RTX 3050 ve R5 2600 sistem darboğaz mı yapıyor?

Makaleler
3
RTX 3050 ve R5 2600 bileşenlerim ile firewatch oynuyorum fakat ekran kartım %100 şekilde çalışmıyor. Bu darboğaz sebebiyle mi olur?

Firewatch Screenshot 2022.04.23 - 14.31.28.31.png

Ekran kartının %100 kullanılmamasının bir çok etkeni vardır her zaman darboğaz değildir.
2600 çoklu çekirdek olarak iyi bir işlemcidir.
2060S hatta 2070'e kadar yolunun olacağını düşünüyorum bu nedenle darboğaz yapmaz.

Tekli çekirdekte çok zayıf yalnız. Çoklu çekirdek performansı oyunlarda pek tutmuyor benim 6600 XT'yi 3300X ile %96-99 beslettiğim yerde 2600 ile %80-90 civarında kalanların yorumlarını okuyordum videolarımda.

Ortaya bir 3300X veya 12100F de taksa artış sağlanacaktır.

Evet işlemci darboğazı gibi duruyor. Her işlemci darboğazında işlemci %100 çalışmak zorunda değil. Önünüzde üç çözüm olduğunu düşünüyorum;

1) İşlemci tekli çekirdek performansını OC yaparak artırmanız gerekli. Stock soğutucu kullanıyorsanız yeni soğutucu almanız gerekebilir.

2) Çözünürlüğü yükselterek CPU/GPU optimizasyonu artırabilirsiniz. Ekran kartı kullanımı artacaktır fakat FPS çok fazla değişmez.

3) Daha yeni nesil işlemcilere yönelmek. Intel'e geçiş yapacağını çok düşünmüyorum o yüzden en mantıklı işlemci 3300X gibi görünüyor.

Açık dünya oyunudur olabilir özellikle oyun çoklu çekirdek kullanamıyorsa darboğaz yapacaktır. Darboğaz kaçınılmaz bir durumdur darboğaz olmaması ''sınırsız performans'' anlamı çıkarır böyle bir şey mümkün olmadığından illa bir bileşen sistem performansını hep limitleyecektir. İşlemci değiştirseniz atıyorum benim gibi gidip 5600X alsanız, bu sefer çoğu oyunda ekran kartınız darboğaz kaynağı olacak.

Sizin için önemli olan şey sistemden aldığınız performans tatmin ediyor mu etmiyor mu?

FPS sıniri var mı?
V-Sync açıktı fakat monitörüm 144 hz olduğu için umursamadım fakat şimdi kapatınca %98'e kadar çıktı ve FPS arttı.
İşlemci tekli çekirdek performansını OC yaparak artırmanız gerekli. Stock soğutucu kullanıyorsanız yeni soğutucu almanız gerekebilir.
Cooler Master'ın tek fanlı sıvı soğutucusunu kullanıyorum. Düzgün bir O.C deneyimim olmadı fakat tekrar deneyeceğim.

V-Sync açıktı fakat monitörüm 144 hz olduğu için umursamadım fakat şimdi kapatınca %98'e kadar çıktı ve FPS arttı.

Cooler Master'ın tek fanlı sıvı soğutucusunu kullanıyorum. Düzgün bir O.C deneyimim olmadı fakat tekrar deneyeceğim.

Genel olarak V-sync'den uzak durun. FPS limitlemek istiyorsanız bunun için başka bir yöntem kullanın. Mesela oyun içi ayarlarda bir FPS limiti olabilir ya da Nvidia kontrol paneli, RTSS yazılımı vb...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı