R5 3600 4.4 GHz hızlarına nasıl çıkarılabilir?

394919

Kilopat
Makaleler
1
Arkadaşlar Ryzen Master üzerinden mi yapmam daha doğru olur anakarttan mı? Bir de bilen arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim. Soğtuam anlamında sorunum yok SE 214 XT var. Kasa da havadar.
Özellikler.
-Ryzen 5 3600.
-B450M-H
-2x8 3600 MHz Corsair RAM.
-Corsair 550W PSU.

Son düzenleyen: Moderatör:
Load-Line Calibration ayarlarınızı "High" ayarına çekmeniz stabiliteyi önemli ölçüde arttıracaktır.
Konu sahibinin anakartinda LLC yok. LLC ayari cogu giris seviye anakartta olmaz. B450M-S2H modelinde de yok ornegin. Ek olarak LLC'yi pek kurcalamasini onermem bu denli giris seviyesi bir kullanicinin.

@HABO PBO OC stabilitesi icin CoreCycler kullanabilirsin.

@394919 Anakart uzerinden de yapabilirsin, secim sana kalmis. Ryzen Master uzerinden yapan bazi kullanicilar problem yasayabiliyormus ama sen su ana kadar yaptigin ayarlarla sorun yasamadiysan sikinti olacagini sanmiyorum.

Overclock yapmak uğraştırır. İlk önce buna göre yapıp yapmamaya karar vermen gerek.

Her R5-3600 aynı voltajda aynı değerlere çıkamaz. Silikon kalitenize bağlı yani şansınıza bağlı biraz.

4.4GHz gibi boost frekansının sadece +200mhz üzerine çıkmak gibi bir hedefiniz var ise muhtemelen 1.37V yetecektir, ama net birşey söylemem mümkün değil, önceki mesajlarımda da bahsettiğim gibi uğraşıp sizin işlemcinize uygun ayarları bulmanız gerek.
Uğraşmak istemiyorum diyorsanız pratik ve genel olarak frekansı boost frekansı olaran "4200MHz e kilitleyip voltajı 1.2V" sabitlemeniz sıcaklığını önemli ölçüde düşürecek bu sayede yüksek frekansta daha uzun süre kalabileceksiniz.
Load-Line Calibration ayarlarınızı "High" ayarına çekmeniz stabiliteyi önemli ölçüde arttıracaktır.
hocam load line calibration ayarını high yapıp 1.2v volt yapmanın bi anlamı kalmıyor çünkü anakart llc ile diyelim high ayarında ne kadar voltaj verdiğine bağlı eğer çok fazla veriyorsa sıkıntı sen 1.2 yle cpu nun çalıştığını düşünken aslında anakart ona 1.4 veriyor olabilir vdroop azaltmak için yapılabilir ama her anakartta llc aynı voltajı vermiyor onu hwinfodan ne kdar olduğuna bakıp yapın

Overclock yapmak uğraştırır. İlk önce buna göre yapıp yapmamaya karar vermen gerek.

Her R5-3600 aynı voltajda aynı değerlere çıkamaz. Silikon kalitenize bağlı yani şansınıza bağlı biraz.

4.4GHz gibi Boost frekansının sadece +200MHz üzerine çıkmak gibi bir hedefiniz var ise muhtemelen 1.37v yetecektir, ama net bir şey söylemem mümkün değil, önceki mesajlarımda da bahsettiğim gibi uğraşıp sizin işlemcinize uygun ayarları bulmanız gerek.
Uğraşmak istemiyorum diyorsanız pratik ve genel olarak frekansı Boost frekansı olaran "4200MHz'e kilitleyip voltajı 1.2v" sabitlemeniz sıcaklığını önemli ölçüde düşürecek bu sayede yüksek frekansta daha uzun süre kalabileceksiniz.
Load-line calibration ayarlarınızı "high" ayarına çekmeniz stabiliteyi önemli ölçüde arttıracaktır.

Hocam 1.2v ile 4200 yapmama rağmen yine bu hatayı aldım. @HABO @BerkayZ87

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (13).png
    Ekran Görüntüsü (13).png
    807 KB · Görüntüleme: 53
Hocam 1.2v ile 4200 yapmama rağmen yine bu hatayı aldım.

