Aynı problemi yaşıyorum. Çift kanal RAM kullanıp deneyin ama bana çözüm olmadı. Oynadığınız oyunlar fazla GPU kullanmaz. Bu yüzden daha fazla test yapmanız gerekir. Ayrıca RTX 3080 1080P için kullanılacak bir kart değil. Ekran kartı kullanımı hep düşük kalır. 2K'da bile düşük kalıyor.
Olayın 4K monitör ile alakası yok. RTX 3000 serisi 4K'ya giriş için güzel kartlar oldu fakat hala daha tam olarak 4K kartı değiller. Yeni çıkan AA oyunlara ilgi duyuyorsanız, 4K'da alacağınız FPS'ler sizi üzer. Örnek olarak Watch Dogs Legion, AC: Valhalla, Cyberpunk gibi oyunları 4K'da 60 FPS alabilmek için ayar kısarak oynamak zorunda kalırsınız. Yani demek istediğim hala istenilen düzeyde kartlar değiller. Üstelik oyunlar da iyi optimize olarak çıkarılmıyor. Bahsettiğim oyunların optimize iyi değil.
Benim önerim 2K'ya geçmeniz olur. Kendim de öyle kullanıyorum. Zaten bir süre sonra yeni çıkacak olan oyunların gereksinimleri arttığı için 4K çözünürlük önerenler, tekrardan 2K önerecek. Düşük GPU kullanımı Nvidia güncellemeleri ile umarım düzelir. Şimdilik yapabileceğimiz bir şey yok gibi duruyor. Eğer çözüm bulursanız, buraya yazmayı unutmayın. Ben de çözümlere bakıyorum. Almamız gereken FPS değerlerinin altında alıyoruz. Can sıkan bir durum.
Hocam merhaba genel olarak hemen yaziyorum bir kac degisiklik sonrasi neler oldugunu.
Hocamlar Merhaba,
Oncelikle 2K 165Hz bir monitor aldim.
RAM hala kargoda....
Thermal macunu yeniledim.
Ryzen Master ile CPU voltajimi 1.3e dusurdum ve 3800 stocktan 4100mhz ye clockladim.
Ekran kartim olan EVGAnin uzerinde bulunun performans tercihi tusunu da normalden OC ayarine getirdim. Boylece yuk altinda degilken 40-50 derece arasi calisan ekran kartim, yuk altindayken 65-70 dereceleri buldu. Yuk altinda degilken ise 30-38 derecelerde geziyor.
Cyberpunk 2077 2K (1440p):
Ultra ayarlar, RT ON ULTRA, DLSS OFF = 35-38 FPS
Ultra ayarlar, RT ON ULTRA, DLSS AUTO = 65-70 FPS
Ultra ayarlar, RT ON ULTRA, DLSS Performance = 65-70 FPS
Ultra ayarlar, RT ON ULTRA, DLSS Quality = 59-65 FPS
Ultra ayarlar, RT OFF, DLSS AUTO= 65-89 FPS
Cyberpunk 2077 FULL HD (1080p):
Ultra ayarlar, RT ON ULTRA, DLSS AUTO = 59-60 FPS (aralarinda en sabit fps degeri bu)
Ultra ayarlar, RT OFF, DLSS AUTO = 75-90 FPS
Cyberpunk 2077'de max 94 dereceyi goren islemcim yaptigim degisiklikler sonucunda max 63 dereceyi gordu.
Valorant FULL HD (1080p)
Bu oyunda 1080p grafiklerde fps 165e sabitken dalgalanmasindan sikayetciydim. sureklu 140-165 arasi degisiyordu.
Vsync kapali iken
190-200 fps arasi veriyor.
Acik iken ise 164-165-167 degerleri arasinda milisaniyelik degismeler ile ilerliyor.
Valorant 2K (1440p)
Teknolojinin beni bir kez daha sasirttigi bir olcum tablosu ile karsilastim.
Vsync acikken fps 165te kendini zar zor sabitliyor. 175lere ciktigi milisaniyeler oldu.
Vsync kapali iken ise fps degerleri
350-450 arasinda degiskenlik gosteriyor.
Tum ayarlar fullde yapildi tum olcumler.
GTA V FULL HD (1080P)
En cok sikayetci oldugum oyun olan GTA V en yuksek ayarlarda belirttigim cozunurlukte
54-80 FPS verdi. Ortalama FPS degeri
68 oldu.
Bu ayarlarda 2% yuk altinda kalan grafik islemcisi 50-60% civarlarinda kullandi kendisini.
GTA V 2K (1440P)
25% islemci kullanimi ve 90% grafik islemcisi kullanimi ile FPS full ayarlarda
78-90 arasinda gezindi. Ortalama ise
82 diyebiliriz.
SONUC:
Sonuc olarak bariz bir artis yasandi degerlerde. Ikinci kanal ram gelince ne kadar bir degisme olur bilemem ama islemciyi biraz daha overclock edip 4350 civarlarina yaklastirmak istiyorum. Test etmemi istediginiz oyun olursa, kutuphanemde oldugu surece test edebilirim. Yardimlariniz icin tesekkurler. Ben de biriline yardimci olabildiysem ne mutlu bana.