R5 3600 için soğutmaya gerek var mı?

70-75 dereceler gayet normal denebilir. Ancak 80 dereceye kadar çıkması kötü, stok soğutucu olsa bile. Bu stok soğutucunun bir noktadan sonra yetersiz olduğunu gösteriyor. 80 derece oyunlar için iyi bir değer değil maalesef.
Dediğiniz gibi asıl sıkıntı 80 sonrası başlıyor.
 
Sizin böyle bir sistem toplamanız cidden şaşırttı 😲 Şom ağzımı açayım herhangi sürücü sorunu yaşadınız mı diye sorayım?
Yok hiç yaşamadım fakat ilk yükleme esnasında AMD grafik sürücüsü hata verdi ve yaygınmış. AMD Cleaner diye bir yazılımla sıfırlayıp temiz kurulum yapınca her şey çözüldü.
Kasanın hava akışı iyi denebilir işlemci sıcaklığı normal ama ekran kartı sıcaklığı yükte çok serin acaba fan hızı nedir?
Auto’daydı sanırım 800 civarı bir hızdaydı ama emin değilim bakarım yine fakat sıfır ses. Yani esinti sesi bile yok. Pulse bu işi iyi yapmış cidden.
75 dereceyi geçiyorsa bence daha iyi bir soğutucu gerek. Hatta bana göre 70 dereceler bile dikkatli ol anlamı taşır.
AMD için araştırdığıma göre normal gibi ama aklımda olsun yine de.
Dediğiniz gibi asıl sıkıntı 80 sonrası başlıyor.
80 üzeri belkinin belkisi bir iki kere anlık görüp inmiştir o kadar. Genelde altında hep.
 
800 RPM Pulse için stok değer sanırım cidden bu ekran kartının soğutması çok güzel hayırlı olsun.
Pulse iyimiş cidden. Teşekkürler, daha iyisi senin olur umarım:)
Gerek yok, güçlü fan alabilirsiniz bence. Mesela ben 4.25GHz'de stok ile kullanıyorum ve oyunlarda maksimum 70'i gördüm, ortalama ise 65 civarı.
Aynen fan aldım bir tane daha. Kasadaki bütün ısınan havayı atıyor. Bunun için ayar yapmaya gerek var mı yoksa benimki de mi şu an bu hızda:) CPB midir nedir o açıkmış zaten:)
 
CPB kapat bence, el ile OC yap. CPB'de iken 1.45V'a falan çıkıyor, sen 1.35V falan dene tabii yapabilirsen.
Fanlar için ise BIOS'da HWmonitor olacak, oradan fanlarını tek tek görebilirsiniz. İstersen son hızda çalıştırabilirsin.
 
Cbp açık, boşta 40, 45 derece, yükte 85 derece bence bu kadar abartmayalım derim, soğutucu almak gerekir. Ben olsam sıvı soğutma alırdım bu değerler beni bozar biraz. 85 derece azımsanacak derece değil. O vakit benim değerleri görseniz ne oluyor diyebilirsiniz. Prime 95 ile test ederse daha iyi olur. Benim işlemci AMD değil Intel i5-6600K ama, olsun Turbo ayar da 4.2 GHz'de yine düşük. Adana gibi bir yerdeyim benim soğutucu istisna ama olsun normal bir sıvı soğutma gerekir böyle işlemcilere.
 
20200720_221008.jpg

Hocam, hayirli olsun.
 
Şimdilik iyi zamanla anakart üzerindeki bileşenler stok soğutucu kaynaklı yüksek ısılardan deforme olacağından ısıyı düşürmek amaçlı soğutucu değişikliği yerinde olur. Uzun vade giriş-orta seviye stok soğutucu kullanmayı tavsiye etmem risklidir.
 

Geri
Yukarı