Yazdıklarım tam olarak ulaşıyor mu?

bkz:
Yapman gereken epey basit. Ryzen master gibi saçmalığı kullanmayıp bios üzerinden ayarlamayı yapacaksın. Ryzen master ile overclock yapamıyordum, biostan sorunsuz kaydediliyordu ayarlarım. Hatta tek çekirdekte 4750mhz gibi R5-3600 için ütopik değerlere bile çıkabilmiştim. Ryzen masterda stok ayarlar bile saçma çalışıyor. :D

Hocam 1.2v ile 4200 yapmama rağmen yine bu hatayı aldım.
4.2 1.2 ucuk bir ayar. 1.325V ve 4050 MHz yapip ilerle. Oncelikle 1.325V ile cikabilecegin maksimum frekansi bul. Diyelim o frekans 4200 MHz oldu. Daha sonrasinda 4200 MHz'yi sabit tutup voltaji dusurmeyi deneyeceksin ki her ikisinin de sweet spotunu bulmus olasin.

Yazdıklarım tam olarak ulaşıyor mu?

Bkz:

4.2 1.2 ucuk bir ayar. 1.325v ve 4050 MHz yapip ilerle. Oncelikle 1.325v ile cikabilecegin maksimum frekansi bul. Diyelim o frekans 4200 MHz oldu. Daha sonrasinda 4200 MHz'yi sabit tutup voltaji dusurmeyi deneyeceksin ki her ikisinin de sweet spotunu bulmus olasin.

Hocam buradan değiştirmem gerekenler nedir?

Dosya Ekleri

• 20230519_035159.jpg
    20230519_035159.jpg
    174,7 KB · Görüntüleme: 44
  • 20230519_035437.jpg
    20230519_035437.jpg
    87,2 KB · Görüntüleme: 51
2,5 yıl kadar 3600 kullandım, 1,375V @4.5GHz stabil değerler alıyordum ve bu şekilde kullandım 2,5 yıldır. Örnek olması açısından değerleri paylaştım, sizde birebir aynı voltajda aynı değerlere çıkamayabilir. Soğutma olarak Arctic 34 Freezer Duo kullanıyordum.
Hocam merak ettim stok hız ile yükselttiğiniz hız arasında ne kadar performans veya FPS kazandınız ? Mortar Max anakart ve 3070 ile kullanıyorumda. Bir süre daha işlemci değiştiremeyeceğim.

Hocam buradan değiştirmem gerekenler nedir?

Şuan elimde 5800x3D olduğu için o ayarları değiştiremiyorum maalesef. İşlemcimin çarpan kilidi kapalı. O yüzden fotoğraflı gösteremem fakat rehber iletiyorum altta orayı referans alıp bir önce ki mesajda ilettiğim değerleri girdiğinizde %90 ihtimalle stabil bir cpu elde edeceksiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam merak ettim stok hız ile yükselttiğiniz hız arasında ne kadar performans veya FPS kazandınız ? Mortar Max anakart ve 3070 ile kullanıyorumda. Bir süre daha işlemci değiştiremeyeceğim.

Hatırladığım kadarıyla çoklu çekirdekte 4200 puanlardan 4800puanlara kadar çıkmayı başardım.

Cpu-Z testi için geçerli bahsettiğim puanlar.

55w olan güç tüketimi 95 lere vuruyordu. Tam yükte 61 derece olan cpu 85-88 lere çıkıyordu.
FPS olarak Rainbow Six Siege benchmarkında 300 kare/sn ---> 340 kare/sn değerlere kadar çıkabilmiştim. (6900XT & 1440p). Hala darboğaz vardı tabi :D

Son düzenleme:
Şu an elimde 5800x3D olduğu için o ayarları değiştiremiyorum maalesef. İşlemcimin çarpan kilidi kapalı. O yüzden fotoğraflı gösteremem fakat rehber iletiyorum altta orayı referans alıp bir önce ki mesajda ilettiğim değerleri girdiğinizde %90 ihtimalle stabil bir CPU elde edeceksiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hatırladığım kadarıyla çoklu çekirdekte 4200 puanlardan 4800PUANlara kadar çıkmayı başardım.

CPU-Z testi için geçerli bahsettiğim puanlar.

55W olan güç tüketimi 95'lere vuruyordu. Tam yükte 61 derece olan CPU 85-88'lere çıkıyordu.
FPS olarak Tom Clancy's Rainbow Six: Siege benchmarkında 300 kare/sn 340 kare/sn değerlere kadar çıkabilmiştim. (6900XT & 1440p). Hala darboğaz vardı tabii :D

Hocam kusura bakmayın telden tekrardan şu an anakarttan girmem gereken v ve MHz'yi söyler misiniz lütfen kusura bakmayın.

Hocam kusura bakmayın telden tekrardan şu an anakarttan girmem gereken v ve MHz'yi söyler misiniz lütfen kusura bakmayın.
Voltaj: 1.2
Çarpan: 42

Değerlerini girmen yeterli.

Voltaj girerken TR dizilimi klavye kullanıyorsan "." yerine "ç" veya "ö" harfine basman gerekiyordu yanlış hatırlamıyorsam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı