Rezalet bir ArcoLinux deneyimi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Linux'un çok fazla ayarla uğraştıran yapısı oluyor eğer meraklı bir kullanıcıysan ve geri dönüşsüz kaybın çok fazla olabilir; çözüm isteyip de söke söke alabileceğin birisi yok. Diğerlerinde de ayar yapabilirsin ama bozmaman için önlemler alınmıştır, kırdığında bu senin sorunun olur diye açıklıyorlar. Sırf trollüğüne sudo rm -rf / --no-preserve-root gibi bir komut yazdırtıp bilgisayarı adamın eline verebiliyorlar. Açıkçası Linux şu an eğer gizlilik konusunda takıntın ya da lisansa para verememek gibi sorunlar yaşamıyorsan kullanılması normal kullanıcı için gereksiz sayılabilecek düzeyde bir işletim sistemi.
Evet işletim sisteminin ona yapmasını söylediğin şeyi yapması baya kötüymüş gerçekten.
Uygulama kuracak adam, oyun oynayacak mesela. Lutris, DXVK, Wine, komut dosyaları, Nvidia ise sürücü kurulumu, Shader compiler, Fsync-Esync ve kernel kurulumu ile uğraşmak zorunda. Linux'un buradaki avantajı ne? Hiç. Sürücü demeyin bana, Radeon Software kullanamıyorum iGPU için. Realtek desen tool indirip ayar çekmem gerekiyor, DNS için Arch'ta acı çekenler var.
Hem şu olay da bitti. Windows 10-11 kurunca 1 2 harici aygıt dışında sürücü kurmam gerekmiyor. Evet en günceli değil ve uygulama kurmuyor ancak Linux da aynı, o da uygulama kurmuyor ve en günceli değil hatta bana opsiyonel sürücü bile sunmuyor yahu.
Burada yakındığın şeyi ayarlaması zor bile değil. Lutris de gerekmiyor yani Steam'in proton'u çoğunlukla iş görüyor. Daha fazlası Proton-GE vs. daha iyi performans ve patch için işe yarayabilir onu da Lutris'in Wine Manager menüsünden seçiyorsun sadece. DXVK, Fsync, Esync, Mangohud, Gamemode vs. de Lutris'in oyun menüsünden açıp kapatabildiğin şeyler. Sürücü problemin ne var bilmiyorum ben AMD kullanmıyorum ama kendi nvidia sürücümü kurmak için sadece nvidia paketini indiriyorum yani daha ne kadar kolay olması gerekiyor bilmiyorum. DNS için Arch'ta acı çekmek ne demek? Uygulama kurmuyor derken ne kastediyorsun ne uygulamasını kurmuyor?

Polemiğe girmek yerine konu sahibine cevap vermek daha iyi bir tercih her zaman. Maddeleyerek cevaplayayım;
  1. Website düzenini ben de karışık buluyorum ArcoLinux'un. Aradığın bir şeyi bulman çok zaman alıyor özellikle.
  2. Bunu bilmiyorum açıkçası, ArcoLinux'un discord kanalına veya ilgili github repo'suna issue bildirmeyi deneyebilirsin.
  3. Batarya simgesinin panelde olmamasının sebebi büyük ihtimalle desktop kullanıcıları için hazırlandığından dolayıdır ve laptop/desktop identifier kullanmamışlardır. Kendin ekleyebileceğin şeyler bunlar kolayca.
  4. Terminal fontunu ayarlamak çok kolay, eğer DE kullanıyorsan right click, preferences ile ulaşırsın terminal ayarlarına.
  5. Bunun hakkında hiçbir fikrim yok.

Son düzenleme:
Konu çok alakasız yerlere girdiği için konun kapanmasını talep ediyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı