RAM fiyatları düşer mi?

Bellek üretimleri yapay zeka kartları öncelik verildiği için RAM fiyatları düşmez sahada yükselecek ekran kartlarında nasibini alacak zaten AMD bile fiyatları arttıracak büyük ihtimal yılbaşından sonra RAM ve ekran kartı varsa almayı düşündüğünüz bir an önce alın.
Ben bile ekran kartını değiştirmeyi düşünüyorum bir taraftan bir sonraki nesli bekleyeyim diyorum karışık durum.

Kısa vadede düşmez ama uzun vadede fiyatların eskisi kadar düşmese de üretim karşıladıkça daha düşük bi yerde dengeleneceğini düşünüyorum.

Şansıma ben sistemi dizdim bir kaç ay sonra fiyatlar patladı.

Aslında fiyat artışının olayı şu:

Son 4–5 yıldır yapay zeka zaten çok popülerdi bu son birkaç ayda ne oldu da RAM fiyatları fırladı diye düşünüyor olabilirsiniz açıklayayım. O dönemde AI için talep daha çok yüksek VRAM’li profesyonel ekran kartlarına gidiyordu. Yani büyük modeller doğrudan GPU’nun VRAM’inde çalıştığı için şirketlerin hedefi genelde H100 gibi 80–96 GB VRAM’e sahip devasa kartlardı. Bu yüzden tüketici tarafında sadece AI furyasından 4090, 5090 veya ikinci elde 3090 gibi yüksek VRAM’li modeller bundan kısmen etkileniyordu; daha düşük seviye kartların fiyatı pek oynanmıyordu.

Ama son aylarda işler kısmen değişti. Yeni teknolojiler ve optimizasyonlar sayesinde modeller artık tamamen VRAM’de durmak zorunda değil. Modelin çoğu RAM’de tutulup, ihtiyaç duyulan kısımlar VRAM’e anlık olarak aktarılabiliyor. Kısacası “modeli GPU’ya sığdırmak” zorunluluğu kısmen azaldı. Bu da bir anda RAM talebinin patlamasına yol açtı.

Dolayısıyla eskiden sadece ekran kartı tarafında yoğunlaşan yük şimdi sistem belleğine kaydı, RAM fiyatlarının son birkaç ayda uçmasının nedeni de tam olarak bu.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

• Zogo

Technopat Haberler

Geri
Yukarı