Gidip monitörü satıp 2K monitör alayım sorunum çözülür deme ben denedim olmuyor :D
6/6 işlemci olduğu için sıkıntı çıkarıyor. İşlemcimi satılığa koydum satılınca 3600 ya da 3700X alacağım ya da anakartla beraber satılırsa i5 11400F döneceğim benim çözümlerim bunlar.
 
@sabo1993 , sorun emin olmamakla beraber 3500X ile alakalı olabilir bence, 6/6 yapısı evet Warzone için 6600XT ile beraber 1080p'de büyük bir engel fakat bu kartı en basitinden i5-9600KF ile kullansaydın sadece yerine göre biraz düşük GPU kullanımıyla beraber dropsuz bir oyun deneyimi yaşayabileceğin kesindi. Elinde hazır anakart varken Ryzen 5600X'e falan bakabilirsin o vakit veya daha uyguna bulabilirsen 3700X de olabilir elbette 👍🏻 Açıkçası @kino da dediği gibi ben de artık 3500(X) ile sık drop sorunu görmeye başladığımdan dolayı artık biraz şüpheli yaklaşmaya başladım bu işlemciye, umarım kronik sorunlu bir seri değildir..
 
@sabo1993, sorun emin olmamakla beraber 3500X ile alakalı olabilir bence, 6/6 yapısı evet Warzone için 6600XT ile beraber 1080P'de büyük bir engel fakat bu kartı en basitinden i5-9600KF ile kullansaydın sadece yerine göre biraz düşük GPU kullanımıyle beraber dropsuz bir oyun deneyimi yaşayabileceğin kesindi. Elinde hazır anakart varken Ryzen 5600X'e falan bakabilirsin o vakit veya daha uyguna bulabilirsen 3700X de olabilir elbette 👍🏻 açıkçası @kino da dediği gibi ben de artık 3500X ile sık drop sorunu görmeye başladığımdan dolayı artık biraz şüpheli yaklaşmaya başladım bu işlemciye, umarım kronik sorunlu bir seri değildir.

İşlemcinin 6/6 olmasıyla alakalı kesinlikle bundan önce sırasıyla 2060 ve 1660 Super'le kullanıyordum her ikisinde de mükemmel ikili olmuştu ama işin içine daha iyi kart girince tabiri caizse zortladı. Elimde çift anakart var anakartlada satılırsa gene AMD 3700X falan alabilirimde işte işlemci anakart satmakta biraz zor. Aslında uygunda veriyorum işlemci fiyatına anakart işlemci stok olmayan soğutucu alan çıkmıyor :D
 
İşlemcinin 6/6 olmasıyla alakalı kesinlikle bundan önce sırasıyla 2060 ve 1660 Super'le kullanıyordum her ikisinde de mükemmel ikili olmuştu ama işin içine daha iyi kart girince tabiri caizse zortladı. Elimde çift anakart var anakartlada satılırsa gene AMD 3700X falan alabilirimde işte işlemci anakart satmakta biraz zor. Aslında uygunda veriyorum işlemci fiyatına anakart işlemci stok olmayan soğutucu alan çıkmıyor :D
Sorun 6/6'dan ziyade 3500X ile alakalı olabilir çünkü güçlü tekli çekirdeğe sahip bir işlemci her ne kadar CPU odaklı durumlar söz konusu olsa bile çekirdek sayısının yetersiz kaldığı durumlarda takılma vs yapmaz, zamanında kısa süreliğine de olsa Battlefield V & Battlefield 1'de 6/6 i5-9600KF ile 2070 Super de kullandım ama oyunların ikisi de 1440p monitörde vahşi bir şekilde yağ gibi akıyordu hatta 1080p'ye alınca da çok bir şey değişmemişti bende GPU kullanımı biraz düşse de sorunsuz çalışıyordu yine bu oyunlar. BF serileri en az Warzone kadar da işlemciye sert yük bindirir o yüzden örneklemede bulundum ancak SMT/HT desteği bence 1080p'de olmazsa olmazlardan, en azından 8 fiziksel çekirdeğe kadar güçlü kartlarla şart bence.

Hali hazırda anakartın varken değiştirmeye gerek yok, en azından giriş seviye bir B450 de olsa 5600X/3700X gibi işlemciler canavar gibi olur o kartla 👍🏻
 

Geri
Yukarı