Radeon Software 17.7.2 WHQL Çıktı - Yeni Özellikler Geldi

AMD, yeni Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.7.2 WHQL imzalı sürücüsünü çıkarttı arkadaşlar. Sürücünün getirdiği yeni özellikler ve fix'lerin bazıları şöyle;

Radeon ReLive
  • Relive artık 100 Mbps kayıt yapabiliyor. (Önceden 50 Mbps idi.)
  • Kamera Şeffaflığı için yeni kontroller eklenmiş.
  • Bellek Kullanımı daha aza indirgemiş.
  • Gelişmiş Ses Kontrolleri : Mikrofon sesini kontrol edebileceğiz. (Ekstra birkaç şey de var ama çeviremedim. Linkten bakarsınız.)
Radeon Chill
  • Radeon Chill artık DirectX 12 ve Vulkan'lı oyunları da destekliyor.
  • Çoklu GPU'ları da destekliyor.
  • Radeon XConnect desteği de geldi.
  • Now supports Hybrid Graphics system configurations.
Radeon WattMan
  • Now supports memory underclocking. (Herhalde artık WattMan'dan belleğin çalışma hızını saat hızının altına düşürebileceğiz galiba. Anlayamadım.)
  • Güç durumunu kontrol edebileceğiz.
Frame Rate Target Control
  • Artık DirectX 12 oyunlarda ve Çoklu GPU sistemlerde de FPS'yi limitleyebileceğiz.
Radeon Software Vanguard Beta Program
Yeni özelliğimiz Enhanced Sync (Nvidia Adaptive Vsync benzeri)
  • VSYNC'e göre daha az gecikme ve daha az yırtılma sağlanıyor. Free Sync monitöre sahip olmayanlar için güzel bir çözüm şimdilik.

Game Responsiveness
  • DirectX 9'dan DirectX 11'e kadar destekli oyunlarda genel iyileştirmeler yapılmış bu sürücü ile.
Sürücüyü indirmek ve tüm özelliklere bakmak isteyenler buradan indirip okuya bilir.
Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.7.2 Release Notes

God Damnit. Birisi 17.7.2 vs 17.7.1 yapana kadar deliririm artık. Vega gelene kadar bekleyeceğiz sanırım.

(Resimlere bakıp kendimi avutuyorum)

God Damnit. Birisi 17.7.2 vs 17.7.1 yapana kadar deliririm artık. Vega gelene kadar bekleyeceğiz sanırım.

Eki Görüntüle 250668 Eki Görüntüle 250669
(Resimlere bakıp kendimi avutuyorum)
VEGA tırt. Sızan bilgilerde özellikle Guru3D'de yayınlanan 3DMartk testlerinde VEGA Oyun kartı GTX 1080 ile kapışıyor. Yer yer gerisinde yer yer önünde. Daha en güçlü VEGA kartı GTX 1080 ile eş değerde ise ve özellikle GTX 1080'nin 180 WATT'Lık TPD'sine karşılık RX VEGA'nın 375 Watt'larda olacağı söylendiğini de göz önüne alınca AMD GG. Arada 200 Watt'a yakın TDP değeri farkı var. RX VEGA'nın o TDP ile GTX 1060 fiyatına yani 1.500 TL dolaylarında satışa çıkması gerek ki satsın. Yoksa o kart o TDP değeri ile satmaz. Raja Koduri ne yapıyor anlamadım. CPU pazarına Ryzen ile döndü AMD. Radeon ise hayla VEGA'yı çıkartamadı. 3 gün kaldı tanıtıma ve satışa. Bakalım belkide çok büyük bir ters köşe geliyor olabilir. GTX 1080 ile aynı performansta ve aynı TPD'ye sahip fakat fiyat olarak GTX 1070 ile aynı fiyata çıkarsa kart tutar. Ama HBM 2 Bellekler pahalı. Tırsmıyor değilim. Belkide GDDR5X bellek kullanabilir AMD'de.

Daha dün GTX 1080 Ti vs RX Vega blind test yaptılar. Gördüğümüz skorlarda hangi Vega'nın kapıştırıldığını da bilmiyoruz, bu yüzden beklemek zorundayız. HBM2 pahalı diye ele alıp 1070'den pahalı bir şey beklemek saçma olur, Intel'in 12 çekirdekli işlemcileri 2000TL'den başlarken R5 1600 900 TL'den piyasaya sunuldu. Biz AMD'yi hem daha ucuz hem de sınıfına göre daha performanslı olduğu için seçiyoruz. 1080 1070 ile %5-10 performans farkı pek de umrumda olmayacak, 1070 ve 1080 fiyatları göz önünde bulundurulursa.

HBM bellek pahalı. En basitinden Nvidia 1080 de hatta 1080 ti da bile HBM bellek yok. Üretimi pahalı olduğu için kullanmadılar.

Şimdi Nvidia fiyat politikasına değineyim. Amd de şuana kadar vega ile sızan bilgiler ışığında.

RX Vega için sızan geçenlerdeki teste performans olarak GTX 1080 ile hemen hemen aynı. Fakat 1080 180 watt güç tüketirken vega nın 375 watt tüketmesi vega mimarisinin çöp olduğunu gösterir.

Bir ihtimal AMD belki de bu mining olayını göz önüne aldı. Belki de vega oyunlarda bu kadar güç tüketmez. En iyisi SIGGRAPH 2017 yi beklemek. 3 gün kaldı.

HBM bellek pahalı değil, normal GPU üretimine göre ekstra maaliyet gerektiriyor sadece. Fury ve 980 Ti karşılaştırmasında gördüğümüz gibi Fury 980 Ti'dan oldukça ucuzdu. Bu mantıkla düşünürsek 16 GB HBM2 olan 2000 dolardan piyasaya sunulur. 375W bahsettiğin sıvı soğutma modeli TDP'si, 300W TDP ise aktif soğutmalı. 1080'den sadece 100W, 1080 Ti TDP'si de 250W yani 50W-125W oynuyor toplamda. Bu kadar ince hesap yapmaya gerek olduğunu pek sanmıyorum, ekran kartı sistem açılır açılmaz 300W çekecekmiş gibi anlatıyorsunuz NVIDIA bizi kazıklıyor, Intel bizi kazıklıyor. AMD teknolojileri ve tüm imkanları bize sunarak yenilikler sunuyor. Açın gözlerinizi!

GTX 980 Ti'ın rakibi R9 Fury X idi. Fury X'de 4 GB bellek mevcuttu ki darboğaz oluyordu. Fiyat olarak ise çıkış fiyatı GTX 980 Ti ile aynı idi. AMD bir türlü mimarisini düzeltemiyor. Verimli bir mimari yok ortada.

Enerji tüketimine değinirsek eğer RX Vega XTX en hızlı VEGA kartı olacak TPD ise 375 Watt. Bu sıvı soğutmalı sürüm.
Bir de RX Vega XT var ki 285 Watt TPD olacağı söyleniyor ve XTX'e göre saat hızları daha düşük ve hava soğutmalı gelecek. Yani sıvı soğutmalı sürüm daha hızlı hava soğutmalıdan.

VEGA'ların 1080 Ti ile baş edemiyor. 1080 ile zor yarışıyor RX VEGA sızan teste. GTX 1080 ile 1080 Ti arasında %35 fark var. Üstelik AMD VEGA ile 1080 performansını 375 Watt ile verecekse eğer kartı 1060 fiyatına sunmalı ki imkansız.

Evet kartı sisteme takar takmaz 375 watt çekmeyecek ama bu kartlar ne kartı. Oyun kartı. Yani uzun vadede AMD zararlı çıkıyor. Nvidia diyor benim kartlarım pahalı ama rakibime göre çok daha verimli diyor. AMD'de benim kartlar verimsiz ama ucuz diyor. Şahsen AMD'nin bu kadar ucuz olmasının sebebi rakibine göre verimsiz kartlar üretmesi. Eğer AMD'de enerji verimliliğini Nvidia gibi yaparsa o fiyattan satışa çıkartmaz.

Nvidia bizi kazıklamıyor ama Intel evet kazıklıyor. Intel'de AMD yüzünden kazıkladı bizleri. Intel'e suç atmaya gerek yok şimdi. Ortada rekabet olmazsa her firma aynısını yapar. Intel'in yerinde ben de sen de olsa aynısını yapardık bence.

AMD yenilik sunuyor derkende bu konuya da değineceğim. Nvidia Gsync çıktı AMD Free Sync dedi. Nvidia adaptive sync çıktı AMD Enhanced Sync dedi. Yani bakıldığında AMD hep Nvidia'nın çıakrdığı teknolojileri görerek çıkarttı. Hayla bir Nvidia Ansel'in AMD'de bir karşılığı yok.

Ekran kartlarında Nvidia şuanda hem üst seviyede hem de enerji verimliliğinde baya önde. Zaten Steam verilerinde Nivida var.

VEGA'nın satması için 2 şansı var. RX VEGA'yı GTX 1080 ile kıyaslayalım. 2 kartta aynı TDP değeri ile çıkar aynı performansı verir fakat AMD ucuza çıkarırsa o kart satar. Ama bu 375 Watt TPD'lerin gerçek olduğunu düşünür isek. VEGA'nın maximum 1060 fiyatına çıkması gerekir.

Nvidia Volta'yı elinde tutuyor daha. AMD VEGA'yı tanıttığı anda Nvidia Voltayı duyuracak. AMD VEGA'yı unutun. Hayal kırıklığı oldu. Eğer çok büyük bir ters köşe yemez isek tabi.

İnternette gördüğün sızıntılara inanıp burada Vega'yı kışkışlaman mantıksız. Her gördüğüne inanmamalısın, söylentiler dolanır durur. Fury X'de darboğaz falan yoktu. GDDR5 ile HBM Memory teknolojisinin arasında dağlar kadar fark var, Fury X çıktığı zaman en yüksek oyun kartı 6 GB ile 980 Ti idi zaten. HBM 4 GB az, darboğaz yapıyor demek yanlış olur yani. Mimariden kastınız aradaki 50-100W oynayış ise zaten en baştan yanlış düşünüyorsunuz. Sadece 10xx serisinin rakibi yok diye AMD öldü sanmayın. 9xx serisinin de rakibi vardı, 7xx serisinin de vardı. AMD geride kalmadı, gerek 290X gerek 390X gerek Fury ile her nesile cevabını verdi. Sadece blower tipi Referans tasarımlar ısınıyor ve güç tüketiyor diye NVIDIA FE 100 ila 50W arası daha az güç tüketip ısınmıyor mu yani? Verilere bakarak yorumlaman da yanlış. Piyasada en çok desteklenen Sync türü hangisi monitör bakımından? AMD kesinlikle teknolojileri daha ucuz sunuyor bize. Gidin geçmiş karşılaştırmalara bakın, ne kadar performans farkı ile hangi fiyatlarda sunulmuş bize ekran kartları. Vega FE Quadro klasında çıktı diye gidip oyun testlerine daldırdı herkes, Raja RX Vega Gaming için olacak diye söylemesine rağmen.

Bu arada bas bas bağırıyoruz, Volta'nın rakibi Navi diye. Vega Pascal rakibi olacak. Şunu kafanıza sokun.

4 gün sonra sizi çok büyük hayal kırıklığı bekliyor. HEM bellekler GDDR5 ten daha verimli olmasina rağmen AMD daha fazla güç tüketiyor.

Bugüne kadar kartların tanıtılmasında 1 ay kala sızan sonuçlar hep doğru çıktı. Vega sonuçları da doğrudur emin olun. Erdi ozuag Vega konusuna çok iyi değindi bir zahmet açıp izle. Linki bırakıyorum.

Ben kartın darboğaz yaptığını demedim. Kart bellek darboğazına maruz kalıyordu. Aradaki farkı iyi anlayın.

Biz vega frontier edition üzerinden konuşmuyoruz şuanda. Rx vega gaming sızan sonuçlar üzerinden konuşuyoruz.

Sızan sonuçlarda, bilgilerde en güçlü oyuncu vega kartı, 375 watt güç tüketecek ve 1080 ayarında bir kart olacak. Satmaz. Arada 200 watt tdp farkı var. Ben amd nın toparlanmasını istiyorum. Üst seviyede rekabet gelsin yoksa Nvidia tekel olmaya devam eder ve istediği fiyattan pazara sürer ve yine peynir ekmek gibi satar.

Amd nin Rx vega ile hem performans olarak hem de enerji verimliliği olarak pascala rekabet etmeli. 1080 performansını maximum 200 watt ile karşılamalı. 200 üstüne çıkar ise ölü olur. Zaten kimse Vega yi satın almaz gibime geliyor. Alan aldı 1070 1080 leri. Zaten 2 aya kalmaz Nvidia bize Voltayi gosterir. Ardindan testler sızar. 1080 ti performansını 150 watt ile bize sunar ise AMD iyice biter eğer Navi ile karşılık veremez ise. Vega mimarisi AMD nin üst seviyeye bir göstergesi, Navi ise son çırpınışı. Navi ile üst seviyede pazar payı alamazsa biter AMD.

Al sana 2017 1. Çeyrek dahil ekran kartı pazar payı değerleri
AMD %27.5 Nvidia %72.5

Nvidia katlamış bildiğin.

900 serisine değinmişsin. Gtx 970 145 watt tı ve rakibi r9 390 275 watt tı haberin olsun. Nvidia enerji verimliliğini Maxwell ile sağladı, pascal ile uçurdu. Haberin olsun. Göz var. Ama sende yok galiba. 50 watt 100 watt az mı? Güldürmeyin.

Sana göre AMD baştan ölmüş. Bu yüzden uzun uzun cevap versem bile kalın kafana girmeyecek. 375W TDP diye diye almış başını gidiyorsun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…