RPG oyun tavsiyelerim

RPG kavramı çok değişti, artık karakter geliştirme içeren herhangi bir oyuna RPG damgası ekleniyor. Bu oyunların aslında çoğu RPG öğeleri içeren aksiyon macera oyunu olsa da Witcher 3 de buraya girer, RPG olarak kabul ediyoruz. Son yıllarda çıkmış sadece 1 tane gerçek RPG oyunu var o da the outer world's. (izometrikler dışında.) Yani kavram değiştiğinden onların hepsini RPG olarak kabul ediyoruz. "RPG öğeleri içeren" diye bir tür yok çünkü.

Onu diyorum zaten ben de, yoksa bir yerde got de Bannerlord da RPG ama hâs RPG'lere bakıp bu oyunlara RPG demek mantıklı gelmedi bana. Yani Fallout New Vegas ile GoT ın aynı listede olması biraz saçma geldi sadece. Yoksa haklısınız son yıllarda iki tane karakter eklenen oyuna RPG deniyor.
 
Öncelikle RPG nedir bilmek gerekiyor. RPG, yani "role playing games" Türkçe dil olarak rol yapma oyunları diye çevrilir. Öncelikle bir RPG'de olması gereken şey, muhteşem grafik ya da muhteşem karakter yaratma ekranı değildir. RPG denildiği zaman akla ilk gelen şey hikaye ve bu hikayenin "senin" tarafından yazılabilmesi/değiştirilebilmesidir. Mesela Bannerlord bir RPG oyunumudur? Hayır, değildir. Açık dünya, strateji macera oyunudur. Hikayeni kendin oluşturabiliyor musun? Evet. Fakat o hikayeyi şekillendirebilir misin? Hayır. Yaptığın şey her zaman aynı kapıya açılır. Witcher 3 de, "öldür, kandır, bir şey yapma" gibi seçenekler vardı hatırlarsanız. Bu seçenekler hikayeyi yönlendirip nasıl birisi olduğunu ortaya koyuyordu. Karakterle bütünleşmeni sağlıyordu. Geralt'ı Ciri'ye sarılırken görünce sanki kendin sarılmış gibi içinde kelebekler uçuşuyodu. İşte bu, RPG'dir. Doğal olarak içinde karakter geliştirme, silah seçimi, kıyafet giydirme vs olan şeylere RPG denilmez. Rdr2 ye bakalım, onda da seçimler var evet (bir ya da iki yerinde). Birden fazla sonu var. Fakat RPG' midir? Değildir. Anlatabildim mi?


RPG Oyun Örnekleri İstersen

Witcher
Fallout New Vegas
Disco Elysium
Skyrim
Mass Effect 2
Undertale
Cyberpunk 2077 (Tam olarak olmasa da kesilmiş bir RPG bkz. Keanu Reeves)
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı