Rezalet bir ArcoLinux deneyimi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Tecnio webcam olayını anlamadım, öyle bir zorunluluk da yok zaten. O yüzden objektifliğini geçtim söylediğin direkt yanlış.

Eh ad hominem kısmı doğru, ancak kusursuz biri değilsen varlık göstermenin pek anlamı yok. Güle güle.

Ben hala şu olayı anlamadım, "optimize edilmiş sistem" derken neyi kastediyorsunuz? Kernel Config'inde bilmediğimiz bir ayar mı var herkesten gizli?
Sıfır sistem kurmaktan bahsediyorum, testleri yaparken her şeyi kapatıp tek o konuda test yapılıyor ancak birkaç şey açıkken iş değişiyor. Mesela bunu Firefox için tek başına RAM kullanımı Chrome gibiyken çoklu sekmede Firefox'un hiç yorulmadığını ama Chrome'un takıldığını ve performans düşüşünü gözetmek gerektiği gibi durumlar var. Ölçümler çoklu standartlara dayanmayabiliyor, bazı testleri güvenilir değil.

@Tecnio webcam olayını anlamadım, öyle bir zorunluluk da yok zaten. O yüzden objektifliğini geçtim söylediğin direkt yanlış.

Eh ad hominem kısmı doğru, ancak kusursuz biri değilsen varlık göstermenin pek anlamı yok. Güle güle.

Sıfır sistem kurmaktan bahsediyorum, testleri yaparken her şeyi kapatıp tek o konuda test yapılıyor ancak birkaç şey açıkken iş değişiyor. Mesela bunu Firefox için tek başına RAM kullanımı Chrome gibiyken çoklu sekmede Firefox'un hiç yorulmadığını ama Chrome'un takıldığını ve performans düşüşünü gözetmek gerektiği gibi durumlar var. Ölçümler çoklu standartlara dayanmayabiliyor, bazı testleri güvenilir değil.

Kısaca anlatabilirim. 2023'den itibaren Microsoft, Windows 11 yüklü gelen ve masaüstü olmayan sistemlerde bir ön web kamerası zorunluğu getiriyor. Microsoft herhangi bir sebep vermedi ama Windows 11 sistem gereksinimleri PDF dosyasında alt kısma yıldızlı bir şekilde yazmışlar.

Kısaca anlatabilirim. 2023'den itibaren Microsoft, Windows 11 yüklü gelen ve masaüstü olmayan sistemlerde bir ön web kamerası zorunluğu getiriyor. Microsoft herhangi bir sebep vermedi ama Windows 11 sistem gereksinimleri PDF dosyasında alt kısma yıldızlı bir şekilde yazmışlar.
Bak mesela bu da saçmalık, ben bununla ilgili eleştirmeyi mantıklı buluyorum. Laptoplar webcamsiz gelmiyor tamam da bu işletim sistemini ilgilendirmez. Zaten belli konularda hatalı olduklarını söylüyorum. Donanım sahipleri ile satış stratejisi ve gelir için politikaya benziyor. Gizlilik konusunda isteseler her türlü bilgisayara zorunlu yapıp kapatılmasını da önleyebilirler.

Kullanıcı için ek maliyet olacak özellikle düşük bütçede.

Redhat, IBM'in; element ise Vector diye bir şirketin gözüküyor ki ne Forbes'te görebildim ne de başka yerde. Redhat'in asıl kazancı verdiği destekten dolayı, verdiği desteği de halka açık mı yapıyorlar? Aşamaları veriyorlar mı? Sorun çözüm mekanizması markasal mı yoksa sadece güzel olduğu için mi?

Bir sirkete ait olmasi acik kaynaktan para kazanamayacagi anlamina mi geliyor? New Vector matrix adinda açık kaynak merkeziyetsiz bir mesajlasma protokolunun ureticisi. Red Hat ise Rhel'i satarak ve parayla destek saglayarak para kazaniyor. New Vector acik kaynak web uygulamalarini hostlayip satarak para kazaniyor.

Bir sirkete ait olmasi acik kaynaktan para kazanamayacagi anlamina mi geliyor? New Vector matrix adinda açık kaynak merkeziyetsiz bir mesajlasma protokolunun ureticisi. Red Hat ise Rhel'i satarak ve parayla destek saglayarak para kazaniyor. New Vector acik kaynak web uygulamalarini hostlayip satarak para kazaniyor.
New Vector, Forbes'te bile yer almayan şirket diyorum. Red Hat ise Linux sayesinde ancak Linux'la değil verdiği destekle para kazanıyor. Bunun kazanç yolu "full gizlilik mükemmel işletim sistemi" değil. Üyelerine sağladığı destek. Dahası her şeyi tek bir kullanıcının yönetimine bıraktığın sistem iyi veya açık kaynak özgürlüğüne serbest mi yani?

Neden bu Linux alemi çok karışık anlamıyorum. Windows'un yanına Mint kurayım derken C'yi sildim. Pişman oldum açıkçası. Onun yerine macOS tercih ederim şahsen.

5-6 yıl önce BSD kurayım derken 600GB arşivi yok etmem aklıma geldi. Olur öyle kazalar. Her hata bir ders 👍

Gizlilik. Çoğu distro

Not: Ubuntu, Mint bunu sağlamaz. Gentoo, Arch, Qubes OS ETC. Sağlar.

Güvenlik, Linux Kernel'i ve projeleri genellikle açık kaynaklı

Not: Güvenlik sanıldığı kadar yüksek değil çünkü çoğu kişi Linux'un virüs geçirmesi aşırı zor diye düşünüyor ama herkes kodlarına bakabilse bile buna vakit harcamıyor.

Not: Ubuntu, Mint yine bunları sağlamaz. Hatta GNU/Linux sayfasındaki harici distrolar da bunu sağlamaz çünkü ayarlama yapılması gerekir. Tabii Arch, Gentoo gibi özelleştirilebilir olanlarda Free lisans kolaylıkla halledilebilir.

Diğerinde sistem geri yükleme önüne çıkar.

Linux'ta da timeshift var.

Çok mu umurundasın sanıyorsun?

Evet, senin gibi umursayamayanların üzerinden para kazandığı için tüm internete sahip.

Linux geri bildirim isteyince direkt yollayan

Linux geri bildirimi isteyerek yollarsın ve bu kişisel bilgilerini içermez.

Microsoft işletim sistemi ile kişisel bilgilere erişmek konusunda o kadar ihtiyaca sahip değil

Sen Windows'un kaynak kodlarını kodlayan developer mısın da bu kadar konuşuyorsun? Ayrıca öyle bile olsan nereden bileceğiz Windows'un içerisinde keylogger olmadığını? Nereden bileceğiniz bildirim yollarken bizim activitylerimizi depolamadığını?

Gizlilik panosunun 500 sayfasını okursan yazıyor

Sen okumadın herhalde çünkü açık açık söylemeseler bile dağıtıyorlar.
"When you talk to Cortana or other apps that use Microsoft speech services, Microsoft stores a copy of your Audio recordings (i. E. Voice data)" Bak Cortana ile konuşmalarını nasıl kaydediyorlarmış? Bunları daha sonra silebilirsiniz diyorlar ama siliyorlar mı? Bence hayır, sence evet çünkü sen kodlarını biliyorsun değil mi :). Ayrıca bunu kaydediyorlarsa sen Cortana kullanmadan bile yaptığım konuşmayı kaydediyor olabilirler.

Linux gerçekten son kullanıcı için hala çoğu şeyi yapamayan bir işletim sistemi.
Çoğu şeyi diyerek tam net bir şey söylemediğiniz için gereksiz bir yorum yapmışsınız çünkü yeni kullanıcılar için çoğu şeyi yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
1) Windows ya da MacOS, ikincil isletim sistemi olarak tasarlanmaz. Installer bir seyin yanina "yanci" olarak kurulacakmis gibi tasarlanmaz. Windows sana "Windows'u nereye kurayim" diye sorar ama Linux dunyasinda partition table uzerinden ilerlemen beklenir. Yine de istersen cogu distroda "Diske sadece Linux hede hodo kur" secenegi olur, her seyi silip kendini kurar.

2) X distrosunun Y installer'inin kotu UX deneyimi vermesi Linux dunyasina genellenemez.

3) Linux distrolar genel olarak rakip isletim sistemlerine gore daha configure edilebilir, daha customize edilebilir yapidadir. Bir seyi hem fazla configure edilebilir yapip hem de kullaniciyi gereksiz configurasyon detaylarindan arindirmak cok zor bir muhendislik isidir. Bu, kullanmasi cok basit bir ucak yapmaya benzer. Ayar coksa, dugme de, gosterge de cok olacakdir.

4) Bazi Linux distrolari temelde standart kullaniciyi hedef alsa da ozunde Linux kullanan kisi bir yerlerde troubleshooting yapmak zorunda kalacaktir. 5 yasindan beri Windows kullanan kisi lisede Linux merak edip de kullandiginda yabancilik cekecek. Yapacak bir sey yok buna.

5) Rakipleri bu isi para karsiligi yaptigi icin Linux cogunlugu gonullu bireylerden olusan ve herhangi bir standardizasyonu bulunmayan otonom kitlelerin elinde gelistiriliyor. X distrosunda deneyim B yilinda farklidir, C yilinda farklidir; Y distrosunda cok cok daha farklidir.

6) Sistemine 2 tane isletim sistemi kurmak ozunde zaten power-user hareketi. Partition yapamayacaksan, bootloader ayarlayamayacaksan o ise girismeyeceksin. Bunu kullaniciya "Linux zor degil, sen bilmiyorsun" demek icin soylemiyorum. "Yaptigin isin sorumlulugunu bil ve al" demek icin soyluyorum. Yoksa gayet basit bir olay ozunde.

7) Linux sistemlerde yapip da rakiplerinde yapamayacagin seyleri listelemeye kalksan uzunca bir liste elde edersin. Tam tersi de mumkun. Buradan "en iyi" isletim sistemi diye bir sey olmadigina, kisinin ihtiyacina gore isletim sisteminin var oldugu sonucuna akli selim bir bireyin kendi akliyla varabilmesi gerekiyor.

Not: Ubuntu, Mint bunu sağlamaz. Gentoo, Arch, Qubes OS ETC. Sağlar.
Ne alaka? Mint'in içinde spyware falan mı var?

Not: Güvenlik sanıldığı kadar yüksek değil çünkü çoğu kişi Linux'un virüs geçirmesi aşırı zor diye düşünüyor ama herkes kodlarına bakabilse bile buna vakit harcamıyor.
Ne alaka? Birinin güvenlik açığını görmesi için illa herkesin kodu okuması mı gerekiyor?

Not: Ubuntu, Mint yine bunları sağlamaz. Hatta GNU/Linux sayfasında ki harici distrolar da bunu sağlamaz çünkü ayarlama yapılması gerekir. Tabii Arch, Gentoo gibi özelleştirilebilir olanlarda Free lisans kolaylıkla halledilebilir.
Ne alaka? İki nonfree sürücü kullanınca diğer her şey Free olarak kalmıyor mu?

Dediğin şeyin farkında değilsin. Ne alaka deyip bırakıyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı