R5 3600 Değişken Sıcaklık

Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600X | RX6700XT
Sistem;

• R5 3600 CPB açık, PBO kapalı
  • Arctic Freezer 34e-Sports Duo
  • Gigabyte B450M S2H
Sistem boşta dururken işlemcinin sıcaklığı 38 derece ve 48 derece arası sürekli gidip geliyor. Senaryo aynen şu şekilde, 48-45-43-42-40-39-38-48-45-43-42-40-39-38. Bu sıcaklık değişimi 7 saniye içinde sürekli tekrarlıyor. Bu sıcaklık değişimi, fan hızı ve işlemci kullanımı ve işlemci frekansından tamamen bağımsız. Yani fan hızım, işlemci kullanımım ve işlemci frekansım değişmemesine rağmen bu sıcaklık değişimi oluyor. Fan hızımı 50-55 derecelere kadar %27'de çalışacak şekilde ayarladım. Bunun sebebi nedir?

Garip olan durum her voltaj artımını ani sıcaklık olarak değerlendiriyor. Sanırım AMD geçmişte alev atan işlemcilerinin dersini almış olacak ki her voltaj artımını sıcaklık artımı olaral algılıyor ve soğutma sistemi buna göre çalışıyor.

Oysa ki arabada birden gaza köklediğinizde aniden 120 km hıza çıkamayacağınıza gçre sıcaklıkta bir anda 38 den 45 e çıkmaz.

Sorun edecek bir durum yok CPB açıkken bu durum böyle.

CPB açık olduğu için frekans yükseliyor, frekans yükseldikçe sıcaklık yükseliyor, sonrasında düşüyor.

Çok da saçma değil aslında.
Hocam bir yanlış anlaşılma var orda, işlemci frekansım 3,6-3,7 bandından hiç çıkmıyor. Bu aralıklarda olmasına rağmen sıcaklık sürekli yükselip azalıyor. Yani tamamen bağımsız.
Garip olan durum her voltaj artımını ani sıcaklık olarak değerlendiriyor. Sanırım AMD geçmişte alev atan işlemcilerinin dersini almış olacak ki her voltaj artımını sıcaklık artımı olaral algılıyor ve soğutma sistemi buna göre çalışıyor.

Oysa ki arabada birden gaza köklediğinizde aniden 120 km hıza çıkamayacağınıza gçre sıcaklıkta bir anda 38 den 45 e çıkmaz.

Sorun edecek bir durum yok CPB açıkken bu durum böyle.
Frekans ve işlemci kullanımını kontrol etmiştim, voltaj kontrol etmedim hiç. Birde voltaja bakayım değişiyor mu. Ben sistemde hiçbir şey yapmazken voltaj neden değişsin ki.

Sistem;

• R5 3600 CPB açık, PBO kapalı.
  • Arctic Freezer 34E-sports Duo.
  • Gigabyte B450M S2H.
Sistem boşta dururken işlemcinin sıcaklığı 38 derece ve 48 derece arası sürekli gidip geliyor. Senaryo aynen şu şekilde, 48-45-43-42-40-39-38-48-45-43-42-40-39-38. bu sıcaklık değişimi 7 saniye içinde sürekli tekrarlıyor. Bu sıcaklık değişimi, fan hızı ve işlemci kullanımı ve işlemci frekansından tamamen bağımsız. Yani fan hızım, işlemci kullanımım ve işlemci frekansım değişmemesine rağmen bu sıcaklık değişimi oluyor. Fan hızımı 50-55 derecelere kadar %27'de çalışacak şekilde ayarladım. Bunun sebebi nedir?

Bu durumu yaşamamak için Cbp'yi kapayarak kendiniz 4.2GHz'e sabitleyebilirsiniz işlemciyi.

Hocam bir yanlış anlaşılma var orada, işlemci frekansım 3, 6-3, 7 bandından hiç çıkmıyor. Bu aralıklarda olmasına rağmen sıcaklık sürekli yükselip azalıyor. Yani tamamen bağımsız.

Frekans ve işlemci kullanımını kontrol etmiştim, voltaj kontrol etmedim hiç. Bir de voltaja bakayım değişiyor mu? Ben sistemde hiçbir şey yapmazken voltaj neden değişsin ki.

CBP'nin çalışma mantığı bu o anki ihtiyaca göre voltaj değişir, voltaj değişimine göre de sıcaklık değişir.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı