Raspberry Pi SSH Rehberi

log

Kilopat
Katılım
25 Haziran 2014
Mesajlar
1.733
Makaleler
5
Merhaba. Yaklaşık 1 yıl kadardır kullandığım Raspberry Pi B+ modeliyle oldukça uğraştım. Technopat Sosyal'de şu anda Raspberry Pi ile ilgili yeteri kadar bilgi bulamadım ve ben de gerek tecrübelerim ile gerek yabancı sitelerden okuduğum bilgilerle bir dizi rehber oluşturmaya karar verdim.
Bu rehberde Raspberry Pi komut satırına Windows üzerinden ulaşmayı anlatacağım.

Gerekenler: İnternete bağlı ve Raspbian yüklü bir Raspberry Pi, Raspberry Pi ile aynı ağda olan bir bilgisayar, klavye, Raspberry için bir ekran.

1- Eğer Raspbian'ı yeni kurduysanız ilk açılışta bir ekran gelecektir. Bu ekrana Raspi-Config deniyor. Karşınıza çıkan menüden SSH'i Enter tuşu ile seçerek daha sonraki açılan menüden "Enable" seçeneğini seçiyoruz.
Eğer Raspbian'ı daha önceden kurduysanız ve SSH'ı ilk kurulumda etkinleştirmediyseniz üzülmeyin. Komut satırını açın ve (Tırnak işaretleri olmadan) "sudo raspi-config" yazın. Aynı menüye yönlendirileceksiniz.

2-Raspberry Pi'da komut satırını açıp IP adresini öğrenmek amacıyla "sudo ifconfig" yazıyoruz. Karşınıza yine bir liste gelmesi lazım. Ethernet ile internete bağlandıysanız eth0, kablosuz alıcı ile bağlandıysanız wlan0 olarak gösterilen kısımda "inet adress" diye gösterilen kısım Raspberry Pi'ın lokal IP adresidir. Bu adresi not edin.

3- Raspberry Pi'ın SSH özelliğini ilk adımda aktifleştirdikten sonra bilgisayarımıza geçip SSH üzerinden Raspberry Pi ile iletişime geçmek için bir program bulmamız gerekiyor. PuTTY adlı program SSH için en popüler programlardan biridir. Kurulum gerektirmez; direk olarak çalıştırırsınız. Buradan programı indirebilirsiniz.

4- PuTTY adlı programı çalıştırın. Herhangi bir ayarı değiştirmenize gerek yok. Sol taraftaki menüden Session sekmesini seçin. 2. adımda not ettiğiniz IP adresini "Host Name (or IP adress)" yazan kutucuğa yazıyoruz. Port'un 22 olduğundan emin olun ve Open'a tıkladığınızda karşınıza bir kutucuk çıkacaktır. Evet diyip Raspberry Pi komut satırına ulaşabilirsiniz. Sizden login isteyecektir.
Raspberry Pi varsayılan kullanıcı adı: pi
Raspberry Pi varsayılan parola: raspberry

Linux ve Mac OS'da komut satırından bağlanılıyor. Henüz sadece Windows üzerinden bağlanmayı denedim.
 
Bayağı zaman geçti üzerinden ama gerçekten teşekkürler bende daha yeni başlıyorum.Raspberry 3 kullanıyorm daha aktarmak istediğin deneyimlerin varsa sıkılmadan dinlerim ya da önerebileceğin bir site
Şimdiden teşekkürler
 
Ben de uzun zamandır Sosyal'e girmiyordum. İngilizce biliyorsanız kaynak oldukça fazla. Instructables, How to Geek gibi sitelerden yardım alabilirsiniz. Parça satın alacağınız zaman parçanın bir aciliyeti yoksa Türkiye'den almanızı tavsiye etmiyorum. Çin üzerinden satış yapan Aliexpress veya Gearbest gibi sitelerdeki güvenilir satıcılardan alışveriş yapın çünkü Türkiye'deki ürünler biraz pahalı oluyor. Size tavsiyem debian ile aranızı iyi tutmanız yönünde olacaktır. Linux'a aşinalığınız varsa işler çabuk ilerler. Benim yoktu ve daha yeni yeni birkaç şey öğrendim.
Raspberry Pi 3 iyi bir tercih olmuş çünkü donanımı B+ gibi eski bir modele göre oldukça güncel.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı