Benim bildiğim Sovyetler milyonlarca insanı Nazi'lerden kurtarmıştı ama yanlış mı biliyorum. Tabiki bazı zorbalıklar da olmuştur. Ama ben hiçbir Kapitalist devletin insanları ölümden kurtardığını görmedim. Onların tek derdi sömürüp sömürüp karına bakmak. Tek yaptıkları bölgeyi karıştırıp kendine kurtarıcı rolü üstlenmesi. Komünistlerin İslamcılarla bağdaştığı tek konu Kapitalizmin bir sömürü düzeni olduğu gerçeğidir. Sovyetler de Milli Kapitalizmde kaldı tıpkı Çin gibi. O yüzden zaten Stalin birçok konuda birçok insanlar zıt düşmüştür. Tek ülkede Sosyalizmi savunup Milli bir sistem yaratma çabası Rusya'da gerçek Sosyalist ve Komünist sisteme geçilmesine izin vermemiştir.
Aaa tanıyor musun Çar'ı? Çok şaşırdım. Gelişme var sende.Ya he he. ''Komin, komün'' yok yok kömür. Çar da kesin kapitalisttir. Bir kominist asla kötü bir şey yapmaz. Vallah inandım yoldaş. Ben senleyim. Off off ne komünizm vardı ya. Bir de Lenin, Stalin zamanında görecektin. Ceşmelerden votka akıyordu yoldaş. Hadi iyi geceler. Bol komünistli rüyalar. Belki rüyamızda gerçek komünizmin hakim olduğu bir ülke kurarız. Ama bu sefer başarılı olacak.
Benim bildiğim Sovyetler milyonlarca insanı Nazi'lerden kurtarmıştı ama yanlış mı biliyorum. Tabiki bazı zorbalıklar da olmuştur. Ama ben hiçbir Kapitalist devletin insanları ölümden kurtardığını görmedim. Onların tek derdi sömürüp sömürüp karına bakmak. Tek yaptıkları bölgeyi karıştırıp kendine kurtarıcı rolü üstlenmesi. Komünistlerin İslamcılarla bağdaştığı tek konu Kapitalizmin bir sömürü düzeni olduğu gerçeğidir. Sovyetler de Milli Kapitalizmde kaldı tıpkı Çin gibi. O yüzden zaten Stalin birçok konuda birçok insanla zıt düşmüştür. Hatta haksız olduğu birçok konu da vardır. Tek ülkede Sosyalizmi savunup Milli bir sistem yaratma çabası Rusya'da gerçek Sosyalist ve Komünist sisteme geçilmesine izin vermemiştir.
Evet bu söylediklerin Kapitalist sistemlerde bir amaçtır; ancak Sosyalist sistemde bunlar büyük bir hatadır. Arada böyle bir fark var. Burada Sovyetleri tartışmıyoruz aslında. Yorum yapanlardan bazıları o örneklerden yola çıktıkları için konu oraya kayıyor. Zaten Stalin yönetimindeki Rusya benim için Sosyalist bir düzene sahip değildi. Lenin sonrası olan şeylerden Sosyalizmi sorumlu tutmak ne derece doğru olabilir ki? Zaten bu yüzden devrimci liderlerin çoğu öldürülmüştür. Bu tarz bir düzeni nasıl savunalım? Bu tartışma konuyu saptırmaktan öte gitmiyor. Konu aslında Kapitalist ekonominin krizlerle dolu olması ve Sosyalist ekonominin de denenmesi gerektiği.Polemiğe girmek istemem ama önceki mesajımda da dediğim gibi bence konu tamamen gücün denetlenmesi. Bence ne kapitalizmin ne de sosyalizmin insanları kurtarması veya yok etmesi diye bir durum var. Bunlar tamamen teoride kalan ve hamasi tartışmalar. Dünya hukuk ve siyasal düzeni, Sovyetleri de Nazileri de bugünün hakim kapitalist güçlerini de denetleyemedi, denetleyemiyor.
Mesela aynı Sovyetlerin Nazilerle ile ters düşmeden önce Molotov-Ribbentrop Anlaşmasını yaptığını unutuyorsunuz. Bu hem bir saldırmazlık hem de paylaşım anlaşmasıydı. Yine aynı Sovyetlerin, Almanların müttefiki Japonya ile 1941 Tarafsızlık Anlaşması imzaladığını da unutuyorsunuz. Ve yine Sovyetlerin yaptığı katliamları da unutuyorsunuz; Katyn katliamı, Ahıska Türklerine ve Kırım Türklerine soykırımlar, Ukrayna'ya karşı Holodomor sadece birkaç örnek. Bunlar bazı zorbalıklar olarak geçiştirilemez. Bütün bu suçları işleyen gücü durdurabilen ve denetleyen bir sisteme sahip olsaydık, bugün kapitalizmin de sosyalizmin de soykırımlarını konuşuyor olmazdık.
Özetle sömürme eğilimi sadece kapitalizmde değil, kontrol edilemez tüm güçlerde var. Yayılma mücadelesinde mağlup olması, sosyalizmi kapitalizmden daha az yayılmacı yapmaz.
İnsan psikolojisi basittir.Kağıt üzerinde bütün sistemler çok güzel ama uygulamaya gelince sonuçlar ortada. Daha kapitalizmin "k"si bile yokken insanlar açtı. Hala da aç. Ben hiçbir sisteme taraftar değilim. Ama her şeyi sisteme bağlamak. Ne kadar dogru? Mesele Türkiye kapitalist sisteme entegre Türkiye'de ki açlık kapitalist sistem yüzünden mi? Mesela K.Kore'de komünizm var. Onlar da aç. Insanlar olarak hiç suçumuz yok mu? Kapitalizm ya da komünizm fark etmez. O bir zorbayi binlerce insan olarak indiremiyorsak her şeyi hak ediyoruz.
Hocam zaten biz de Avrupa standartlarına ulaşmaya çalışıyoruz.Kapitalizm, insanlık namına hiçbir yarar göstermez. Sadece teknoloji olabildiğince hızlı gelişir. Onun dışında barış, refah getirmez. Kapitalizmin ana ilkesi kârdır. Kâr uğruna her şeyi mübah görür. Ayrıca üretim fazlası malları nerede satacak? Pazarda. Pazar bulmak için diğer ülkeleri sömürür. Ayrıca üretim yapmak için gerekli hammaddeyi sömürerek alır. Ha, kapitalizmin zıttı komünizm/Sosyalizm mi iyi, hayır. Yazımı Cemil Meriç'in bir sözü ile bitirmek istiyorum.
İzm'ler, idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir. İtibarları menşeilerinden gelir. Hepsi Avrupalı'dır.
- Cemil Meriç
İzleriz tabi ki sorun yok eleştiri her zaman olmalı. İktidar yalakalığını sevmeyiz.Biraz geç olacak ama ben de bi film önereyim bari
Tüm 'izm'leri icat eden insan öznesinin, aslında ne kadar edilgen ve kırılgan olduğunu yüzünüze çarpar...
Tüm bunları hangi cümleden çıkardın yahu?İzleriz tabi ki sorun yok eleştiri her zaman olmalı. İktidar yalakalığını sevmeyiz.İktidarda Sosyalistler olsa eleştirmeyecek miyiz sanıyorsun. Tarih, Sosyalist iktidarları eleştiren Sosyalistlerle dolu.