Üniversite mi, iş mi?

cansu1000000

Yoctopat
Daha fazla  
Arkadaşlar iyi dinleyin;

Ben 23 yaşındayım üniversite okumalı mıyım yoksa işe giriş çalışmalı mıyım?

Eğer bir işe girersem 2 işte birden çalışmayı düşünüyorum. Uyku problemi var bende yani yorulmam ve 6 senede 3 tane ev alabilirim 1 senede. Çalıştığım parayı faize atarak 700-800k yapıyor, 2 senede 1.600.000 TL yapıyor. Ailemin paraya ihtiyacı yok. Babamın zaten 2 tane evi araba ve deposu var fakat ben kimseden yardım almak istemiyorum, tek başıma başarmak istiyorum ama şu kesin 5-6 senede hiç para harcamayacağım 5 milyon biriktireceğim ve boş zamanlarımda iyi üniversitelerden ekonomi sertifikaları alacağım. Eğer çalışmazsam okursam 27-28 yaşında üniversite bitecek param olmayacak. Kısacası 4 senede 2 ev mi yoksa AÖF diploması mı? Çünkü okursam AÖF okuyacağım bana şunu demeyin hem çalış hem AÖF oku diye çünkü sabah akşam çalışacağım vaktim 6-7 saat kalacak o da uyku yemek falan düşünceniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Evdeki hesap çarşıya her zaman uymayabilir. Hesabını iyi yap.

1.senaryo
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Faiz getirisi 1 sene de 700-800k yapıyor diyorsun. Maaşını hiç mi kullanmayacaksın hiç mi ödeme yapmayacaksın?
Garantinin ppf's, günlük %0,11 verdi.

Yılda 700k yapabilmek için:
Eğer tek seferde koyarsan ve pu parayı hiç çekmeden 365 gün boyunca tutarsan 1.4 m paraya ihtiyacın var.
Yok her ay belli bir miktar koyacaksan da (ki öyle olacak sende) bu sefer de her ay X kadar koyduğunu düşünürsek 700k için 2.3m paraya ihtiyacın olacak. Bunun için de aylık 192K para koyman gerek faize. Şimdi düşün bakalım aylık 192K para kazanabilecek misin? Ki bu parayı hiç çekmeyeceksin hiç kullanmayacaksın. her gün faiz getirecek bu paralar. Yani 5 gün bile bu parayı tutamazsan faizde 2.3M miktarı artar.

Kaldı ki bu faizden elde edeceğin 700k getiri brüt olacak ve bunun içinde %17, 5 stopaj ödeyeceksin. Yani aylık 192K para koyduktan 1 sene sonra elde edeceğin 700k paradan sana kalan 577k olacak.
Burada sabit bir şekilde %,0, 11 günlük faiz aldığını ve %17, 5 olan stopajın artmadığını varsayıyoruz.

2.senaryo
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Diyorsun ki hiç harcamayacağım 5-6 sende 5 milyon para biriktireceğim. İyi de 700k brüt faiz getirisi için zaten yılda 2.3 milyon paran para piyasa fonunda birikmiş olacak(bu senin kendi paran faizden gelen içine dahil değil), 5 senede bu parayı biriktirsen zaten 11,5M yapıyor ama sen diyorsun ki 5-6 m biriktireceğim. Peki senede o zaman 1M para kazanacaksın. Bu da aylık 84K paraya tekabül eder. 84K parayı da para piyasası fonuna aktarırsan ay sonunda elde edeceğin para 2800 TL olacak ki bunun da %17, 5 stopajı kesilecek parayı çektiğinde.

Bunlardan çıkarımlarımıza gelelim.

1. senaryordu ki gibi olursa.
Böyle bir şey olursa zaten yaptığın işten 192K para kazanıyorsun demektir. E bu devirde yeni mezun kim bu kadar para kazanıyor 30k ile "kendi alanlarında" işe başlasalar sevinecekler. O yüzden böyle bir kazanç varsa söyle bana da bende yapayım o işi.

2. senaryo gibi olursa
Burada eğer sadece faizden kazançlarım 5-6m olacak diyorsan o zaman sen zaten aylık 192K kazançlı bir iş yapacak demeksin e zaten 1.senaryodaki gibi oluyor. Ancak 700K brüt faizden eline geçen para 580K olacak o da 5 sene sonunda sana 2,9M para olmuş olacak yani 5-6M için daha çok paraya ihtiyacın olacak

Yok sadece maaşlarını biriktirisen 5-6m kazanç elde edeceksen de aylık 84K para kazanman gerkiyor ki, bu bile çok iyi bir paradır.

Kıssadan hisse yaptığın hesapları bu şekilde çıkıyor ise yani aylık kazancın bu şekilde ise üniversite boşa vakit kaybıdır. Mezun olduktan sonra kimse sana bu kadar yüksek maaş vermeyecek. Üniversite zamanı boyunca evini, arabanı belki de yuvanı kurabilirsin(evli olmadığını varsayıyorum)

Yok hayali yaptığın bir şeye inandıysan, argümanlarını yani hesaplarını tekrar gözden geçirmeni isterim. Çünkü bu zaman tekrar geri gelmeyecek. Pişmanlık yaşamayasın.

Not: Hesaplamalar chatgpt ile yapıldı.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı