RAM 'lerin ikisi "dual" ikisi "single" kanal olarak gözüküyor

Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600X | RX6700XT
Bilgisayarımda 4 adet RAM var her biri 4er GB ve 1866MHz. 2 tanesi bire bir aynı RAM 'ler diğer ikisinin de markası G.Skill. Ancak birisi RipjawsX diğeri RipjawsZ. CPU-Z uygulamasından baktığımda ikisi dual ikisi single gözüküyor. Daha garibi single olarak gözüken RAM 'ler bire bir aynı olan RAM 'ler. Nasıl oluyor?

Yanlış biliyor olabilirim, bu konu hakkında fazla bilgim yok.

İlk bildiğim;
Bu değer fabrika çıkışı tarafından belleğin, belleğin tek veya çift olarak satıldığı ile ilgili, yani kit bellek alıyorsanız büyük ihtimal Dual yazması gerekli diye biliyorum.

İkinci bildiğim;
Bu değer Bellek çubuğunun üstündeki DRAM çiplerinin arkalı önlü takıldığı ile alakalı olabilir.

Eki Görüntüle 479130
İlk dediğinizi anladım. Orada "Ranks" yazdığını da şimdi farkettim zaten. Benim kit olduğuna emin olduğum RAM 'lerde single yazıyor. Diğer 2 RAM 'de yüksek ihtimal kit. Birisi kesin kit diğerini bilmiyorum, onlarda dual yazıyor :) Bir sonuca varamadım ben açıkçası :D

İkinci bildiğim doğru olabilir.

Bu şekilde bir resim buldum, herhalde ikinci teorimi destekliyor.
lec11-computer-architecture-by-hsienhsin-sean-lee-georgia-tech-memory-part3-10-638.jpg

İkinci bildiğim doğru olabilir.

Bu şekilde bir resim buldum, herhalde ikinci teorimi destekliyor.
Eki Görüntüle 479136
Hocam hemen her şeyi anladım. Yalnız benim kit RAM 'lerimin özelliklerinde de "dual channel" yazıyor. Bundan dolayı bir sonuca varamıyorum :)

Galiba hatayı ilk başta ben yaptım, sizi farklı bir konuya çektim, asıl meseleye gelecek olursak burada Dual yazıyor ise sıkıntısız bellekler çift kanal çalışıyor demek.
Eki Görüntüle 479154
Eki Görüntüle 479153
Hocam peki bu "ranks" ne demek oluyor "SPD" içindeki? Ben sonradan taktığım iki RAM 'i söktüm, baktım yine "single" yazıyor. Kit olan RAM 'lerin yerini söktüğüm RAM 'lerin yerine taktım, yine "single". Nasıl oluyor da diğer ikisi "ranks" kısmında "dual" gözüküyor da benim kendi kit RAM 'lerim "single" gözüküyor? Ayrıca sökünce baktım RAM 'lerin teki 2x4GB kit diğeri 4x4GB kit.

Yukarıda bunun cevabını verdiğimi düşünüyorum, Bellek çubuklarına takılan DRAM alakalı.
Yani benim o grafikten anladığım, benim belleklerim sonradan taktığım iki bellekten daha düşük performanslı mı? Performansa etkisi nedir. Şu an bir üzüldüm açıkçası benim o zamanlar almayı düşündüğüm markalardan biri Corsair biri G.Skill idi ve fiyat farkı yoktu. G.Skill almış olsaydım aynı fiyata daha performanslı bir bellek mi almış olacaktım...

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı