R9 290'lı sistem GTA 5 düşük FPS sorunu

Karulman

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar GTA 5 oynarken FPS bir anda düşüyor inanılmaz rahatsız ediyor bu da beni. Ekran kartı ve işlemciyi alalı 1 ay bile olmadı termal macunu yeni sürüldü işlemcinin. GTA 5 oynarken FPS 70-100 arası ama bir anda 20'ye düşüyor ve 1-2 saniye hatta bazen 5 saniye 20 lerde kalıp anca yükseliyor. Bu düşmelerin darboğazdan mı olduğunu merak ettim ve msı afterburner'dan grafik kartının ( yeşil ) RAM'in ( mavi ) ve işlemcinin ( kırmızı ) oyun sırasında yüzde kaç kullanıldığına baktım ve farkettim ki grafik kartım yüzde 70-80 de iken FPS de 70-80 lerde oluyor ama grafik kartı bi anda sebepsizce 20-30'a iniyor veFPS de 20'lere iniyor.

sdfsdfsd.jpg

fgdfgdfg.jpg

Yeşil, ekran kartı - Mavi, RAM - Kırmızı, işlemci - Sarı, FPS

Kasamın içini açtım ve ekran kartının anakarta bağlanan soketine baktım. Ekran kartının sol tarafı sokete tam girerken sağ tarafları nispeten daha az giriyordu. Sağ tarafı da en az sol taraf kadar içerı sokmak için denemediğim yol kalmadı. Ekran kartının vidalanan kısımlarını bükmeyi, anakartı ve ekran kartını kasadan söküp dışarda baglamayı bile denedim.

IMG_0692.JPG

Lütfen yardım edin günlerdir bu sorunla uğraşıyorum oyun zehir oldu bana.

Sistemim :
  • CPU : AMD FX(tm)-8320 Eight-Core Processor, 3800 MHz ( Overclock yaptım )
  • GPU : MSI R9 290
  • Anakart : MSI 760GM-P21/FX (MS-7641)
  • RAM : 8GB
  • Güç Kaynağı : Cooler Master 750Watt PSU +80
  • Hard Disk : 1TB

Not : Technopat youtube kanalında benim ekran kartımın alt modeli olan R9 280 de GTA 5 performans testi yani benchmark yaptı ve aldığı FPS 70-80'lerde.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Dakika 3'de başlıyor FPS testleri dakika 3'den izlemeye başlayın. Technopat'ın videodaki GTA 5 ayarlarını eksiksiz yaptım ve benim R9 290ımın aldığı FPS ıse 50-60'larda.

Lütfen yardım edin. Ekran kartı ve işlemciyi alalı 1 ay bile olmadı.

1) Çoklu hesap yasak.
2) Oyun orijinal mi? Hangi sürümü kullanıyorsunuz?
3) İşletim sisteminiz neden hala Windows 7?

1) Bilmiyordum yeniyim buralarda. Bu hesaba girmem ama mesajlarım silinmesin kalsın.
2) Evet orjinal steamden indirdim.
3) İşletim sisteminin windows 7 olmasıyla sorunumun alakası varmı ? varsa 8 e geçerim.

Arkadaşlar lütfen yardımcı olun ekran kartı r9 290 işlemci fx 8320 ama gta 5 ve dıger oyunlarda verdigi FPS pentium işlemcili PC'den farksız :( Ekran kartı ve işlemcide fabrika hatası mı var ? Ya da elimden statik elektirik mi bulaştı ekran kartına bi anlamadım gitti.

Windows 7 olması ile sorununuzun bir alakası yok muhtemelen.

Daha önceden oc yapılan işlemcilerin ara ara voltaj düşürdüğünü okumuştum.
Siz de aynı problemi yaşıyormuşunuz. Ayarları eski haline getirdikten sonra bile istenileni vermemesi ilginç.

Voltaz düşürme olaylarında anakartdan bir kaç şey yapılıyordu sanırım. Denk gelirsem tekrar atarım.

Ayrıca bildiğim kadarıyla, yeni ekran kartları statik elektiriğe o kadar da dayanıksız olmuyor.

Windows 7 olması ile sorununuzun bir alakası yok muhtemelen.

Daha önceden oc yapılan işlemcilerin ara ara voltaj düşürdüğünü okumuştum.
Siz de aynı problemi yaşıyormuşunuz. Ayarları eski haline getirdikten sonra bile istenileni vermemesi ilginç.

Voltaz düşürme olaylarında anakartdan bir kaç şey yapılıyordu sanırım. Denk gelirsem tekrar atarım.

Ayrıca bildiğim kadarıyla, yeni ekran kartları statik elektiriğe o kadar da dayanıksız olmuyor.

Ekran kartını servise götürmeyi düşünüyorum ama sorun çıksada kabul etmezler galiba. Çünkü kartın kasaya montelenen kısımlarını büktüm. Şuan düzelttim ama bükülme izleri duruyor. Format atmayı düşünüyorum en son çare olarak.

Format atma işi, eğer sorunun kaynağı bilgisayara bulaşan virüs değilse çok bir şey ifade etmez gibi.

Donanımcı Baba'da bu konu hakkında konu açın isterseniz. Oc işinden anlayan bir çok insan var. Derdinize derman olabilirler belki. :)

Ekliyeyim; bence problem anakartdan kaynaklı olabilir.

Arkadaşlar yeni hesap açtım diğer hesabım Türkçe kurallarına uyulmadığı için yetkileri kısıtlandı. Technopat ın bu kuralının çok saçma olduğunu düşünüyorum burada herkes Türkçeyi düzgün yazamaz bu o kişinin suçu değildir.
Niye? Sen Türk değil misin?

Sorununa gelince de kartın boşta ve yükte ısısını karşılaştır. Kasa içinde yeterli hava akımı yoksa sıcaklık FPS düşmesine bariz yol açacaktır.
Birde AMD FX 6000 serisi ve üstü işlemcilerde stok fan kullanmanı tavsiye etmem. Her ne kadar 8320 nin içinden bakır borulu fan çıkıyorsa da yetersiz geliyor bir süre sonra.

Niye? Sen Türk değil misin?

Sorununa gelince de kartın boşta ve yükte ısısını karşılaştır. Kasa içinde yeterli hava akımı yoksa sıcaklık FPS düşmesine bariz yol açacaktır.
Birde AMD FX 6000 serisi ve üstü işlemcilerde stok fan kullanmanı tavsiye etmem. Her ne kadar 8320 nin içinden bakır borulu fan çıkıyorsa da yetersiz geliyor bir süre sonra.

Kart boşta 40 derece oyun oynarken 60 a çıkıyor. 8320'nin borulu fanını takalı daha 1 ay olmadı ama ilerde stok fanı değiştiririm tavsiyen için teşekkür ederim. Türküm ama yinede türkçeyi istanbul ağızıyla yazıp konuşamayabilirim. Arada yazarken mutlaka hatalarım olabilir ama technopat en kücük hataya bile ceza vermemeli.

Anakartı yeni gördüm. Eski yonga setli. Muhtemelen ondan dolayıdır. Ayrıca anakartın özelliklerinde şöyle bir madde mevcut:

• Not1: Bazı tasarım kısıtlamalarından dolayı bu anakart Max 95W güç tüketimli AM3+ işlemcileri desteklemektedir. Detaylar için CPU uyumluluk listesine bakınız.

Şimdi şu videodaki gibi ayarları yapılandırarak oyun içinde CPU ve GPU kullanımlarına bak ve bize bildir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı