İnceleme Redragon K555 Indrah

İyi günler, forumdaki ilk inceleme yazım ile karşınızdayım. İncelenecek olan ürün oyuncu kategorisindeki bir mekanik klavyedir. İsmi başlıkta yazdığı gibi Redragon K555 Indrah'tır. 19 günlük kullanım tecrübem ile birlikte tanıtım, inceleme ve yorumlama amaçlı bir yazı olacak.

Çoğu satıcı İngilizce Q düzenine sahip ve küçük enter tuşuna sahip görseli mağaza sayfasına koymuştur. Ancak "K555 Türkçe Q" olarak yazan ürünü alırsanız tam olarak aşağıdaki görselde yer alan klavye elinize gelir. K555-1 Türkçe Q olarak geçen ise küçük enter tuşuna sahiptir.
Redragon K555 Indrah Türkçe Q.jpg


1- Satıcı ve Fiyat​

23 Nisan 2022'de sipariş ettiğim ve iki gün sonra Yurtiçi Kargo ile elime ulaşan bu klavyeyi "Smallman" satıcısının kendisine ait Smallman Ucuz Alışverişin Adresi web sitesinden peşin fiyatına 3 taksit ile 495₺ fiyata aldım. Aynı satıcı; Hepsiburada, N11, Gittigidiyor, Trendyol web sitelerinde de satış yapmaktadır. Tam bilgileri;
1652533346193.jpg
Ben aldıktan birkaç gün sonra bu satıcı ürünü satıştan kaldırdı. Diğerlerinde de uçuk fiyat var. Eğer makul bir indirim olursa alabilirsiniz.

2- Fiziki özellikler​

a- Kutu içeriği​

Redragon K555 Indrah Türkçe Q klavye
Keycap çıkarma aparatı (Kırmızı renkli plastik bir malzeme)
Kullanım talimatları kitapçığı (9 dil)
Kullanım talimatları belgesi (A4 kağıt, Türkçe-İngilizce)

b- Dış görünüş​

Bilek desteği takılı olarak alttan ve üstten görünüşü;
1652536213142.jpg1652536213147.jpg

c- Tuşlar​

En önemli ve en merak edilen yeri olan switchlerden başlayayım. Outemu markasının MX tipli ve mavi renkli yani tactile&clicky(tepkisel ve sesli) anahtarları kullanılmış olup, RGB aydınlatma içermektedir. Telefonda makro kamera olmadığı için çok yakından net çekim yapamadım. Kusura bakmayın.
1652536608210.jpg
Bazı diğer marka ve modellerden gördüğümüz farklı renk switch seçenekleri maalesef bu modelde yok. Sadece Outemu MX blue switch seçeneği var. Keycap çıkarmak için bir aparatın kutu içinden çıktığını söylemiştik.
1652533346183.jpg
Switchlerle ilgili bir güzel tarafı da hotswap olmalarıdır. Yani switchleri söküp dilerseniz başka renk ve belki de başka marka switch takabilirsiniz. Malesef kutu içerisinden switch sökme aparatı çıkmadığı için size switch söküp gösteremedim. Kendi web sitesi dahil çoğu yerde bu bilgi yazmamaktadır. Forumda daha önce almış iki kişinin yorumuyla teyit ettikten sonra satın almıştım. Tercih için tek sebep bu değil ama etkili oldu. Kutu üzerine yapıştırılan etiket ile de bunu görüyoruz.
1652533346199.jpg

Unutmadan, anti ghosting ve n-key rollover özellikleri de var. Her switch için aydınlatma mevcut.

d- Kablo ve konektör​

Ucuz olanlar da dahil pek çok oyuncu faresi ve klavyesinde gördüğümüz kablo örgüsü maalesef bu klavyede mevcut değil. Ancak kalın ve sağlam durduğunu söyleyebilirim. Ben dert etmiyorum. USB konektörü ise altın kaplamadır. Kutu üzerinde "Gold-plated" ifadesi yer almaktadır.
1652535653968.jpg


3- Marka bilgileri​

Web siteleri:

Türkiye'deki yetkili temsilci: FSP Turkey
1652533346202.jpg

4- Makro, Yazılım ve Aydınlatma Özellikleri​

Üreticinin web sitesinde belirttiği gibi, bilgisayara kurulan bir yazılım yok. Aydınlatma ve makro ayarları klavyenin üzerinden yapılıyor. Forumda bir mesajda denk geldiğim bilgiye göre K582 model klavyeye ait yazılım bununla uyumluymuş. Ben de denedim. Makro kısmı olmadı veya ben beceremedim. Ancak aydınlatma efektlerinin çoğu çalışıyor. Bazıları çalışmıyor.

Klavyedeki FN tuşu ile aydınlatma kontrolü, multimedya tuşları ve Windows tuşunu kilitleme özelliklerini kullanabiliyoruz. Bunları kullanımı ile ilgili bilgileri içeren Türkçe kullanım talimatları belgesinin fotoğrafını da ek olarak en sona koyacağım. Şimdi kendim göstereyim:
FN.jpg


FN tuşu: Diğer özellikler için basacağımız tuş
Multimedya: F1-F12 tuşları içine gizlenen bu tuşları FN ile birlikte kullandığımızda sırasıyla,
F1: Varsayılan video(veya müzik) oynatıcı programınız açılır.
F2-F3-F4: Ses kısma-yükseltme-mute
F5-F6-F7-F8: Oynatıcı seçenekleri (Durdur, Önceki parça, Duraklat/Oynat, Sonraki parça)
F9: Sistemdeki varsayılan e-posta istemcisi programı
F10: Varsayılan web tarayıcınız(anasayfa)
F11: Hesap Makinesi
F12: Arama Çubuğu

Makro tuşları:
G1-G5 şeklinde numaralandırılmış olan bu tuşlardan birisine FN + G* şeklinde bastığımızda makro kaydı başlar. İstediğiniz tuşlara bastıktan sonra yine aynı kombinasyon ile kaydı bitiriyoruz. Kayıt başladıktan sonra hiçbir şeye basmadan yine aynı FN + G* kombinasyonuna bastığımızda mevcut makro kaydı siliniyor. Bunların yanındaki "Rec" tuşuna uzun basınca tüm makrolar siliniyormuş. Makro kaydı tamamlanınca artık sadece G* tuşuna basmak yeterlidir.
Aydınlatma animasyon hız kontrolü: Backspace'in hemen solundaki * ve - tuşları içine konulmuş olan bu tuşlarla hareketli RGB efektlerinin hızı kontrol ediliyor. Gördüğüm kadarıyla 6 kademe var.
Efekt türleri: Sırasıyla birden altıya kadar numara yazılmış olan, Insert-Home-Page Up-Del-End-Page Down tuşları içine 6 ana kategoriden ve her birine üçer seçenekten toplam 18 efekt konulmuş. Bununla ilgili zaten YouTube videosu var olduğu ve bende düzgün ekipman olmadığı için video çekmek istemedim. Konunun sonuna video linki koyacağım.
Diğer Efekt kontrolleri:
Sol ok: Eğer tercih ettiğiniz efekt türünde belirli ilerleme yönü varsa bu yönü tersine çeviriyor. Örneğin, sağdan sola akıyorsa soldan sağa akıyor veya dıştan merkeze değilde merkezden dışa doğru ilerliyor.
Sağ ok: Efektinizde tek tip renk varsa bu renkler arasında geçiş yaptırıyor. Efekt türüne göre seçenekler değişiyor: Sarı, turuncu, yeşil, turkuaz, pembe, mor, kırmızı veya rastgele
Yukarı-Aşağı: Aydınlatma şiddeti. Birisi tamamen kapatma olmak üzere toplamda 6 kademe

Win: FN+Win yapıldığında Windows tuşunun işlevi geçici olarak iptal oluyor. Tekrar basılınca devreye giriyor. Niye konulduğunu tahmin edebilirsiniz. Oyunlarda yanlışlıkla basıldığında oyunu mahvedebilen bir tuş. Bazı oyunlar bunu kendisi devre dışı bıraksa da hepsinde bu özellik yok.

FN ile değil de direkt olarak kullanılan 6 adet ek tuş daha var. Üstteki görsellerde fark etmişsinizdir. Bunlar;
  • Klavye kilidi: Basıldığında klavye bilgisayara iletilen tüm komutları durduruyor. Bilgisayar açıkken klavye temizliği yapmak, klavyenize salça olup rastgele tuşlara basan küçük çocuk veya evcil hayvan gibi faktörlere karşı kullanışlı olabilir. Bir de bu aktif olduğu halde bilgisayarı uyku modunda uyandırmayı da engelleseydi harika olurmuş. Yani kilit açık olduğu halde bir tuşa basmak uyku modundan uyandırıyor.
  • Ekran sembolü gibi bir şey var. Basıldığında Windows'un "Dosya Gezgini" açılıyor.
  • Geri
  • İleri: Bazı farelerin solunda da yer alan dördüncü ve beşinci tuş gibi dosya gezgininde veya web tarayıcıda önceki ve sonraki sayfalar arası geçişi sağlıyor.
  • Uyku: Ay şeklinde bir sembolle gösterilen bu tuş eğer Windows'ta devre dışı bırakılmadıysa bilgisayarı uyku moduna alıyor.
  • ?: Ne olduğundan emin değilim. Güneş şeklinde olduğundan dolayı belki de uyandırma amaçlıdır diye düşündüm. Ancak pek çok tuş aynı işlevde olduğundan dolayı gereksiz ve mantıksız geldi.

5- Yorum​

Hayatımda kullandığım ilk mekanik klavye oldu. Daha öncekiler membran klavyelerdi. Tam olarak bir önceki klavyem Frisby FX-2 adındaki gülle gibi ağır, ghosting sorunu olan ve keycaplerin tepesi dar olduğu için yazı yazarken beni zorlayan bir klavyeydi. Ancak Allah var, ucuz ve dayanıklıydı. Değişiklik zamanı geldiğini düşündüm ve uzunca süren araştırmalarım sonucunda 500₺ civarı belirlediğim bütçede, Gamepower Calypso RGB (red switch) ile konumuzdaki Redragon K555 arasında kaldım. İlk başta çok gürültü olur mu diye mavi switchten çekindim. Ayrıca Calypso'daki switchler LK marka ve yanılmıyorsam gaote tipli mekantik optik switchlerdi ve bu klavye markanın sevilen ve ısrarla tavsiye edilen nadir modellerinden birisiydi. Öbür ürünler hakkındaki yorumlar çok iç açıcı değildi. Diğer seçeneğim olan K555 ise daha hoş bir tasarımlı, lehimsiz değiştirilebilir(hotswap) mekanik switchlere sahip ve tactile tuşlardan dolayı yazı yazması keyifli olabilecek bir seçenek olarak karşımdaydı. (Aslında red-blue switch kararsızlığı da vardı.) Bir ara HP Omen Encoder klavyesi de 700₺ fiyatıyla karşıma çıktı. Cherry MX red switch olması dikkatimi çekti. Ancak tasarımı çok sade, özellik olarak boş bir klavye olması ve bütçemi de oraya çıkaramama durumundan ötürü eledim. Mevcut iki seçenek arasında uzunca düşündüm ve K555 üzerinde karar kıldım.

K555 Indrah klavyeden çekincem olan tuş sesinin aslında o kadar fazla olmadığını fark ettim. Aynı switch türü hakkındaki incelemelerde hakim görüş Outemu Blue switchin Cherry'nin blue switchine göre nispeten gürültü olduğudur. Açıkçası beni rahatsız etmedi. Hatta yazı yazmayı keyifli hale getirdi. Yani öngörüm bir yönüyle isabetliydi ve korktuğum gibi rahatsız edici değildi. Ancak, önemle belirtmek isterim ki aynı odayı paylaştığınız birisi varsa, onun bir şey okuması, ders çalışması veya uyuması imkansız hale gelebilir. Bazıları blue switch hakkında ev halkını uyandıracağı şeklinde saçma sapan ve çok abartılı söylemlerde bulunuyor. Kapalı kapılar ardında diğer odadakileri rahatsız etmesi pek olası değil. Sadece aynı odadakileri bezdirir.

Nihai kararı verirken arada kalsam da bu klavyenin switchlerinin lehimsiz değişmesi yönü beni cezbetti. O yüzden Gamepower Calypso üzerine bunu tercih ettim. Oyun oynamaya olumlu veya olumsuz etkisini pek görmedim. Zaten rekabetçi olarak sadece CS:GO oynarım. Onda da çok üst düzey değilim. Benim için tuş tepki süresinden ziyade anti ghosting özelliği ve yeterli keycap aralığı olmasıydı. Bu klavyede de bunu buldum.

Olumsuz taraflarına gelirsek, bilek desteği pek hoşuma gitmedi. Birkaç gün sonra kavisli bir şekle büründü ve kenarları hafiften havada duruyor.
1652542325714.jpg

Ayrıca, Gamepower Calypso'da bilek desteği kolay sökülemiyor, vidalarının açılması lazım diye bir yorum vardı. Açıkçası bu klavyede de kolay sökülüp takılmıyor ancak ideal kullanım şekli belirlendikten sonra var veya yok arasında sabit bir kullanım şekli belirlenir diye düşünüyorum. Ben bilek desteği yokken klavye ayağı açık/kapalı ve bilek desteği varken ayaklar açık/kapalı konumda denedim. Şu an bilek desteği var ve klavyenin yükseltme ayakları kapalı olarak tercih ediyorum. Bilek desteğinin genişliği yaklaşık 6,5 cm. Tuşların alt kenarından alırsak 7 cm olmaktadır. Benim gibi eli büyük olan bazı kişilere az gelebilir ama piyasada da bundan daha fazlasını sunan zaten fazla seçenek yok. Bu konuda şikayetçi değilim. Bilek desteğinin herhangi bir kaplaması yok. Üstü biraz pürüzlü olduğu için elim kaymadan kullanabiliyorum.

Beni pek ilgilendirmese de bazılarının eksi olarak görebileceği iki nokta, bilgisayara kurulan programının olmaması(isteyen K582'ye ait olanı deneyebilir) ve kablonun örgü olmamasıdır.

Bunlar dışında her yönüyle beğendiğimi, şimdilik bilek desteğinin yamuk durması dışında şikayetimin olmadığını söyleyebilirim. Ağırlığını da makul görüyorum.

6- Ekler​

Türkçe kullanım talimatları:
1652533346187.jpg
YouTube üzerinde diğer bir inceleme. Bilhassa aydınlatmayı canlı görmek isteyenler için.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Unuttuğum bir yer varsa kusura bakmayın. Soracağınız soru olursa da çekinmeyin. İyi forumlar.
 
Son düzenleme:
Ben hala Gamepower Calypso red Switch modelinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. Elleri büyük ve bileği ağır biriyim biraz iri yarıyım ona rağmen bilek desteği ne yamulma ne de herhangi bir deforme olmadı. 1.5 sene Blue Switch kullanıp satıp 3 aydırda ortalama red Switch kullanıyorum. Bence bu bütçelerde F/P Calypso red Switch'dir.
 
Hocam Outemu'nun gaote switch türünü tercih edicektiniz en son öyle hatırlıyorum, bir diğer rehberdeki incelemede mx switchler eleştiri alınca gaotr tavsiyesi istemiştiniz
 

Geri
Yukarı