R5 3600 sıcaklık değerlerini düzeltmek

NecoTheGrim

Kilopat
Yer
İstanbul/Güngören
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar mühendisliği öğrencisi
Merhabalar. Bundan tam 1 sene önce bilgisayar topladım. Kardeşim genelde Valorant oynar ama birkaç aydır Valorant oynarken işlemcinin ısındığından şikayetçiydi.
Üniversite yüzünden anca tatile girebildim ve şimdi sorunu çözmeye çalışıyorum ve önemli bilgileri maddeler şeklinde sıralayacağım.

*Tek oyunculu oyunlarda Ultra'da işlemci sıcaklığı 60-80 derece arasındayken Valorant ve Need for Speed Heat'de 95 derece oluyordu. (heat'deki sorunu ASUS'un güç tasarrufu moduyla çözdüm)

*BIOS ayarlarını resetledim.

*Ryzen Master ayarlarını resetledim.

*Fabrika ayarları yüzünden Valorant'ta 100 FPS azalma var.

*Ram MHz'sini 2133'den 3200'e çıkaran profil aktif.

*Asus'un kendi overclock modu açık. Bunun sayesinde Valorant'ta eskisinden 100 FPS fazla alıyorum.

*Cbs açık.

*İşlemci stres testinde şu an 90 dereceye çıkıyor ve Max MHz 3950. (önceden 100 dereceyi geçiyordu hatta bundan önce NFS yüzünden 3 kere işlemci 100 derece olduğundan PC kendini kapattı. )

*Her ne kadar Ryzen Master ayarları default olsa da ASUS'un hazır overclock ayarları sayesinde uygulama kontrol modunu manuel gösteriyor.

*Stock fan kullanıyorum.

*Termal macun vs. yenilemedim.

*Sistem: ASUS TUF B450 Plus, ASUS TUF GTX 1650S, 16 GB (8x2) G.Skill Ripjaws V 3200 MHz DDR4 RAM, AMD Ryzen 5 3600, 700W bronz pcu (kasayla birlikte geliyor), Xigmatek cockpit mesh panel kasa, Samsung 970 EVO M.2 SSD.

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Hatta yetmezse gücü azaltmayı düşünüyorum belki işlemci daha kararlı hale gelir.

Son düzenleyen: Moderatör:
*Asus'un kendi overclock modu açık. Bunun sayesinde Valorant'ta eskisinden 100 FPS fazla alıyorum.

*Her ne kadar Ryzen Master ayarları default olsa da ASUS'un hazır overclock ayarları sayesinde uygulama kontrol modunu manuel gösteriyor.

*Stock fan kullanıyorum.

*Termal macun vs. yenilemedim.

O kadar madde sıralamışsın ama şu dördü sadece sorun ile alakalı çözüm belirtiyor.

ASUS'un BIOS'undaki optimizer ve performance enhancement ayarlarını kapat, termal macun yenile, eğer ısınma devam ederse CPB kapatıp öyle kullan ve daha sonra kaliteli bir soğutucu al.

O kadar madde sıralamışsın ama şu dördü sadece sorun ile alakalı çözüm belirtiyor.

ASUS'un BIOS'undaki optimizer ve performance enhancement ayarlarını kapat, termal macun yenile, eğer ısınma devam ederse CPB kapatıp öyle kullan ve daha sonra kaliteli bir soğutucu al.
Bilgisayarı Vatan'dan toplamıştım. Oraya götürsem macunu yeniletebilir miyim? Kendim yapmak isterdim ama el becerime güvenmiyorum. Mahalle bilgisayarcıları desen çaktırmadan parça çalmalarından korkuyorum hele bu dönemde yapmaları daha olası. Macunu düzeltene kadar BIOS'dan o dediğiniz ayarları yapıcam. Umarım fazla FPS düşüşü olmaz çünkü kardeşim o konuda çok takıntılı :/
Soğutucu desen bu devirde direkt alamam ama para biriktirebilirim.
Yardımınız için sağ olun @Sir Benjamin @erme

Bilgisayarı Vatan'dan toplamıştım. Oraya götürsem macunu yeniletebilir miyim? Kendim yapmak isterdim ama el becerime güvenmiyorum.

Evet, yaptırabilirsin.

