Ramazan Davulcusunu Şikayet Etmek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Makaleler
6
Yer
İstanbul
Bildiğim kadarıyla belirli bir saatten sonra gürültü yapmak yasak. Bunun gece 2'den önce olduğu aşikar. Buna rağmen bu davulculara neden izin veriliyor? Ya da neden ceza verilmiyor? Polise şikayet etsem sonuç alabilir miyim? Günümüzde insanları uyandırmak, rahatsız etmekten başka bir işe yaradığı yok. Peygamber zamanında olduğunu sanmıyorum zaten. İsteyen telefonuna alarmını kurar. İmsağa 2 saat varken milleti uyandırmanın anlamı ne? Bir de bayram sonuna doğru 5-6 kere para toplanması var. Çalan kişiyi görüyorum. Tanımadığım biri. Ama gel gör ki ay sonu gelenler ilkokuldan tanıdığım "serseri" diyebileceğim kişiler. Bir yerden davul bulup son gün siftah yapıyorlar. Osmanlı adeti diyecekseniz Osmanlı'nın tüm adetleri duruyor mu günümüzde? Böyle gereksiz, saçma bir şey niye duruyor peki?

Çözüm
Cidden yazık. Bazı şeyler kaybolduktan sonra kıymeti anlaşılır. Memleket olarak 3 ya da 5 tane geleneksel adetimiz var zaten, 2 gram uyku yüzünden ona da düşman olmuşuz.
Bu tarz gelenekleri köyünüzde bırakmalısınız. Şehir yaşamına uygun değil. Düğün, düğün konvoyu, kapıdan gelin alma ve davul terörü gibi geleneklerinizi gidin köyünüzde ya da kimseyi rahatsız edemeyeceğiniz alanlarda yapın. Ben empati yoksunu insanların rahatsız edici geleneklerine maruz kalmak zorunda değilim.
Özet olarak; Köyünüze gidin.
İşi, gücü, sınavı olan insanları uyandırmanın nesi gelenek? Top atılır anlarım. Hoştur, güzeldir. Ama niyeyse o yapılmayıp bu gereksiz, insanları rahatsız eden şeyin yapılması tamamen saçmalık. Bu arada madem çok seviyorsunuz lütfen bana adresinizi verin. Gelip bir güzel davul çalayım sokağınızda. Günümüzde gelenekten çıkıp para sömürmekten başka bir şey olmadığını idrak edemiyorsunuz herhalde. Adam bir kamyonun arkasına binmiş bam güm vurarak geçiyor. Bu mu gelenek?

İşi, gücü, sınavı olan insanları uyandırmanın nesi gelenek? Top atılır anlarım. Hoştur, güzeldir. Ama niyeyse o yapılmayıp bu gereksiz, insanları rahatsız eden şeyin yapılması tamamen saçmalık. Bu arada madem çok seviyorsunuz lütfen bana adresinizi verin. Gelip bir güzel davul çalayım sokağınızda. Günümüzde gelenekten çıkıp para sömürmekten başka bir şey olmadığını idrak edemiyorsunuz herhalde. Adam bir kamyonun arkasına binmiş bam güm vurarak geçiyor. Bu mu gelenek?
Şöyle açıklayım o zaman sana madem ateş düşmeyecek gibi. Senin gibi rahatsız olan 1 milyon kişiden birisin . Gece 4 de foruma girip ateş püskürtmen özellikle Teknoloji destekli forumda bir tepkiye ulaşmayacaktır . Anca Tabiri caizse "DIRDIR" ın ötesine geçmez. İyi geceler..

Gereksiz bir gelenek olduğu için kaybolduktan sonra birçok kişinin aramayacağından eminim. En azından ben aramayacağım.

Yılın diğer 11 ayında davulcularla mı uyanıyoruz ki ramazan'da ortaya çıkıp bahşiş uğruna kuru gürültü yapıyorlar?

Eskiden gelenek olduğu için değil, gerçekten insanları uyandırmak amaçlı çalarlarmış. Peki ya şimdi? Gelmeseler sahura kalkamayacak mıyız?

Bu ülkede sahura kalkmayan, müslüman olmayan insan yok mu? Gecenin bir vakti ne diye insanları rahatsız ediyorlar.

Ben de müslümanım. Kendi saatimi kurup sahura kalkıyorum. Davulculardan da kendimi bildim bileli nefret ederim.

Bizim maalesef buna benzer bir sürü saçma gelenek ve adetlerimiz mevcut.

Soruyorum size; Davul dini bir gereklilik mi? Değil. O zaman amaçsız bir şekilde insanları rahatsız etmenin anlamı nedir?

Bu konu kimseyi bir yere getirmez. Kim nereye çekerse konuyu o tarafa gidiyor zaten . Tarihte bir çok insan zulümle yaşayıp öldüler. Kemerlerini sıkı takarsan türbülans tan etkilenmezsin. Az sakin..
Bir yere gelmek istediğimizden yazmıyoruzki? Ben günümüzden bahsediyorum tarih dersine gerek şimdi. :) Kemer sıkma derken? davulun zulmüne katlanalım demek mi? Ayrıca ben çok sakinim. Gece yarısı çalınan gereksiz davulun nesini arayalım? Asıl aranması gereken, komşunun birbirine selam vermesi, insanların çıkar için birilerine yalakalık yapmaması gibi şeyler olur. Tam bir Emevi kültürü gösteriş şan şöhret merakı. İçi boşaltılmış Din.
Gereksiz bir gelenek olduğu için kaybolduktan sonra birçok kişinin aramayacağından eminim. En azından ben aramayacağım.

Yılın diğer 11 ayında davulcularla mı uyanıyoruz ki ramazan'da ortaya çıkıp bahşiş uğruna kuru gürültü yapıyorlar?

Eskiden gelenek olduğu için değil, gerçekten insanları uyandırmak amaçlı çalarlarmış. Peki ya şimdi? Gelmeseler sahura kalkamayacak mıyız?

Bu ülkede sahura kalkmayan, müslüman olmayan insan yok mu? Gecenin bir vakti ne diye insanları rahatsız ediyorlar.

Ben de müslümanım. Kendi saatimi kurup sahura kalkıyorum. Davulculardan da kendimi bildim bileli nefret ederim.

Bizim maalesef buna benzer bir sürü saçma gelenek ve adetlerimiz mevcut.

Soruyorum size; Davul dini bir gereklilik mi? Değil. O zaman amaçsız bir şekilde insanları rahatsız etmenin anlamı nedir?
Bunun bir şov amaçlı yapılması tiksindirici. Yoksa küçük bir kasabada bir tane adam çıkar dolaşır hafiften çalar maniler okur gider. Ona kimse karışmaz zaten. Yalnız ben Anadolu'da böyle bir gelenek olduğunu düşünmüyorum. Bu tamamen İstanbul'un, Topkapı Sarayı'nın bir kültürü gibi. Nefret ettiğimiz yok bundan ama bunu bir şova dönüştürmek hoş değil. Özellikle de büyük kentlerde.

Son düzenleme:
Geleneklerimize sahip çıkalım gençler. Bakın Rock'n Coke gitti Linkin Park, Motörhead, Korn, Muse gibi sağlam gruplar bir daha gelmez oldu buraya. Davulcuya sahip çıkın. 🙃
Yeniler yolda. :)
...
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

...
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

...

Son düzenleme:
3 kişi uyanacak diye 20 kişiyi rahatsız etmenin bir anlamı var mı? Çoğunluğu müslüman bir ülkedeyiz fakat müslüman olan var, olmayan var, müslüman olsa dahi oruç tutan var tutmayan/tutamayan var, bebeği olan var olmayan var, sabahın erken saatlerinde karga idrarını dahi yapmamışken kalkıp işe gidecek olan ve uykuya ihtiyacı olan, gündemden yorulmuş insanlar var. Üstelik kimseye iradesi dışında bir şeyi "gelenek" diye dayatamazsınız. Gelenek mi arıyorsunuz? önce dışarıda oruç tutmuyor diye başkasını linç eden zihniyetin önüne geçilsin, her şey on numara işliyor da bir davulumuz eksik değil mi?

Babam zabıta ben Konyadayım yani babamgil hem ceza kesiyorlar hemde davulunu alıp çöpe atıyorlar zaten çoğu dilenci eskiden mani söyleyen davulcuları bilirim bunlar pikapın kasasına çıkıp dan dan dan vuruyorlar bir işede yaramıyor [emoji16][emoji16]

O değil de davul ile uyanan veya uyanmak için davulcuyu bekleyen var mi :) Tek isleri davula vurup dolaşmak. Onu bile duzgun yapamayıp sokak atlayan davulcular vardı eski oturduğum semtte.

Olmazsa olmaz bir şey degil benim için. Hamile olan, sese karşı ekstra hassas olan yaşlı ve bebeklere, sabahin korunde ise gidip aksam eve gelen biri için her ne kadar gelenek olsa da çekici olduğunu sanmıyorum.

Bizim insanımız gelenek adı altında; işini adam akıllı yapmadığı halde ay sonu cebimizi boşaltmak için devam ettiriyor bu davul işini. Muhtarlık ve davulculara gelir kapısı olması dışında hiçbir amacı yok. İnsanlar uyanmış - uyanmamış umurlarında değil. Ki zaten şehir yaşantısında binalar o kadar büyük ve ses izolasyonu o kadar yüksek ki; kimi odalardan davulun d'sini bile duyamıyorsunuz.

Hepsini geçtim mega kentlerde 10 müslüman varsa 2 tane de gayrimüslim olduğunu unutmamak lazım. O 2 kişiyi uyandırma hakkına sahip değiliz. Eskiden mahalle - köy ortamında herkes hemen hemen aynı inanca sahip olduğu için büyük çoğunluk anlayışla karşılıyordu ancak mega yerleşimler bu olaya müsait değil.

Geleneklere sahip çıkmak istiyorsanız nereden geldiğinizi bileceksiniz. Biz şuan geldiğimiz yerin yazıtlarını bile okuyamıyoruz, haliyle geleneklerimizden uzaklaşmamız - yozlaşmamız kaçınılmaz. İstesek de istemesek de güncel dünya düzenine ayak uydurmaya - yozlaşmaya başlayacağız. Tek temennim güncel dünya düzeninde söz sahibi olabilecek kadar bilime - teknolojiye - ahlaka sahip bir toplum olabilmemiz. Bunu inançlı biri olarak söylüyorum; inanmıyor olsam davulcu ile papaz olurdum kesinlikle :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı