RTX 3080 ROG STRIX oyun oynarken 80 derece oluyor

Güçlü bir GPU için yanlış bir kasa olarak değerlendirdim. Mesh yapıda kasalar tercih etmelisiniz. Fan tercihlerinde hava akışına(CFM) önem verilmeli.

Tavsiyem Air blazer 120r ARGB model 3 adet ön, 1 arka egzoz fan tercih edilebilir. Kasa için de NZXT H510 Flow veya Corsair 4000D modeli ile sıcaklık değerleri çok daha kabul edilebilir seviyelere çekilir. Ayrıca kasanızı bilgisayar masanız üzerinde pozisyonlayabilirsiniz. 360mm radyatörlü sıvı soğutma sığdırma konusunda alternatif mesh yapıda kasalar tercih edilebilir.

Lian Li O11 dynamic EVO + öne front mesh kit veya Corsair 5000t RGB hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
İlk aldığımdan beri ilk kez değerlere baktım CPU sıcaklıklarını önceden kontrol ediyordum bu kasada bu karta yeni geçtim malum GPU sıkıntılarından dolayı önceden böyle bir sorun yoktu ki kartı takınca komple formatlayıp sadece lisanslı yazılım kullandım.

Hayır yapmadım tüm değerler stok bu sıcaklıkları görünce fan hızlarıyla oynama yaptım ancak sadece 2 derece fark etti.

Sanırım böyle giderse yeni bir kasaya geçeceğim kasa küçük geldiği için radyatörü öne taktım içeri giren soğuk havayı engelliyor sanırım sorun bu.

Normalde CoD oyunları oynuyorum kartı 1080p de kullanıyorum hava sirkülasyonu odada ki hava sirkülasyonu kötü olsaydı sadece ekran kartı değil komple PC'nin'de ısınması gerekmez miydi zira işlemci sıcaklığım oyunlarda 50-60 derecelerde anakart sıcaklığım ise 40-50 arasında.

Kullandığınız sıvı soğutma ve anakartınız üzerindeki (şayet varsa) pasif soğutmalar ekran kartı haricindeki soğutma için yeterli olacaktır. Fakat kasanın küçüklüğünü de ekleyince sorunun asıl kaynağının yeterli hava sirkülasyonu olmamasına bağlıyorum. Ki 3080 gibi güçlü bir kartın kullandığı güce de bakıldığında yaz ayları için 75 ila 80 dereceler gayet normal karşılanabilir bence. Şayet kasanızı değiştirirseniz minimum 5 derece ile 10-12 derece arasında bir düşüş yaşayacağınızı düşünüyorum.
 
Lian Li O11 dynamic EVO + öne front mesh kit veya Corsair 5000t RGB hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hocam kasa değişmeli tabii fakat sıcaklık değerleri arkadaşımın da dediği gibi 10-12 derece civarlarında düşmüş olacaktır. PWM fan değil de sabit yüksek RPM derecelerinde çalışan fan da gürültü konusunu ortaya çıkartacaktır.

Benim kasam masaüstünde pozisyonlanıp ve hemen yanında açık bir pencereye sahip olduğum için sıcaklık değerlerim epey düşük. Kapalı bir çekmecede olması da bir etkendir. Durumunuz oluşması durumunda ilk önceliğiniz mesh bir kasa ve yüksek hava akışı sağlayan fan olmalıdır. Ekran kartının fan + termal macun uygulaması da (cooler master mastergel pro) büyük bir etki yaratacaktır.

Masaüstü görüntünüzü paylaşabilir misiniz? Hava akışını engelleyen kablo düzenlemeleri vs görmek isteriz.
 
CAEC3D3E-420B-46BE-A26B-4D832F1E19AC.jpeg


Sistem yerde durmuyor hava akışını düzeltmek için zaten üste koymuştum iç hava akışı içinse kablolamayı ciddi manada özenle yaptım.

8853EB3F-2F2E-4B1A-AEBC-E716F145B32F.jpeg


Kasanın arkası bu şekilde SATA SSD yok artık sadece.
 
Geçici bir çözüm olarak yeni kasa alana kadar (almayı düşünüyorsanız eğer) temperli camı çıkartabilirsiniz. Ben sineklik taktım öyle kullanıyorum, bayağı da işe yarıyor açıkçası. :D

Hahaha :D sineklikte biraz koptum hocam ama gerçekten başarılı :D

Hocam harika bir sisteminiz ve kablo düzeniniz var nazar değmesin. Mesh yapı biraz daha sıcaklık değerlerini düşürme aşamasında size yardımcı olacaktır. Onun dışında 3080 kullanan arkadaşlarımın önerisi varsa konu hakkında paylaşımda bulunabilir.

Hocam yukarıda sormuştum ama tekrar sorayım Lian Li O11 dynamic EVO ve Corsair iCUE 5000t arasında kaldım. Sizce hangisini seçmeliyim başka önerileriniz varsa onları da değerlendirmek isterim in Win veya Be Quiet! Kasalarda olabilir.
 
Büyük kasa al hava akışı iyi olsun mesh olsun mutlaka Corsair 5000D airflow mesh gayet iyi bu konuda.
 
İyi sosyaller birkaç hafta önce İtopya'dan RTX 3080 ROG STRIX model ekran kartı aldım kartta yüksek sıcaklık değerleri alıyorum kart Full yükte 80 derecede sabitleniyor boştayken 40-50 derecede gezerken yarım saatlik bir oyun sonrasında ısı 80 derecelere geliyor. Corsair 4000X kasa kullanıyorum kasa kaynaklımı bilemiyorum ama ekran kartı bu durumdayken işlemci 50-60 derecelerde sabitleniyor. 360mm radyatörlü sıvı soğutma kullanıyorum Corsair 4000X'in üstüne uyumlu olmadığı için mecburen öne taktım radyatörü sorun bundan mı kaynaklanıyor kasa içerisinde yeterli hava akışımı olmuyor bilemiyorum yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

Hocam bir de "MSI Afterburner uygulaması içerisinde Ayarlar-Fan-Kullanıcı ayarlı otomatik fan kontrolünü aç seçilecek-önayarlı fan hızı-varsayılan-uygula" dediğinizde ekran kartı fan ayarını sıcaklık değerlerine göre kendisi ayarlayacaktır. Bu ayarları yapmanızı tavsiye ederim. Ayrıca "Genel Ayarlar kısmında Sistem başlarken çalıştır-minimize olarak başlat tiklerini de seçerseniz bu ayarları bir defa yapmanız yeterli olacaktır.

Öncesi ve sonrası olarak FurMark testlerinizdeki değişiklikleri paylaşabilir misiniz lütfen.

Hahaha :D sineklikte biraz koptum hocam ama gerçekten başarılı :D

Hocam yukarıda sormuştum ama tekrar sorayım Lian Li O11 dynamic EVO ve Corsair iCUE 5000t arasında kaldım. Sizce hangisini seçmeliyim başka önerileriniz varsa onları da değerlendirmek isterim in Win veya Be Quiet! Kasalarda olabilir.

Kusura bakmayın yorumunuzu geç gördüm. Her ikisini de kullanmadım. Ücretleri de 9bin civarı diye gördüm. Sapphire Nitro+ RX 6700 XT ekran kartım var. Herhangi bir kritik ısı durumuyla karşılaşmadım. AAA seviye oyunlarda 50-55 GPU ısı derecelerinde seyrediyor.
 
Son düzenleme:
ROG 3080 kullanıyorum, Corsair'in önü mesh 5000D Airflow kasasında bile oyunlarda 73-74 dereceleri görüyordum. Şimdi Cooler Master'ın NR200P Mini ITX kasasını kullanıyorum ve bir miktar UV (925mV, 1890Mhz) yapmış olmama rağmen geçenlerde 2-3 saat oyun sonunda 77 dereceye çıkmış olduğunu gördüm. 2 ay önce yaptığım stres testlerinde de UV'siz 74 dereceyi falan görüyordum.

3080 zaten GDDR6X'ten ötürü fazla ısınıyor, bir de ROG modelinin 375W civarı güç çektiğini düşünürsek o kasada sıcaklıklar anlaşılabilir değerlerde. Keşke önü mesh yapıda bir kasa tercih etseydiniz. Bileşenleriniz hep high end bileşenler: anakart olsun, ekran kartı olsun, PSU olsun. Bu bileşenlere Phanteks P500A, Fractal Design Meshify, NZXT'nin yeni kasası H7 Flow tarzı hem estetik ve premium, hem de havadar kasalar daha çok yakışırdı bana kalırsa.
 

Geri
Yukarı