Umarım fazla FPS düşüşü olmaz çünkü kardeşim o konuda çok takıntılı :/

Bunun için garanti veremem, paraya hemen kıyıp bir soğutucu alsan termal macunu da yenileyip en az bi' 6 ay daha başın ağrımaz.

@NecoTheGrim

Ne yaptın o kadar düştü? Kasanın yan panelini mi açtın? 🤔

@NecoTheGrim

Ne yaptın o kadar düştü? Kasanın yan panelini mi açtın? 🤔
Hayır abi. Dedim ya bütün ayarları resetleyip en baştan uygun ayarları yaptım diye. Ama şunu belirteyim, ilk resetlediğim sırada sistem değişen ayarları gösterdiğinde bilgisayarın tuhaf bir şekilde overclock yemiş olduğunu gördüm. Benim şu anki açtığım ise ASUS'un kendi hazır ayarları. Isı sorununu yaşadığımda ASUS'un ayarları dahi aktif değildi. Need for Speed oynadığım ilk zamanlar bu ısı sorunu başlamıştı. Araştırdığımda PC portu sıkıntılı olduğu için bu sorunu yaşayan çok kişi varmış. System.cfg dosyası yaratıp kendi işlemcimizin özelliklerine göre belli değerler giriyorduk. Kendi işlemcime göre system.cfg dosyası yapmıştım ve o dosyayı oyunun klasörüne atıp 5 derece düşürmüştüm ama o da 95 derece. Daha sonra uğraşamam diyip oyunu güç tasarrufu modunda 40-50 fps arası oynayıp bitirmiştim ve derece 50-60 arasıydı. Valorant gibi oyunlar da normal modda aynı ısı sorunuyla çalışmaya başlamıştı. Belki o cfg dosyası yüzündendir bilemiyorum. Şu an Valorant uzun oynanış sonunda max 82 derece görüyor.

@NecoTheGrim

Fazla sayılır hala Valorant için, dediğim gibi termal macun ve güzel bir soğutucu rahatlıkla terbiye eder 3600'ü.

@NecoTheGrim

Fazla sayılır hala Valorant için, dediğim gibi termal macun ve güzel bir soğutucu rahatlıkla terbiye eder 3600'ü.
@Sir Benjamin Peki abi. Haftalığımdan para biriktirecem mecbur. Yeterli parayı elde ettiğimde de ikisini aynı anda yaparım. Sağ ol.

Bu arada kardeşim oyunu ultrada 1080p oynuyor.
@Sir Benjamin @erme Özür dilerim ama konuyu hortlatıyorum. Isı sorunun üstesinden geldim. Boşta 50 derece üzeriyken şu an 35-45 arası. ASUS'un BIOS'u üzerinden AI tweaker sekmesinde CPU ratio seviyesini 39.5'den auto ayarına getirdim ve düzeldi. 39.5 olmasının sebebi ise hazır overclock ayarı. ASUS'un o hazır overclock ayarları duruyor, sadece CPU ratioyu değiştirdim ve Precision Boost Overdrive'ı açtım, CBP açık. 3 dakikalık stress testlerinde maksimum 85 dereceye ulaştı ve 4000 MHZ hıza ulaştım. İşlemci stabil olarak çalışıyor. Bunları yaparken bazı oyunlarda fps kaybı yaşadım çünkü işlemci kendini boostlamıyor. Örneğin Valorant üzerinden konuşalım. Oyun şu an 80-130 FPS arası. CPU ratio 39.5 iken minimum FPS değerleri 190-200 idi ama işlemci çok ısınıyordu. Şu an ise 50 derece. AI tweaker üzerinden CPU ratioyu autodan çıkarıp 39.5'den bir tık daha az yapsam? (örneğin 37-38.5 arası)
Eskisine yakın veya bir tık az FPS'lere ulaşıp ısınma sorununu halledebilir miyim?
Üstelik Precision Boost Overdrive'ı kapatıp core voltage'ı bir tık düşürsem belki yararlı olur, işlemci daha kararlı halde çalışıp frekansı yüksek olur.
(Bu arada FPS konusunda niye takıntısın diyorsanız sebebi kardeşim :/ Hem oyunları ultrada oynamayı seviyor hem de bir o kadar da yüksek fps istiyor.)
Bi de testler niye kısa diyorsanız 3 dk ve üzeri testlerde sıcaklığım hep sabit. Ve Aida64 kullanmadım. Ryzen Master'daki stres testini yaptım.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı