Radyatörden Gelen Cızırtı Sesi Sorunu

Pompa konusunda bi sıkıntı olucağını sanmam. Bi adet sıvı deposu koyacağım sadece. Hortumuda şeffaf yapıp mavi renkte özel sıvıdan alacağım. Kasa içindede mavi led var. Haftaya herşey güzel olucak inşallah :)
 
Kapalı devre ürünlerde genelde mühendislik hesaplamaları ucu ucuna yapılır. Bundan dolayı da pompanın L/H yani 1 saatte gönderebileceği Litre kapasitesi normal pompalara göre daha düşüktür. Sıvı soğutma sisteminizde bulunan dalgıç pompa soğutma sıvısını ne kadar yavaş gönderirse soğutma işlemi de o kadar yavaş olacaktır.
Yapmak istediğiniz şey yapılan işlemin düzgün çalışması mı? Yoksa sadece çalışması mı? Sadece çalışması ise düşündüğünüzü uygulayabilirsiniz.

1. Soğutma sisteminizin teknik özelliklerine baktım ancak pompa özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşamadım.
2. Dalgıç pompanızın ortalama saatte 250L yani dakikada 4.1 L civarı pompaladığını düşünürsek. Sizde bu yolu araya eklemeler yaparak ve sıvı kapasitesini yükselterek uzatırsanız önceden CPU üzerine gelecek olan sıvı 15 derecede CPU bloğuna ulaşıyorsa bu kez bu derecede yükselecektir. Örnek: Bir vantilatörü alın 1 metre uzağına geçin vantilatörü 1 nci kademede çalıştırın. Bu serinleme size yeterli gelecektir, vantilatörden 2 metre uzağa gittiğiniz zaman 1 nci kademe devirde çalışması yeterli gelmeyecektir ve 2 nci kademe ye almanız gerekecektir. Yada bir diğer örnek : 30.000 lik bir kombi kullanmanız gereken geniş bir evde 20.000 lik kombi kullanırsanız iyi ısınamayacaksınızdır. Yada bir oda içinde klima içinde aynı örnekler geçerlidir. Yada bir arabaya bir radyatör bir fan daha eklediğinizi ancak arabanın devir daim motorunu güçlendirmediğinizi düşünün. Devir daim motoru yani pompa soğutmanın kalbidir.

Bunu kendinizde deneyebilirsiniz. Sıvı soğutma sisteminizin kablolarını çekin devre dışı bırakın. Bilgisayarınızı açın soğutma sisteminiz çalışmazken ısı değerlerinize bakın ne kadar çabuk yükselecektir görün. CPU nuzun soğumasını bekleyin sonra sıvı soğutma sisteminizdeki pompayı devreye sokun ama fanları çalıştırmayın. Öncekine göre fanlar çalışmadan dahi daha geç ısınacaktır.

3. Radyatör ve radyatör üzerindeki fanlarınız her ne kadar soğutma sisteminde önemli olsa da pompanızda önemlidir, devir daim yapan sıvının daha çabuk radyatör üzerine ulaşmasını ve soğuyarak tekrar çıkmasını sağlar. Pompanız düşük devirde çalışırken CPU üzerinden o anda geçen sıvı 30 dereceye ulaşıyorsa ve radyatöre geldiğinde 25 dereceye düşüyorsa pompanız güçlü olduğunda sıvının CPU üzerinden geçişi de radyatöre gelişi de hızlı olacağı için daha verimli olacaktır.
4. Ürünün kendi pompasını devre dışı çıkarıp, sağlıklı bir pompa ve diğer ekipmanlar ile ürün üzerinde değişiklikler yapabilirseniz en azından radyatör ve fanlara ücret ödememiş olursunuz.

Kısaca: İşi doğru yapmak var yada yapmış olmak için yapmak var.
 
@Hüseyin35% hocam yaşadığın sorunun bire bir aynısı bende de var. Belli bir frekansta ses çıkmıyor. Tıpkı dedigin gibi eski harddisklerdeki gibi bir cızırtı sesi var ve ben de eminim radyatörden geldiğine.
Deep cool maelstrom 240t. Cızırtı radyatörden geliyor eminim kulağımı dayadım. Bilgisayar açıldıktan 2 dk. Sonra başlıyor bu ses.

Tıpatıp su an ben de aynısını yaşıyorum :D ve ne yapacağım konusunda en ufak bir bilgim yok. Forumdan konu açıyorum ilgilenen de yok maalesef :(
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı